"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада

Politico: Западът не желае война с Русия
143
"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада
Снимка: БГНЕС/EPA

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник "Политико".

Според двама американски служители, „съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“.

Както се отбелязва в публикацията, „членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на „въоръжено нападение срещу един или повече" страни членки на НАТО.

Още по темата
Изданието казва, че "много в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия". Както се уточнява в статията, „Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до война между САЩ и Русия“. Според изданието „някои съюзници на бившия президент Доналд Тръмп дори са се опитали да убедят Украйна да поеме ангажимента за неприсъединяване към НАТО“.

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил Международния съд и е поискал от него да предприеме мерки във връзка с референдумите за влизането на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области в Русия и подписването на съответните споразумения в Москва. „Украйна официално уведоми Международния съд, че тази стъпка (референдуми и подписване на договори за присъединяване към Русия) грубо нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) относно временните мерки от 16 март. Ние призоваваме съдът да разгледа делото по същество в най-кратък срок“, написа Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия трябва незабавно да спре военната си операция в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело срещу Руската федерация в Международния съд относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиненията, че в Донбас е имало геноцид, което послужи като една от причините Русия да признае ДНР и ЛНР и да проведе специална военна операция. В тази връзка украинската страна поиска от съда да признае, че Русия няма правни основания за действия на територията на Украйна и срещу нея, а също да въведе временни мерки за срока на съдебното производство, за да предотврати изостряне на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: украйнанато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой редови гражданин в Европа не му дреме за Украйна-даже половината не знаят географски къде се намира тази бивша СССР република ...САЩ диктуват този "интерес"...брюкселските чиновници козируват и обричат хората си на студ, глад и мизерия...Лошото е, че въпросните редови граждани много бавно проглеждат ситуацията и трудно се дистанцират от медийната промивка...Но осъзнаване има...започват процеси които Сащ не могат да контролират...
48
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин казва, че западни лидери са се опитали вече да водят с него тайни преговори за прекратяване на войната. Защото на запад започват да недоволстват вече от правителствата, от цените и властта на управляващите е под въпрос.
47
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада помага на Украйна безспорно. За бързото намаляване на гражданите и от мъжки пол. Йезуити!
46
5
 
31
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Откакто акушерката Фон дер Лай е начело на ЕС в ЕС има само зор и трудности и това не е случайно. Това е профсионално изкривяване. Акушерките са свикнали така да работят, че да има много зор, много мъки докато излезе наяве резултата. Не всеки оцелява след този зор.
45
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да няма трета световна украйна трябва да капитулира, щом зеленски не е съгласен, нека бавно, но сигурно територията на украйна да намалява.
44
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон дер лайен е проблем за ес, във франция се създава резистанс срещу нея както през втората световна срещу нацистите. Ха-ха, хи-хи !
43
1
 
48
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Ми мноо ясно! САЩ им е най-добре така да воюват с Русия. Пращайки оръжие на Украйна, но украинците да се бият. Хем американците си пробват оръжията в реални боеве, хем те казват как да се бият украинците, хем уж не са във война. Пълна пародия. Само се чудя ЕС толкова ли сме глупави или така изглеждаме, та не си гледаме нашите си интереси, ами си затриваме икономиката. Ваг груп ще местел заводи в сащ. Нямам думи...
42
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако украйна бъде приета в нато, Русия ще я довърши, 1/5 вече е завзета, по трудния начин, останалите 4/5 ще бъдат превзети по друг, по-ефективен начин.
41
4
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сащ зорлем създават фатални проблеми за човечеството какво ги интересуваукраина направете финансов одит да видим в кои офшорки са парите от оръжиетои безконтролните траншове от ес демен-ция-та да си подава незабавно оставкатазащото е нетрудоспособен
40
4
 
15
 
! Отговори
У С А преди 1 година
Разбира се че не ни харесва идеята за бързото членство ние не искаме войната да свършва не и преди да бъде използвано атомно оръжие . Не искаме да останем в историята като есинствените употребили такова! Не е чесно
39
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"тук е пълно с платени руски *** и този сайт е проводник на това" ---- тихо, troll !
38
7
 
36
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Зелински е готов на всичко само и само да остане президент най-корумпираната държава в Европа Украйна. Ние сме на второ място. Иска да влезе в Нато. Ако САЩ се съгласят ще принудят всички останали членове на Нато а се съгласят и след месец гледаш как в България пращат призовки за мобилизация населението. И после българина ще се почеше зад ухото и ще си каже. Ей, за каво ми беше това Слава Украине, като не е моя работа.
37
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приберете си Украйната в НАТО и да се свършва и с нея и с вас.
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме в началото на трета световна, тя не избухва веднага навсякъде, започва на едно място и политиците я раздухват, постепенно огнището поглъща съседни и по-далечни страни. Погледнете историята на първата и втората световна война. Има начална фаза, която продължава месеци и години. През това време политиците надуват бузи и духат към огъня, ей такива като борисов с украинското знаме на софийската община, като кирчо и кокорчо на повикване от амер. посолство, сега трайкат но щом минат изборите..
35
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дайте оръжие на Урайна
34
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
запада трябва да даде на УКрайна достатъчно оръжие и Украйна сам ще се защити и защитава дора запада.
33
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГАТО САЩ УДАРИ РУСИЯ КАК ПОВРЪЩА
32
4
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Чакаме междинните избори в САЩ и ще се реши всичко. 08.11.2022г.
31
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ПРИЕМА ЗЕЛЕНСКИ НА СЕРИОЗНО, ТОЙ СЕ ПРОВАЛИ В РОЛЯТА СИ, ЗАГУБИ ВОЙНАТА И САМО ВИЕ НА УМРЯЛО КАТО РОМКА ОПЛАКВАЧКА.. ЗАПАДА ВЪЗЛАГАШЕ НАДЕЖДИ НО ПЛЕМЕТО СЕ ОКАЗА НЕКАДЪРНО.
30
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради един евреин няма да рискуват трета световна война