Украйна ще евакуира хората от Херсон и околните райони

Руските войски са унищожили критична инфраструктура
20 ное 2022 10:07, Елка Василева
116
Украйна ще евакуира хората от Херсон и околните райони
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна скоро ще започне да евакуира хората, които искат да напуснат отвоювания южен град Херсон и околните райони заради щетите, нанесени от руските сили при атаки с дронове, заяви вицепремиерката Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

Още по темата
Тя обясни, че някои граждани са изразили желание да напуснат Херсон и района около град Николаев.

"Възможно е това да стане през следващите няколко дни“, каза Верешчук по време на брифинг. По думите ѝ украинското правителство вече е подготвило евакуацията.

Желание да напуснат въпросните зони са изразили възрастни хора, както и граждани, които са били засегнати от руските обстрели, допълни Верешчук.

Киев казва, че по-рано този месец, преди да се изтеглят от Херсон, руските войски са унищожили критична инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

"Това е изцяло доброволна евакуация. Сега не говорим за задължителна евакуация“, подчерта вицепремиерката. "Но дори и да става въпрос за доброволна евакуация, държавата носи отговорност за транспортирането на хората. Те трябва да бъдат настанени някъде, където да прекарат зимата“, допълни Верешчук.

Правителството има няколко възможности, като една от тях е да използва Николаев като транспортен пункт, преди да изпрати гражданите в по-безопасни области в Западна Украйна, посочи тя.

През август Верешчук заяви, че Украйна планира да увеличи броя на зоните, разположени в близост до фронтовата линия, в които да се извърши задължителна евакуация на цивилното население. Причина за това бяха опасенията на украинските власти, че тези райони могат да бъдат окупирани и през зимата жителите им да се сблъскат с проблеми с отоплението, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Украйна депортира симпатизиращите на Русия и ще ги филтрира и прати в заточение. Факт.
63
6
 
5
 
! Отговори
Real BG Power :) преди 1 година
До Българин: Истинските БЪЛГАРИ: БОТЕВ,ЛЕВСКИ,ВАЗОВ,РАКОВСКИ,ТАЛЕВ и т.н са ПРОТИВ русия ! ХАХАХАХА :)) Какво ще кажеш "патриотче" ?!
62
7
 
5
 
! Отговори
The Power преди 1 година
До Българин: Говори за себе си :) Аз ще послушам БОТЕВ и ЛЕВСКИ ! Те казват: Колкото БЪЛГАРИЯ е по далеко от русия толкова по добре за нас :) Така,че ходи се плякай руски предател !
61
3
 
9
 
! Отговори
4 преди 1 година
Че нали пуснаха влак до Киев и всичко беше ок?
60
9
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Според конституцията на РФ, Херсон е руски град а херсончани на референдум с 99% гласуваха за Русия. Излиза че Русия обстрелва своите граждани. Това някаква гражданска война ли е?
59
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56. А известно ли ти е колко човешки животи погуби войната в Афганистан, във Виетнам, в Сирия, в Йемен, в Югославия , да не говорим за двете бомби над Хирушима и Нагазаки. Или там не се брои.
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72. Те са си я строили, значи могат и да си я думкат. Тяхна си е. Само не разбирам Зелето защо реве пак.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана свършиха дините ли?
56
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашидтите си гръмнаха инфраструктурата на собствената територия (според тях)и оставиха собственото си население (според тях) от баби и деца да студуват.
55
35
 
13
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Рашистите се бият като жени,обстрелват цивилна инфраструктура, оставят деца, жени,старци без ток,вода и топло. А като излязат с голи ръце срещу врага,свалят *** и веят бели знамена.
54
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж са победили но са истеглят. И нищо не е останало от Херсон.
53
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен до ? преди 1 година
Ами все някога трябва да се пробват тези оръжия Русия разбра, че НАТО няма топки да се намеси и защо да не ги тестват. Понеже получавам известия от Телеграм каналите които следя разгледах и този материал колона Руски войници и покрай тях премина Армата не се съобщава на кое направление.
52
5
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
До 67, за Армата се твърди, че е неунищожим, но Боби твърди, че и Су-57 летят над Украйна. Не ми се вярва руснаците да рискуват да им разучат най-доброто.
51
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо така бе нали превзехте Херсон сега ще се евакуирате ? И на тези .умпени където крещяхте до небесата как Украйна си върнала Херсон какво ста сега бе ? Руските сили се евакуираха на другия бряг на Днепър защото ако се взривят мостовете остават без снабдяване. Бях писал, че Украйна сама ще остави Херсон без бой и така става. Голям студ и голям бой ги чака Укрофашистите в Телеграм каналите се появиха и първите кадри с танк Армата.
50
1
 
20
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
,,Фашизмът по - точно трябва да бъде наричан корпоративизъм,защото е сливане на държавната и корпоративната власт."- Бенито Мусолини.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тези дето пишете...Ами като не ти харесва сложи -.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евакуират жителите заради хуманитарната катастрофа в региона.. Без вода и ток са от само от 1, 2 седмици
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машинката цъка лайки бе.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само тук да не идват.
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези дето пишете за "цивилизованият" свят. Първо, от доста време вече не е толкова цивилизован и второ, никога не сте били част от него точно вие.