Не трябва да сравняваме случващото се в АЕЦ "Запорожие" с Чернобил, а с Фукушима

Чернобилската катастрофа е експлозия в един реактор, а Запорожката има шест
14 авг 2022 16:25, Нели Христова
79
Не трябва да сравняваме случващото се в АЕЦ "Запорожие" с Чернобил, а с Фукушима
Снимка: БГНЕС

Съобщенията за обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в окупираната Украйна отново разпалиха страховете от ядрена катастрофа. Eкспертите остават уверени, че рискът от катаклизъм, подобен на този в Чернобил, е малък, пишат от "Политико".

Още по темата

През уикенда централата в Запорожие, която от март е под контрола на войските на Москва, беше подложена на няколко обстрела.

Украйна и Русия си размениха обвинения за ударите, като Киев заяви, че руската атака е повредила три детектора за радиационен мониторинг и е довела до хоспитализирането на един служител на централата с рани от шрапнели.

Новината за ударите бързо предизвика международно осъждане, като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече "всяка атака" срещу ядрени съоръжения "самоубийствена", а ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси призова двете страни да "проявят максимална сдържаност", за да избегнат ядрена катастрофа.

Украинският президент Володимир Зеленски незабавно призова западните държави да наложат нови санкции на Русия върху нейната ядрена индустрия, като повтори предишни предупреждения за бедствие от мащаба на Чернобил.

"Светът не трябва да забравя за Чернобил и да помни, че Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа", каза той. "Чернобилската катастрофа е експлозия в един реактор, а Запорожката има шест."

Експертите обаче твърдят, че ситуацията в Запорожие, където според Украйна са разположени 500 руски войници и 50 единици тежка техника, включително танкове, не дава основание за общоевропейска катастрофа.

Рисковете от обстрел са ограничени, като се има предвид, че реакторите са защитени с до 10 метра бетон, според Леон Цицел, президент на Европейското ядрено дружество. Той смята, че само целенасочени въздушни бомбардировки биха могли да пробият стените на реакторите.

Добави, че атака срещу хранилищата за отработено гориво би имала ограничен ефект, тъй като изпуснатият радиоактивен материал би се разпространил само на около 10-20 километра.

Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Carnegie Endowment", се съгласи, че обстрелът не представлява реален риск, като вместо това посочи уязвимостта на охладителните системи на централата.

"Правилната аналогия е с Фукушима, а не с Чернобил", казва той.

Атомните електроцентрали са проектирани с множество независими системи за безопасност, включително многобройни връзки към мрежата и резервни дизелови генератори. В Запорожие се използва и разпръсквателен басейн за охлаждане, което означава, че гореща вода от вътрешността на централата се разпръсква във въздуха навън, за да се понижи температурата му.

Те "всъщност ще бъдат сравнително уязвими, защото трябва да са в контакт с външния свят", което ги прави потенциални цели за атака, казва Актън.

И двамата подчертаха, че дори и в най-лошия случай, ако охладителните системи се повредят и това доведе до разтопяване на реактора, това би причинило сериозни щети само на местно ниво. Цицел смята, че радиусът е 30 километра.

"Това ще бъде трагедия за местните хора", каза той, дори и да не доведе до непосредствени жертви, но "за нас в Европа ... това ще бъде много маловажно събитие от гледна точка на последиците за здравето или нещо друго в околната среда".

Тогава защо Русия и Украйна се обвиняват взаимно в обстрел и подчертават риска от бедствие?

"Идеята за ядрена авария е плашеща - тя ще привлече вниманието на хората, така че тя е готов инструмент за тази цел", казва Джон Ерат, старши политически директор в Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение, неправителствена организация.

За Русия това е начин "да повиши залозите, за да засили загрижеността [на местно ниво] ... да подчертае важността на продължаването на военната операция", каза той.

Това може да бъде и стратегия за "заиграване със западните страхове от ядрена катастрофа и намаляване на волята на Запада да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна", според анализ на Института за изследване на войната.

Що се отнася до Украйна, целта е да се изгради "обществена симпатия" около завзетата централа, каза Ерат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма да освобождава Европа от новите фашисти. Достатъчна и беше Украйна. Украйна ще изчезна от картата на света и такава държава в този вид повече няма да съществува. Европа сама да се оправя.
18
19
 
22
 
! Отговори
ЕС ще се разпадне преди 1 година
Фашисткият режим в Брюксел никога няма да признаят провала на Зелената сделка и провала на санкционната политика към Русия по отношение на Украйна, защото ще загубят изцяло лице и легитимнос. Ще продължават все по упорито същия курс доколкото могат докато ЕС се разпадне. И тази дата не е далеч.
17
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа вече тръпне в очакване,кога Русия ще приключи в Украйнината си и ще освободи и Европа от неофашистите,овладели я и от американските окупатори.Това е последната им надежда на жалките европейците,защото те сами не могат да го направят.Янки го хоме. Вива Европа.
16
14
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Държава, която обстрелва ядрена централа не би трябвало да съществува на картата на Европа. Надявам се руснаците да свършат тежката и черна работа на Европа за пореден път и да се погрижат тази държава да изчезне.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Sad but true 4. Ооо, но ти трябва да си много смел! Разкажи ни за някои от великите си подвизи, освен извършените във виртуалното пространство. Не се стеснявай.
14
1
 
18
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Украйна загуби важният гр.Пески и руските и съюзни войски готвят обкражение на гарнизона на ВСУ в гр.Авдеевка от няколко страни.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада си мислеше, че ще може да дърпа ел. енергия почти без пари от центъралата но черна котка му мина път и сега са решили, че щом Русия я е овладява и я използва за донбаска и луганска територия, е по добре да бъде унищожена.И съответно наркоманите в Киев са им клекналиОбаче не си дават сметка, че това може да принуди Русия да отвърне с ядрен удар в Европа и то по същия начин срещу ядрена централа та дори и в САЩ. В
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14. Наистина, Фукушима вече никой не я споменава, а за Чернобил не спират да говорят.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че ще има руски военни в централата. Щом са я завзели, нали трябва да я охраняват. Но не вярвам, че стрелят от там. Изобщо пък не вярвам, че стрелят по самата централа. Това са пълни глупости.
10
1
 
27
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Катастрофата в Фукушима е 10 пъти по тежка от тази в Чернобил но всичко скриха и заметоха радиацията изтече в океана и зарази света и даже филм нямаше....двойните стандарти убиват света.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Обстрелването" на централата от руснаците е както "отравянето на Скрипал" (за когото нищо не се чу повече между впрочем)... За какво им е на руснаците да го правят, след като очевидно печелят войната?! Виж, украинските марионетки биха могли да извлекат ползи... Но всеки нормален, критично мислещ човек знае отговора!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само наркомани могат да защитават наркоман даже и с философски"съждения"без да разбират,че и те ще станат жертва на РАДИАЦИЯТА и ще умрат в мъки, много по жестоки от смъртта от дозата.От дозата просто заспива но от радиацията се гърчиш като червей, от болката и мъката е неописуема а лечението е невъзможно.Само *** с"размекнат"от дрогата мозък не може да го разбере.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от къде ги копаете тия спецове по ядрени електроцентрали. Или в момента се пускат фейкове и се замазва положението докато от централата се лее радиация
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укритата стреляха по централата точно на годишнината от Хирошима. Съвпадение? Едва ли. По-скоро прилича на краварски пропаганден ход. Защото годишнината от Фукушима никой в Русия не я е чувал, нито му дреме че джапанките са яли радиация.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята да обстрелваш ядрена централа,може да се пръкне само в главата на луд човек.А тия дето ни успокояват че няма да има тежки последици,една авария в ядрена централа,са просто продажници.Ами тогава, щом се смята че няма да има последици да я бомбардират и да се приключва с централата. Наркомани си е наркоман той не само народа си ами и майка си ще продаде за една доза.Колко още ще го търпят?
4
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас "Тези продължават да ни правят на луди" Руските нацисти по принцип се правят на луди: стреляха първо ПО централата, когато я превземаха, след това я минираха и превърнаха във военна база, а сега "без да искат" техни бомби и снаряди падат на територията й. Не, че ще успеят, но показва колко са отчаяни.
3
19
 
6
 
! Отговори
Sad but true преди 1 година
Руските страхливци ги е страх от химарските и се крият зад атомни електроцентрали хаха.
2
6
 
33
 
! Отговори
Света е полудял преди 1 година
Как няма един политик с топки и да каже истината че Украйна са терористи щом обстрелват ядрена централа,всички са продажни плъхове и лъжат хората,срам и позор.
1
5
 
36
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Тези продължават да ни правят на луди ,централата е под Руски контрол но Русия продължавала да я обстрелва?!