Жителите на Херсон след окупацията: За стаите за мъчения и отвлечените деца

Крясъците са започвали веднага след падането на мрака
16 ное 2022 20:13, Нели Христова
220
Жителите на Херсон след окупацията: За стаите за мъчения и отвлечените деца
Снимка: БГНЕС

Въоръжени агенти на руската ФСБ дошли за Виталий един следобед през август, поставили чувал на главата му и го отвели в център за мъчения в покрайнините на Херсон.

Бивш център за задържане на украинската полиция, сградата е била използвана за разпит на затворници от руските сили, които окупираха града повече от осем месеца. Местните казват пред The Times, че крясъците са започвали веднага след падането на мрака и продължавали през цялата нощ.

"Вкарваха възрастни хора, бременни жени, всеки", споделя Йелена, продавачка в магазина.

Агентите на ФСБ закопчали 65-годишния Виталий за стол и свързали навиващ се електрически генератор към чифт метални скоби. След това ги прикрепили към слабините му.

Наредили му да разкрие местонахождението на сина си, който е украински войник. Те го обвинили, в това, че е бил член на групата за териториална отбрана на Украйна, както и че е съхранявал оръжие. "Къде е синът ти? Къде са оръжията?", викали те.

Когато не успял да отговори на въпросите достатъчно задаволотелно, те включили захранването. Техниката на изтезание е известна на руския полицейски жаргон като "телефонно обаждане до Путин".

"Болката беше неописуема", спомня си Виталий. "Токът вървеше на вълни по тялото ми."

Истории като тази на Виталий все още се разиграват в окупирана Украйна. Президентът Зеленски каза, че следователите вече са разкрили повече от 400 руски военни престъпления в района на Херсон, добавяйки към приблизително 34 000 вече документирани от Генералната прокуратура, която изгражда дело за геноцид, което да отнесе до Международния наказателен съд.

Във всяка област, която украинските войски са успели да освободят от руснаците, репортери и следователи са открили голям брой доказателства за изнасилвания, мъчения, убийства на цивилни и принудително депортиране на стотици хиляди украинци, включително деца, отнети от родителите им.

Около 20 000 руски войници успяха да се изтеглят безопасно от Херсон, което предполага, че техният командир, генерал Суровикин, е "овладял" силите си след поредица от опустошителни срутвания, твърдят западни служители. Те добавиха, че той е укрепил руските позиции на източния бряг на Днепър с отбранителни съоръжения и окопи с "крокодилски зъби".

В мрачния център за задържане в Херсон думите на руския национален химн са изписани върху белите стени. Агентите казали на Виталий и неговите седем съкилийници да ги научат наизуст. Последствията от провала били тежки.

"Биеха ни, ако не ги повтаряхме правилно", казва Виталий, докато развежда екипът на The Times из влажния център за задържане. В някои стаи столовете са приковани към пода, а импровизираните белезници все още били прикрепени към рамките им.

Димтро, бивш затворник, ридаее в друга килия. "Животни", вика той, докато се клати напред-назад в тъмнината. Той споделя, че е попадал в центъра няколко пъти, включително за нарушаване на полицейския час.

"Изгориха ме", казва той, повдигайки горнището си, за да разкрие белязана плът на рамото му.

Местните казват, че центърът за задържане се управлява от руски войници и подкрепяни от Кремъл войски от Източна Украйна. И Виталий, и Дмитро твърдят, че искат светът да разбере какво се е случило в центъра за задържане.

Украинските войници, които сега патрулират в сградата, са изхвърлили портрет на президента Путин, който руснаците окачили. Празен гараж съдържа купчини перални машини, за които се твърди, че руснаците са планирали да изпратят у дома, преди Херсон да бъде освободен в петък.

Съдбата на някои затворници е неизвестна. Юлия казва, че издирва братовчед си, който е бил задържан преди няколко седмици. "Казаха ми, че са преместили някои затворници", споделя тя. "Но не знам къде."

По време на посещение в Херсон вчера президентът Зеленски обеща да изправи пред правосъдието руските сили, отговорни за военните престъпления в града. Сред ужасите, които нахлуващата армия на Путин причини на Украйна, е принудителното депортиране на десетки хиляди деца в Русия.

От тях Киев е идентифицирал 10 764 украински деца, разделени от семействата си, които сега са в Русия или окупирани територии, според Оксана Филипишина, експерт по правата на човека.

Кремъл промени законите си, за да улесни руските родители да осиновяват украински деца, много от които са останали сираци заради същото правителство, което сега ще ги храни на капки с "патриотично" руско образование, премахвайки препратките към независимостта на родината им.

Володомир Сагайдак, ръководител на дом за деца в Херсон, беше решен да не позволи това да се случи с 52-те деца, за които се грижи. Когато започна войната, той и шепа членове на персонала се местят за постоянно в дома, за да защитят подопечните си, които са на възраст от 3 до 17 години.

Те издържаха два месеца на обстрел, докато руските сили атакували украински позиции извън града. Когато имаха възможност, те преместиха децата от дома в частни къщи, за да ги предпазят от лапите на руските сили.

"След като ги измъкнахме, агенти на ФСБ дойдоха в дома, за да се опитат да ме накарат да им кажа къде са децата", казва Сагайдак. "Те заплашваха мен и семейството ми."

Той отказал да разкрие местонахождението им, тъй като се опасяваше, че ще бъдат изпратени в Русия, за да бъдат използвани като разменна монета за руските войници, които са били взети в плен.

"Или ще бъдат изпратени в руски училища и ще бъдат научени да мразят Украйна", заявяа той. "В бъдеще те може да се върнат в нашата страна с руско оръжие в ръцете си."

Децата вече са в добро настроение и като всички украинци са предизвикателни. "Путин е стар пердах, който стои на трона си твърде дълго", казва Катя, която е на 14 години. "Той иска нашата земя, но няма да я получи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
1
 
! Отговори
Бай истина преди 1 година
Измамите продължават военни лъжат ,*** лъжат идва един фронт за лъжите трябва да бъдат истина!НАТОцизма иска да прави терор!Вън на НАТо гилотина за фалшивите ***!
150
0
 
5
 
! Отговори
Защо преди 1 година
А защо не препишете некоя статия за мъченията извършени от десен сектор и Баталйона Азов(нацистки подразделения на украйнската армия)извършвани над руснаци и българи?! Защото те са потресаващи малцина са се отървали живи а тук всички са живи и разказват!!! Укрофашистите целия свят ги разбра и отегля подкрепата си за укройна и скоро тази територия ще бъде обитавана от демони!!!
149
1
 
5
 
! Отговори
Covid_22 преди 1 година
Тра-ла-ла, тра ла ла ! Едни и същи статии!
148
1
 
4
 
! Отговори
новините преди 1 година
Съобщиха че Зеленски упорито отрича украинска грешка за ракетите и топи Русия срещу НАТО, да разшири войната! Подъл, той наложи война на народа си, украинците да се връщат и да си оправят правителството и живота, а не да протестират тук срещу решение на чуждо правителство.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе! Украйнци и Северномакедонци учат децата си на уважение на руснаци и българи? Всеки мисли, че другия ще направи това, което той прави!
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 183Случайно да видя снимките на репортирите от СиЕнЕн и Скай нюз от Херсон? У сред бял ден вързани хора по стълбовете!!!! Та"руски диваци"ли или украински? Сигурно щяха да ги избият и после пуснат журналистите да ги снимат по улиците. И "високоинтЕлигентните"либерасти нямаше да им направи впечатение, че кръвта е пресна или носят бели ленти. Зелески заповяда да се открият 400 военни престъпления. Акредитациите на тези журналисти изгоряха. МАГАТЕ и"Амнести интернешънъл"също горят.
145
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
След ковида доверието в запада било разколебано. Извратена логика. Ковида дойде от братския ви Китай,т. е. от изтока, а от ,спасението дойде от запада- ваксините!
144
14
 
12
 
! Отговори
До 178 преди 1 година
Няма как Русия да е най-голямата терористична държава. Първенството се държи от САЩ. След ВСВ са водили десетки войни и са избили милиони.
143
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как разбираме, че това е истината, когато нямаме право да видим другата гледна точка...? Нали ни забранихте Руските телевизии! От къде можем да вземем обективна информация? ОТ ФАЩ?!
142
6
 
10
 
! Отговори
джо преди 1 година
Пропуснали са тука авторите на статията и хората дето лошите руснаци ги изядоха. пък тези дето им изпиха кръвта да не говорим.... Украинците само ги линчуват.
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От заглавието тя окупацията е 30 години вие сега се сетихте понеже имаше няколко месеца свобода и това не ви се хареса.
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата сори но не сме сигурни че се замислят. Пропагандата разчита на късата памет на хората.
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След вчерашния ден пропагандата вече не е това което беше. Хората вече първо се замислят, медиите казват ли това, което наистина се случва там?
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да каже че ние не знаем дали има диплома за късане. Най вероятно не
137
2
 
14
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Малко преписано от Аушвиц, малко Агата Кристи.... дайте да го видим този център, или още цапат стените с кръв и полагат тела???
136
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Христова ли си каква си, скъсай си дипломата от смешния университет, който вероятно дори ти я е подарил и бягай да се биеш в името на Украйна. Тези писания са толкова истина, колкото съществуването на леприконите. Смешни сте, жалки и за съжаление неграмотни. Кучета се мъчат от психпати пред блоковете, онанисти седят пред детски градини, авие ми пишете измислици за зеленото човече, отвлечени деца и лоши руснаци. Ще има справедливост, и всички като вас ще си отидат по местата - в миши дупки!!
135
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбрахме. Партиите подготвят нов закон за трроловете и тогава само тяхните истини дори да са лъжи ще се разхождат по статиите и форумите. Те затова така нагло и подло лъжат и сега чрез неистини ,че няма накъде повече Антируската и антикомунистическа пропаганда например са ръка за ръка макар че всъщност нямат нищо общо даже напротив комунистически неща се гласуват в европарламент Самата външна форма на управление комисия и комисарият са комунизъм.
134
6
 
15
 
! Отговори
ЕХАААААА преди 1 година
Смех смех смех и само смех......те такава жалка нация не вервах, че мое има на свето ! хахахахаххаха кажи им украйнци и не ги пцувай повече
133
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрахте ли че пропагандата не работи? След ковида доверието към запада е разрушено.
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплахите и обидите, които представителите на НПО отправят по форумите към останалите участници във форумите са недопустими и неприемливи. Все пак хората могат да различат лъжата от истината и без една лъжа да им се повтаря сто пъти. С лъжи мир никъде не е постигнат.