Украинските сили са пробили руската отбрана на юг

Зеленски: Не може да победиш народ, който знае за какво воюва
4 окт 2022 09:05, Елка Василева
223
Украинските сили са пробили руската отбрана на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са пробили руската отбрана в южната част на страната. Те разширяват бързата си офанзива на изток, като завладяват повече територии в райони, анексирани от Москва, и заплашват линиите за доставки към руските войски.

Още по темата
Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър, североизточно от Херсон, контролиран от Москва, съобщи руската армия и посочи, че има силен отбранителен огън, предаде БНР.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви във вечерното си изявление, че "в няколко региона има нови освободени селища". Той каза, че боевете продължават, но не даде подробности.

"Продължават ожесточените бойни действия на много участъци от фронта. Но перспективата за тях остава очевидна - все повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия ще понася все повече загуби, все повече ще се увеличава разбирането за това, че Русия е направила грешка, като е тръгнала на война против Украйна. Невъзможно е да победиш народ, който запазва единството си и знае за какво воюва", заяви Зеленски.

Съветникът на ръководителя на офиса на държавния глава Олексий Арестович също коментира положението в Луганска област. По думите му  до пълното освобождение на градовете Северодонецк и Лисичанск остава още много и определи ситуацията в района като сложна.

През уикенда украинските сили превзеха ключовия град Лиман на изток, разположен близо до Луганск. Руските военни бяха превърнали града в логистична база. Според докладите украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кременная и Сватово в Луганск.

Представители на Луганската и Донецката народна република съобщиха в Телеграм, че руската армия контролира град Кременная, който се готви да окаже отпор на украинските военни. Според тях ситуацията в града в момента е спокойна и няма обстрели.

На юг ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо каза, че украинските сили са пробили близо до Дудчани и вече контролират няколко населени места в региона.

Украинската офанзива продължава на фона на предприетите в Москва процедурни стъпки за анексиране на четири украински региона. Днес се очаква документите за присъединяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията, след като вчера бяха гласувани единодушно от Държавната дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71: Много добре си помним историята , доргарю. ЛЕВСКИ, БОТЕВ, ВАЗОВ,ТАЛЕВ,РАКОВСКИ,СТАМБОЛОВ и още къп наши герои ни казваха да НЕ бъдем с русия защото тя не ни мисли доброто ! Ти знаеш ли си историята ? Върви поне я прочети ... май френд защото се излагаш... като Боби с артилерията ... която стреля с 100 метра отклонение ... затова цели панелки с баби вместо военни :)
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 - "Кой всъщност воюва срещу руснаците в Украйна? Това е важният въпрос." - Тези които се бориха срещу ФАШИСТИТЕ през ВСВ. Елементарно е, просто трябва да се замислиш и да включиш двете мозъчни клетки. Хихихи
94
15
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Умрете за САЩ , украинчета ! От 44 милиона догодина 30
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 44: Какво да кажем за руската АГРЕСИЯ в Молдова,Абхазия,Осетия,Афганистан, Казахстан, Чечня, Грузия, Чехия, Унгария ? Хм ?
92
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С разгрома на руската първобитна армия от украинските войски, България се освобождава от РУСКОТО РОБСТВО, след 77 г. / От Окупацията 1944 г. до скоро / Руският гнет и ХИБРИДНАТА война срещу страната ни, направиха България най - бедната държава в Европа.....
91
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Даже понеже "някога" Чинфиз Хан е убивал наред то и сега всеки има право да се пробва на същото :))))) Егати опорката ... Освен това да не говорим,че Япония нападна и сби половианта US флот и то на тяхна територия и първи "агресира" !
90
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби е лъжец Че до сега какво са спечелили и откъде са изгонили. Като били изгонили от Крим, ако им били дали най-новите и модерни оръжия, като си върнат Херсон и като маршируват на Ротплац в Moscow и като започнат едни ми тържества, едни такива като следните статии на развитие на xoMoфоба русофоб--->краваророб--->фашист.
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби е лъжец: Така е защото чете само руски списания и разни блогове където пишат АБСОЛЮТНИ глупости. Как например кораба масква гръмнал защото някой си смазвал автомата със смазка от 1964-та година докато пушел и която била супер гупер мупер запалима ... FACE THE TRUTH ! Водите война на чужда територия над която НЯМАТЕ НИКАКВИ ПРАВА и която ще загубите рано или късно !
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 90 Аха, понеже американците са бомбардирали Хирошима, значи сега русия има право да бомбардира всичко, което си поиска, защото това е ответен удар?
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: И в крайна сметка нека да погледнем истината в очите Бобчо :) Ленд/Лийз през 1941-1945 даде на русия над 7000 танка и 11000 самальота :) Да не говорим за захар,брашно и т.н. От моята баба знам ,че руснаците когато са били в България понеже готвеха у дома ... на всички торби захар и брашно е пишело - MADE IN U.S.A. Точка :)
86
2
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Точно така ! Бийте фашистите по главите :)
85
6
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 1 година
Ако помислят да направят удар ? Ами , че те вече са го правили Херошима ?) Или греша или нещо памета ми е изгубена мхм. :)
84
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск:"Една победа на Украйна е малко вероятна в една пълномащабна война.Ако ви е грижа за украинският народ търсете мир"
83
3
 
14
 
! Отговори
Боби е лъжец преди 1 година
До Боби абе ти още ли вярваш, че путлеристите печелят тази война, като изгонят *** от крим сигурно пак ще обясняваш колко хитро и правилно се прегрупират, просто не е възможно да си толкова заблуден, не е реално да вали дъжд да ти мокри главата а ти да казваш че е сухо
82
2
 
10
 
! Отговори
ники преди 1 година
Сега *** ино пите ците ще кажат, че спец операцията върви по план и това е нормално.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Между другото кой е главнокомандващ на войските в Украйна?" - Путин, разбира се. Лично той се е заел да командва. Но сега е зает да издава укази и да подписва документи и затова е оставил фронта на самотек. Пък и рожден ден му предстои, подготвя се за голямо парти с фоерверки.
80
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82Чудно, какво ли ще кажеш, ако американците решат да направят изпреварващ ядрен удар след многобройните заплахи и от путин, и от Медведев.
79
6
 
19
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
СЛАВА НА УКРАЙНА И ДА ОТБЛЪСНАТ ПО-СКОРО РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ И НЕОФАШИСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
78
6
 
11
 
! Отговори
Американеца преди 1 година
И на каква база реши че половината украинска войска са американци поляци и англичани.. аз мисля че половината са турция другата половина са индийци на същото основание на което правите тези сметки. Много малко се лудите които воюват за чужда държава а плюс това от богат държави където взимат много пари
77
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е зло същество и сигурно подготвя някой много подъл удар за рождения си ден. Не го интересуват нито руските, нито украинските жертви, той гледа само собствените си подли планове.