Пентагона и ЕС обмислят да финансират Starlink в Украйна

SpaceX вече е оттеглила искането си за финансиране
18 окт 2022 11:50, Нели Христова
45
Пентагона и ЕС обмислят да финансират Starlink в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пентагонът обмисля да плати за сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск в разкъсваната от война Украйна, съобщи Politico в понеделник, цитирайки двама американски служители, участвали в дискусиите.

Най-вероятният източник на финансиране ще бъде инициативата на Министерството на отбраната на САЩ за подпомагане на сигурността на Украйна, предназначена да подкрепи страната, докато се бори с Русия, се добавя в доклада.

Още по темата

Мъск каза в петък, че SpaceX не може да финансира за неопределено време Starlink в Украйна, но през уикенда, вероятно заради натиска, все пак обяви в Twitter, че ще продължи да финансира мрежата.

Той потвърди в Twitter , че SpaceX вече е оттеглила искането си за финансиране, потвърждение, че такова искане е отправено.

Говорител на Пентагона каза, че министерството на отбраната няма да спекулира с бъдещи съобщения за помощ за сигурността, преди те да се появят.

В отделен доклад на Financial Times се казва, че Европейският съюз също обмисля финансирането на Starlink в Украйна, цитирайки трима служители, запознати с решението.

Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla Inc, наскоро каза, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара на месец за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила около 80 милиона долара, за да активира и поддържа Starlink там.

"За да бъдем точни, 25 300 терминала бяха изпратени в Украйна, но в момента само 10 630 плащат за услугата", написа Мъск в Twitter в понеделник.

Starlink помогна на цивилните и военните на Украйна да останат онлайн по време на войната, като вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров миналата седмица каза, че услугите на Starlink са помогнали за възстановяване на енергийната и комуникационната инфраструктура в критични зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За чий са му пари на Мъск, ако руснаците му почупят сателитите му?
15
1
 
16
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Е как да не помогнеш на човек с 300 млрд$ решил да помага,а по късно размислил.Човещинка е.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е пряка намеса в конфликта и ще стане страшно
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко му е ЕС няма да изплати пари на Унгария и Полша под някакъв претекст, ще глоби нас и някой други балъци и хоп е събрал пари за укрите
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 2 - А какво плащаш па ти, бе? Секват се осигурвоките след 3400 лева и после само 10%. Щооо не отидеш в САЩ, да плащаш 30% или в скандинавска държава, да плащаш 55%? Или викаш, тука ти е хубавички? ТИ си бил плащал сметката ...
11
1
 
30
 
! Отговори
така е преди 1 година
И после ми говорете, че Русия воюва само с укрите. САЩ, НАТО, ЕС финансират, дават оръжия, информация от разузнаване, спътници, дори и пряко чрез войски, които са "отпуск". Правилно е да се каже, че САЩ и НАТО воюват с Русия чрез украинците на територията на Украйна.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормален потребител плаща на месец около 100-150$ за терминал на Стар Линк. Илън Мъск е поискал от пентагона да му се плаща по 2500$ за терминал в Украйна. Дали скоро ще свърши войната?
9
1
 
24
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Ти не живееш в България, или чужденец, нали? Ако бачкаторите масово получаваха по 3000 лв. заплата, населението в страната нямаше да намалява най-бързо в света.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск знае само да точи държавни пари.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахте ли? САЩ ще подкрепят Украйна само докато се бие с Русия. Не че съм изненадан.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете го точно,***.Ние,гражданите на ЕС ще финансираме това.Чака ни глад,студ и мизерия,но пък по евроатлантически.
5
12
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Парите ще дойдат от джобовете на тия, които плащаме най-големите данъци. Ти с жалката заплатка 3к в склада не плащаш НИЩО. Мерси.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За да бъдем точни, 25 300 терминала бяха изпратени в Украйна, но в момента само 10 630 плащат за услугата" --->>> Значи 15 000 са заловени или унищожени?!? Лошо, Седларов, лошо!
3
1
 
8
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Айде стига, те докато ЕС и Пентагона платят, няма да има вече старлинк в Украйна!
2
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Докъде я докарахме, да финансираме Мъск. Щото те тия пари от ЕС ще дойдат от моя и вашите джобове.
1
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А, пари за спътници еднодневки не давам, дето я изкарат до Гергьовден, я не. Мъск с право се отдръпна, ама хамериканците и еурогеювете не го разбраха какво има предвид.