"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада

Politico: Западът не желае война с Русия
143
"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада
Снимка: БГНЕС/EPA

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник "Политико".

Според двама американски служители, „съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“.

Както се отбелязва в публикацията, „членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на „въоръжено нападение срещу един или повече" страни членки на НАТО.

Още по темата
Изданието казва, че "много в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия". Както се уточнява в статията, „Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до война между САЩ и Русия“. Според изданието „някои съюзници на бившия президент Доналд Тръмп дори са се опитали да убедят Украйна да поеме ангажимента за неприсъединяване към НАТО“.

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил Международния съд и е поискал от него да предприеме мерки във връзка с референдумите за влизането на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области в Русия и подписването на съответните споразумения в Москва. „Украйна официално уведоми Международния съд, че тази стъпка (референдуми и подписване на договори за присъединяване към Русия) грубо нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) относно временните мерки от 16 март. Ние призоваваме съдът да разгледа делото по същество в най-кратък срок“, написа Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия трябва незабавно да спре военната си операция в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело срещу Руската федерация в Международния съд относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиненията, че в Донбас е имало геноцид, което послужи като една от причините Русия да признае ДНР и ЛНР и да проведе специална военна операция. В тази връзка украинската страна поиска от съда да признае, че Русия няма правни основания за действия на територията на Украйна и срещу нея, а също да въведе временни мерки за срока на съдебното производство, за да предотврати изостряне на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: УкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
15
 
17
 
! Отговори
Украйна е като лека преди 1 година
Жена, с която САЩ си легна, но никога няма да се ожени за нея!
68
16
 
19
 
! Отговори
Спокойно.... преди 1 година
... сега в Украйна ще разберат, че на страните от НАТО им харесва, когато украинци загиват във война с Русия, но никак не се кефят на перспективата армиите на страните по договора да се бият срещу руснаците.
67
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво Запада го е страх да приеме Украйна в Нато хаха!!
66
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувано е изпращането на още 1,1 милярда долара за Украйна. Изпращат им се нови 18 HIMARS плюс стотици бройки леко въоръжение техника от САЩ. Няма сега да бъдат приети в НАТО за да не се ескалира конфликта излишно. Ще бъдат приети на по късен етап след връщането на териториите си и свалянето на Путин.
65
26
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Форумът е силно обгазен, носи се острата, задушлива и натрапчива миризма на руска газ ... Моля проветрете и дезинфекцирайте .... !!!
64
17
 
15
 
! Отговори
ПЛЮС-МИНУС преди 1 година
Вчера Украйна изгуби над 15% от територията си (при това икономически много ценна) и в замяна трябваше да даде нещо в ръцете на пропагандата за украинците. Даде им Нато уснорение, според тях поне. Много малко не им достигна дададат и превземането на Красни Лиман, заедно с голям брой заловени и унищожени бойци от ДНР. Но второто не беше постигнато. Тоест ПРОПАГАНДА..
63
28
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Дали по-рано или по-късно Украйна ще стане член на НАТО, поне докато путиновата федерация се разпадне на съставните си части и мумията на жужи намери мястото си в саркофага на ленин, дотогава НАТО ще изпълнява своите функции и ангажименти, а и след това ако се наложи ... !!!
62
14
 
26
 
! Отговори
очевидец преди 1 година
Зеленски видял деца да си играят на една площадка.Отишъл при тях и ги попитал.--Вие руснаци ли сте или украинци?Децата отговорили: -Руснаци.Зеленски им се троснал:-...Как ще сте руснаци след като сте родени в Украйна !.Едно от децата му отговорило:-.Ако лъв се роди в свинарник ,прави ли го cвuня?
61
14
 
27
 
! Отговори
Shark преди 1 година
След като западът не иска война с Русия защо подкражда тази война. Защо не направи всичко възможно да има мирни приговори, а тръгна да въоръжава укрите. Защо сега не пуска руснаците, които бягат от мобилицазия, защо ги връщат, за да бъдат пратени на фронта ли? Европа трябваше да направи и невъзможното, за да предотврати тази война, която е в услуга само и единствено на САЩ! Не сега, като видяха дебелия, да викат "Ама ние не щем война"Като е така натистнете и двамата откачалници да проговярят.
60
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Къде са ни самолетите Ф-16, които купихме? Хайде - Къъш, Къъш" _______________ Купихме 8 броя таралясници за милиарди народна пара, а стойността на един Ф-16 е $35 млн. Кой ще потърси сметка на грабителите? Утре е моментът да ги питате, защо купиха самолети на петорна цена и къде са те /купените Ф-16/.
59
16
 
36
 
! Отговори
Русия е права преди 1 година
оКрайна пое пътя към дъното като Титаник, а всички досегашни техни "приятели", които ги въоръжаваха гледат безпомощно. За сметка на това в Русия празнуват. Е кой сега е слабия ?
58
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така!
57
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, от къф зор ще отивам да воювам за украйна? Вие добре ли сте?
56
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kолективнозападниците се опасяват от незабавното влизане на Украйна в отан, тъй като не искат война с Русия, а съветник на байДжо абсолютно еднозначно каза на Зе-клоуна ""HiMARS"-и няма, но вие се дръжте".
55
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото човече знае много добре, че не може да се справи с Русия ама сега иска и нас да въвлече в тая война та дано оцелее. Не мисля, че милионите граждани на страните членки на НАТО искат да отиват в окопите заради тоя невминяем клоун.
54
9
 
37
 
! Отговори
Западно лицемерие! преди 1 година
"тъй като не искат война с Русия." - пряко, НО ако друг мре - може!
53
10
 
37
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Използвана и изоставена....
52
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам аз и синовете ми да отиваме да воюваме заради тоя болен Зеленски. Той ги надроби едни и сега иска другите да ги сърбат. Не става така и няма да стане. Жалко за загиналите украинци и руснаци.
51
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е окупирана до днес от сащ, от всв досега. Фон дер лайен преди да бъде спусната като парашутист за шеф на еврокомисията беше министър на отбраната на германия, т.е. била е директно на разположение на американското командване. Връзката със сегашната ситуация е очевадна. Еврото падна надолу. Защо никой не й търси отговорност за несправяне с работата като шеф на ек ? Тя работи за фалиране на ес в полза на сащ. Продажна немска ***.
50
9
 
42
 
! Отговори
Русия е права преди 1 година
Ааааа сега запада започна да се плаши и не желае война с Русия. А когато въоръжаваха окрайна с оръжия и стояха надалече не се плашеха. Сега Путин като им каза, че ще защитават територията си с всички средства и осъзнаха, че вече не са им толкова далече и това, което си търсеха ще си го намерят. А, защо бойните действия да не се пренесат на хамериканска територия ? Ето това е най-големия кошмар на хамерите, но и това ще стане, ако продължават да въоръжават окрайна. Дано само и ние не намажем.