Украинските сили са пробили руската отбрана на юг

Зеленски: Не може да победиш народ, който знае за какво воюва
4 окт 2022 09:05, Елка Василева
223
Украинските сили са пробили руската отбрана на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са пробили руската отбрана в южната част на страната. Те разширяват бързата си офанзива на изток, като завладяват повече територии в райони, анексирани от Москва, и заплашват линиите за доставки към руските войски.

Още по темата
Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър, североизточно от Херсон, контролиран от Москва, съобщи руската армия и посочи, че има силен отбранителен огън, предаде БНР.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви във вечерното си изявление, че "в няколко региона има нови освободени селища". Той каза, че боевете продължават, но не даде подробности.

"Продължават ожесточените бойни действия на много участъци от фронта. Но перспективата за тях остава очевидна - все повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия ще понася все повече загуби, все повече ще се увеличава разбирането за това, че Русия е направила грешка, като е тръгнала на война против Украйна. Невъзможно е да победиш народ, който запазва единството си и знае за какво воюва", заяви Зеленски.

Съветникът на ръководителя на офиса на държавния глава Олексий Арестович също коментира положението в Луганска област. По думите му  до пълното освобождение на градовете Северодонецк и Лисичанск остава още много и определи ситуацията в района като сложна.

През уикенда украинските сили превзеха ключовия град Лиман на изток, разположен близо до Луганск. Руските военни бяха превърнали града в логистична база. Според докладите украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кременная и Сватово в Луганск.

Представители на Луганската и Донецката народна република съобщиха в Телеграм, че руската армия контролира град Кременная, който се готви да окаже отпор на украинските военни. Според тях ситуацията в града в момента е спокойна и няма обстрели.

На юг ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо каза, че украинските сили са пробили близо до Дудчани и вече контролират няколко населени места в региона.

Украинската офанзива продължава на фона на предприетите в Москва процедурни стъпки за анексиране на четири украински региона. Днес се очаква документите за присъединяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията, след като вчера бяха гласувани единодушно от Държавната дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари