С прегръдка САЩ и Китай си обещаха да възобновят отношенията си

Обсъждат Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея
14 ное 2022 17:45, Йоана Цонева
44
С прегръдка САЩ и Китай си обещаха да възобновят отношенията си
Снимка: БГНЕС

Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха за дългоочаквани разговори в момент, когато отношенията между двете страни се намират на най-ниското си ниво от десетилетия заради разногласия по редица въпроси - от Тайван до търговията, съобщава "Ройтерс".

Двамата проведоха първата си лична среща, откакто Байдън стана президент, на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20, която ще бъде изпълнена с напрежение заради руската инвазия в Украйна.

Си и Байдън се усмихнаха, докато се ръкуваха топло пред редица китайски и американски знамена в бална зала в луксозния хотел "Мулия" в залива Нуса Дуа на Бали.

Чудесно е да те видя, заяви американския президент на китайския си колега, докато го прегръщаше, след като по-рано съобщи пред репортери, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за комуникация на лично и правителствено ниво.

"Като лидери на нашите две страни, според мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да управляват своите различия, да предотвратят конкуренцията да прерасне в конфликт и да намерят начин да работят заедно по належащи световни въпроси, които изискват взаимното ни сътрудничество", изтъкна той.

Байдън открои изменението на климата и продоволствената несигурност като проблеми, с които светът очаква двете страни да се справят.

Си отвърна, че отношенията между техните две страни не отговарят на световните очаквания.

"Така че трябва да начертаем правилния курс за отношенията между Китай и САЩ. Трябва да намерим правилната посока за двустранните отношения напред и да издигнем отношенията", настоя той.

Светът очаква, че Китай и Съединените щати ще се справят правилно с отношенията си, подчерта Си, добавяйки, че очаква с нетърпение да работи с Байдън, за да върне отношенията в правия път.

Очаква се основни теми на обсъждане да бъдат Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея - въпроси, които ще надвиснат и над Г-20, която се провежда без присъствието на руския президент Владимир Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява Путин на срещата на Г-20 - първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари - след като Кремъл обяви, че Путин е твърде зает, за да присъства.

На срещата на върха в Камбоджа вчера Байдън подчерта, че Съединените щати ще се "конкурират енергично" с Китай, като същевременно поддържат комуникационните линии отворени, за да предотвратят конфликт.

Още по темата
Отношенията между Вашингтон и Пекин бяха разклатени през последните години заради нарастващото напрежение по въпроси, като Хонконг и Тайван, Южнокитайско море или търговските практики и ограничения на САЩ върху китайските технологии.

Американски служители обаче разкриха, че през последните два месеца двете страни са положили негласни усилия за възстановяване на връзките.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заявиа пред репортери в Бали по-рано, че срещата има за цел "да стабилизира отношенията между Съединените щати и Китай и да създаде по-сигурна атмосфера за американския бизнес".

По нейни думи Байдън е бил ясен с Китай относно опасенията за националната сигурност по отношение на ограниченията върху чувствителните американски технологии и е изразил загриженост относно надеждността на китайските вериги за доставка на някои стоки, като минерали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква прегръдка, китаеца гледа настрани. Да не е луд да се върже тъпите американци.И без това е игнорирана като първаю икономика в света.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе каква прегръдка бе, пропагандатори??? Смешни щяхте да сте, ако не е толкова тъжно да ви четем глупостите всеки ден.
24
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 година
Ха ха. Жълто-червеният комунист какво се моли на дименцията? Дай ми чипове че ние издишаме. Хе хе хе. А джуджи изкупува от па дъци те от запада че няма електроника. Тези жал кари болшевики си мислят че ще се уталожи всичко някой ден и пак ще играят кючек като тъмните шведи. Доообре.
23
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До отдавна се знае...4----А за Япония ,нищо ли не си предвидил
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами не си вярват!
21
12
 
4
 
! Отговори
Докато преди 1 година
Байдън се беше загубил в Белия дом, успя да накара Тръмп да се пържи в собствен сос, Путин го завря където слънце не изгрява и накара другаря Кси да му козирува.
20
1
 
13
 
! Отговори
Дд преди 1 година
Каква обширна статия изсмукана от пръстите за продължилата минути среща с пет изречения. Ш*бани жълти дупедавци
19
0
 
8
 
! Отговори
Змийска преди 1 година
Прегръдка!
18
1
 
8
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
Съвременен Китай е рожба на ЦРУ
17
4
 
8
 
! Отговори
За Байдън преди 1 година
Съм абсолютно убеден, много го подцениха и загубиха. Справка междините избори.
16
0
 
6
 
! Отговори
Ако преди 1 година
На някой още му се привижда РусКит, време е да почва хапчетата.
15
15
 
12
 
! Отговори
Байдън преди 1 година
Не знам дали знае къде се намира, ама накара Путин сам да си приказва. Справка Украйна.
14
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоши новини за Путин.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност най-важното около което се обединиха е да не се използва ядрено оръжие от Русия в Украйна. Толкова ли е трудно да се каже?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязоха и от Туитър съвсем изтрещяха милите. Съжаляваме ви.
11
9
 
10
 
! Отговори
а така преди 1 година
Вова дребний няма да може да спи довечера. А му е нужно - стар човек е...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интереса клати феса .
9
12
 
14
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Това са двете най-силни държави. След тях се нареждат Великобритания, Япония, Германия, Южна Корея и Франция. Тези вторите са все приятели на САЩ, но и пазар за Китай. Чак след това са по-посредствените представители на ЕС като Нидерландия, Италия, Испания, както и Индия. Те са в същото положение като предната каста. Докато САЩ ги държи всички, Китай ще може да разчита само на пазар и то донякъде. Единствената политически подчинена на Китай държава засега е Русия. Но от това нищо не се печели.
8
3
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Че кой нормален би искал конкурент? Представяш ли си постоянно женати да я тряскат по няколко конкурента?
7
3
 
14
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
И още утре САЩ започват да мислят новите санкции за Китай