Защо Starlink е толкова важен за украинската армия по време на войната?

Мъск обяви, че сателитите все пак ще продължат да работят
16 окт 2022 15:49, Нели Христова
51
Защо Starlink е толкова важен за украинската армия по време на войната?
Снимка: БГНЕС

Спътниковият интернет от Starlink на Илон Мъск е основният елемент, който позволява на украинските въоръжени сили да прилагат принципа на мрежово-центричната война на бойното поле, което е уникално предимство пред руската армия, казва Юрий Бутусов, ръководител от уебсайта "Цензор", който лично е наблюдавал как тя работи на фронта, пише украинското издание "Страна".

Според него възможностите на Starlink осигуряват:

Още по темата

1. Поддържане на съвременна мрежа за мрежово-центрична война, която е недостъпна за врага.

2. Подробен обмен на видеопотоци онлайн.

3. Създаване на бойни чатове и други системи за управление за обмен на данни между хиляди абонати в реално време.

4. Най-висока степен на скритост на комуникациите от вражески средства за електронна борба и разузнаване благодарение на специалното насочване на комуникационния канал към сателита.

5. Висока сигурност на канала за предаване на данни.

6. Възможност за осигуряване на мрежи за тактическа комуникация във всяка точка за достъп благодарение на Wi-Fi.

Бутусов дава пример за това как това се случва на фронта:

"Ето как изглежда един съвременен команден пункт във ВСУ благодарение на Starlink: Командирът на рота за огнева поддръжка и старши сержантът на рота от десантно-щурмова бригада, свързани чрез Starlink, получават данни от нашия дрон, изпращат координати, поддържат постоянна връзка и управляват битката с таблети и смартфони. Направих тази снимка през май по време на битката в село Шендриголово, където в рамките на няколко минути разгърнахме комуникации на скрито място. Всичко това е обичайна практика", пише Бутусов.

Вчера Мъск заяви, че спътниковата комуникационна система Starlink ще продължи да работи безплатно в Украйна въпреки разходите на SpaceX.

"По дяволите с това... Въпреки че Starlink все още губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да помагаме на украинското правителство безплатно", написа бизнесменът в Twitter.

На 14 октомври CNN съобщи, че SpaceX е изпратила писмо до Министерството на отбраната на САЩ. В него компанията заявява, че не може да продължи да финансира сателитната мрежа Starlink за Украйна и моли Пентагона да поеме финансирането на системата. Според SpaceX разходите за експлоатацията на Starlink в Украйна ще достигнат 124 млн. долара до края на годината.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие си мислите че войната е в Украйна. Не е. Войната е в САЩ. Нали съвсем скоро FCC го отряза на Мъск, бяха му обещали 2 миляра субсидии за Старлинк, дето не му ги дадоха. Сега човека си иска - системата е готина барем половин милярд дайте ;).
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ,че телефонът Тесла щял да подържа връзка със Старлинк.Глобална комуникационна система!
46
6
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
В началото на операцията Пентагона и правителството на САЩ прилапаха спътниците на Мъск над Украйна, и заповядаха на пича да ги подържа. Преди седмица, по неизвестни причини Стар линкчетата над Украйна взеха че отказаха да бачкат. На Мъск му се дръпна акито и ревна към Пентагона - Вземайте си таралясниците и кой от къде е! Но явно някой, някъде директно му е казал, че срещу бутона DELETE всеки ебезсилен и да продължава без да мрънка своята обществено значима дейност по подържането на войната.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Мъск! Той е бизнесмен!
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоо-мана обяви Мъск за враг на Украйна, а после се сети че войната продължава благодаение на безплатните комуникациите и оръжие от Америка. От Украйна пушечно месо.
43
6
 
11
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Бизнеса в САЩ е вече толкова силен, че могат да насочват посоката на всяка война и да направят победител който си поискат. Частни компании с космически технологии... немислимо за останалия свят.
42
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотук с митовете за славната украинска армия. Всичко е прокси война на САЩ срещу Русия, в която Вашингтон харчи живота на украинските войници без собствени загуби.
41
11
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Надявам се в реално време да излъчат някаква загуба на Русире.Обикновенно показват свои загуби след обстрел с високоточни оръжия при наличие на таблети ,ПВО,меки китки и вазелин.Покажете една поразена цел в Руската империя,няма да стане май.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петров Когато се намесят управляемо технологиите - НЯМА ПОСЛЕ
39
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Dev Ако ФАЩ реши да се включи в конфликта, до края на деня няма да има ФАЩ
38
9
 
7
 
! Отговори
До Dev преди 1 година
Ако САЩ реши да се включи в този кофликт наистина всичко ще приключи за дни, а ти просто няма повече никъде да пишеш. Едно, че няма да има интернет, а второ не се знае на кой свят ще си.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЪСК Е ВЕЛИК И ЛИЧНО ЩЕ ПРИЕМЕ ПАРАДА НА ПОБЕДАТА В КИЕВ, ТОЙ Е ПЪРВИЯТ СОБСТВЕНИК НА СПЪТНИКОВА МРЕЖА КОЙТО СИ ИМА ЦЯЛА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА ЗА СВОЙ КЛИЕНТ! ДЪРЖАВАТА УКРАЙНА ИЗПОЛЗВА ЗА ЛОГИСТИКАТА СИ САМО СТАРЛИНК!
36
4
 
19
 
! Отговори
В реално време преди 1 година
Възможностите на Старлинк. Представете си че играете компютърна игра, като вие сте написали чийт за открита карта, докато опонентът ви е сляп като къртица. Не говоря за генералите в щабовете. Всеки украински лейтенант, може да си пусне на таблета през старлинк спътниковото набюдение над руския взвод отсреща в окопите. Вижда им всяко движение, кога спят, кога ядът, кога си сменят позициите, кога гласят атака. Всичко. Пък отсреща руснаците не знаят нищо за движението на украинците.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34..кога после?...Когато изкарат джуджето от бункера в Кремъл и го разстрелят пред мавзолея на своя вожд Ленин ли?
34
11
 
20
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Използването на американска система за свръзка във войната е американска намеса в нея. Или американска война срещу Русия. После да не плачат.
33
10
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
До DevИнтересно как ли на големите компании в САЩ ще им се отразят няколко ракети Сатана с ядрени бойни глави?
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки военен ще ви каже че е важно да имате добра свързаност между различните бойни групи и военни звена. Руснаците тичат все още с по една макара на гърпа по хъмовете и говорят по телефони с жица, докато украинците си пускат камерата на смартфона или го-прото на каската и предават в реално време..
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 25Рутер за интернет? Със спътникова поддръжка, наземна охрана и техника за милиарди? Що всички бългериани така сте си забили лицата в за дн и ци те на американците че нищо друго не виждате?
30
13
 
7
 
! Отговори
Dev преди 1 година
Ако САЩ реши да се намеси сериозно в този конфликт, този път наистина всичко ще приключи за 3 дни. Дори ако 5-те най-големи частни компании в САЩ имат ресурса да смачкат всяка държава.
29
8
 
8
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
укрите не разбират от добро. Мъск трябваше да им резне интернета. Щом му казват "to *** off", беше редно той да изпълни желанията им! Долни неблагодарници!