"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада

Politico: Западът не желае война с Русия
143
"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада
Снимка: БГНЕС/EPA

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник "Политико".

Според двама американски служители, „съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“.

Както се отбелязва в публикацията, „членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на „въоръжено нападение срещу един или повече" страни членки на НАТО.

Още по темата
Изданието казва, че "много в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия". Както се уточнява в статията, „Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до война между САЩ и Русия“. Според изданието „някои съюзници на бившия президент Доналд Тръмп дори са се опитали да убедят Украйна да поеме ангажимента за неприсъединяване към НАТО“.

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил Международния съд и е поискал от него да предприеме мерки във връзка с референдумите за влизането на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области в Русия и подписването на съответните споразумения в Москва. „Украйна официално уведоми Международния съд, че тази стъпка (референдуми и подписване на договори за присъединяване към Русия) грубо нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) относно временните мерки от 16 март. Ние призоваваме съдът да разгледа делото по същество в най-кратък срок“, написа Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия трябва незабавно да спре военната си операция в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело срещу Руската федерация в Международния съд относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиненията, че в Донбас е имало геноцид, което послужи като една от причините Русия да признае ДНР и ЛНР и да проведе специална военна операция. В тази връзка украинската страна поиска от съда да признае, че Русия няма правни основания за действия на територията на Украйна и срещу нея, а също да въведе временни мерки за срока на съдебното производство, за да предотврати изостряне на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: УкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
4
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Няма западна държава, която иска пряко да воюва с Русия. Предпочитат два братски народа да се избиват ако може после да включат и други славяни-католици, които исторически недолюбват руснаците например поляците. Но всички от Швеция, Франция, Германия са сърбали руската попара и хич не им се стъпва на същия търмък.
108
0
 
6
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Не се ли пази въжето с което обесиха Садам Хюсеин за да го надянат на шията на тоя психопат Байдън.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина украинците имат право да се защитават, но типично за тях прекалиха. По тяхните форуми се смятат за светци и как всички сме им длъжни. Уникални истерици. Помагат им с оръжие, пари, инструктури. Облякоха им голташката армия и те се взеха за голямата работа. Онзи ден Зеленски обясни на Швейцария, че неутралитетът не подхождал на съвремието. Аз по нагла нация освен тях и сърбите не познавам
106
1
 
5
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Tъn , Tъn , Tъn !!!!!!
105
2
 
8
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Подписват дефакто ,начало на трета световна.*** украински 3адниk
104
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дадат 2-3 ядрени бомби на Украйна и да го видя джуджето какво ще прави и кой ще плаши, защото Москва и Петербург са доста близо до границата на Украйна.
103
1
 
13
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
Не върви на добре света!Лошо, че младите мъже не са готви за фронтова отбрана. Ако има мобилизация,масово ще хукнат към граничните пунктове.Не е тяхна вината,че не са ходили в казарма.Но не искат масово да правят деца,защото това е поемане на отговорност.Докато за тях мама готви,пере,чисти,обсулжва ги,взема важните решения вместо тях.Забили поглед като зомбита в телефоните ,търкат с пръстче по тях цял ден. Няма да има българчета след време и без да има война!Ако има война сме последните българи
102
4
 
2
 
! Отговори
Зелен Джуджак преди 1 година
Искам да бера атомни гъби най-после!
101
2
 
13
 
! Отговори
неизвестен преди 1 година
САЩ винаги са забърквали кашите, а войните са се водели на територията на Европа. Ако приемат спешно "великата " Украйна в алианса нека войната да се вихри на тяхна територия ,та да видят какво е. Дано двамата *** Зеленски и Байдън да не унищожат земята.
100
1
 
10
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама нека да приемат Украйна в НАТО, за да видят натовци какво значи ЕвроАтлантическо Източване на всичко, и най-вече на пари
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой иска ли да бере атомни гъби?
98
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В устава на НАТО е написано, че с ржави, които имат не уредени териториални спорове не могат да членуват в алианса. За какъв страх и плашене става въпрос?
97
23
 
8
 
! Отговори
гошо преди 1 година
Както коментирате Русия, първо си отговорете какво представлява в момента. Отговор: 1 диктатор и милиони бедни и стресирани хора на огромна площ.
96
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таралеж в гащите не ни е дотрябвал, само и само да угодим на търговията с оръжие с цената на война в Европа.
95
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна няма да влезе в НАТО. Поне докато продължава спора за територии. И Зеленски трябва да го разбере.
94
2
 
18
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Разбира се! НАТО трябва да пази сигурността си, преди всичко! И по-бавно с разширяването!
93
6
 
29
 
! Отговори
Алито от София преди 1 година
Нещо нато почнаха да цапат прашки отзад, вместо да посъветват джуджето наркоман зеленски да сключи премирие, те му дадоха оръжие, сега главния виновник за тази война байдън, какво ще прави, Украйна като влезе у нато, те трябва да я защитават, и ние това чекаме, Путин да обърне ракетите към САЩ, да видят хубаво ли е да се напада без причина като нападнаха, ограбиха и разсипаха Ирак, Иран и други страни които всички бяха несправедливо обвинени с една цел, да ги ограбят, петрол и пари и власт
92
7
 
27
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Нещо не разбирам хем не им харесва и ги плаши, хем отдавна те го обсъждат и го искат, но някак си да унищожат Русия. КулебА пак иска международен съд и аз искам тези хора, които отиват към Русия да ги осъдят за 8г търмоз,а също и ЕС защото подкрепят фашизъм и идиотщина, убийство на деца и мирни жители.
91
4
 
25
 
! Отговори
Нато шъ ни пази преди 1 година
Ако в Америка мобилизират черните и им раздадат оръжие с право да стрелят, ще настъпи интересен момент. То и във Франция толкоз ще могат да мобилизират. В България пък няма достатъчно годни за военна служба угоени тумбаци. Та да не се окаже че единствената войска в НАТО са украинците и турците. И ако спрат да плащат достатъчно на украинците и те ще объркат посоката.
90
3
 
18
 
! Отговори
Жокер преди 1 година
В Америка отдавна не може да има мобилизация.