Макрон иска гаранции за сигурността на Русия

Думите му посрещнати с критики в Киев и балтийските страни
5 дек 2022 09:31, Елка Василева
87
Макрон иска гаранции за сигурността на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Изказване на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда, съобщава Ройтерс.

Още по темата
В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите".

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър вчера.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света. "Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец?", попита Данилов в Туитър и добави: "Вместо Нюрнберг, да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?"

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Туитър той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм, като добави: "След това ние сме готови да седнем на масата на преговорите и да говорим за гаранции за сигурност".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До следвамехронологията - ех, мечти сладки комунистически! Искаш да се братушкаш, а? Жалкарите дето си мислите, че отново ще цопнем в руското блато.
16
3
 
1
 
! Отговори
Вин преди 1 година
Грешка! Русия трябва да бъде победена, демилитаризирана, изолирана, а подтиснатите народи освободени да се самоорганизират!
15
0
 
2
 
! Отговори
Калашников преди 1 година
Като дойте лютата зима и режим на тока , много евролидери ще запредат като Макарона !
14
1
 
3
 
! Отговори
Рибата е в океана, преди 1 година
а те извадили тигана и пържат. Първо, изненадва ме позицията на Макрон, смятах, че той е един най-продалите се на западното задкулисие. Освен ако не е някаква демагогия, позицията му си струва да се вземе на сериозно. В края на краищата, Русия като изложиха своите аргументи споменаха, че тяхната национална сигурност е компрометирана. Редно е ако някой да обърне внимание на тая позиция ако ще се използва дипломатически подход. В противен случай - "до победа на бойното поле".
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цивилизованият свят" какво означава този израз , също като евроатлантически ценности някой може ли да даде формулировка на тези изрази аз не мисля....
12
0
 
3
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Макрон иска гаранции за сигурността на Русия, а преди една година Президентът Путин недвусмислено каза, че необходима, ефективна и достатъчна гаранция за сигурността на Русия може да бъде изтеглянето на отан зад линията от 1997 година. Какво не е ясно?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киевските откачалки са решили да затрият на всяка цена и каквото е останало от Украйна. А балтийските им съседи са просто нелепо смешни с тая тяхна омраза, която нищо чудно да ги затрие и тях. Изобщо изказвания и решения изключително базирани на емоции са крайно вредни.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога краварите ще дадат гаранции че няма да нападат други страни? Или на тях всичко им е позволено? ***.и
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Путин сам признава , че е започнал войната , как да търсим друг да я спре.Путин признава във последните си изяви , че войната е започната под страх от нападение Сиреч , нападение над Руската държава няма.Нарушаване на границите е нямало.Той ги нарушава. Той го казва.За това гаранцията е извеждане на войските и преговори.Но Путин знае , че е виновния.И за това увърта .За това не обмисля назад да се връща.Защото знае че ще бъде признат за виновен в престъпления.Каеи гаранции иска Че ще м
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** написах по-долу.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е някаква шега, по-скоро *** да разоръжи Русия и да върне Крим, Донбас и Луганск, това ще е гаранция за преговори.
6
2
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
европата ке погладува и постудува па друга песен ке запее
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният полезен ***
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия укрофашисти верно нямат мозък в главата, затова ще ядат хурката. Значи сигурност за укрите, а за Русия не сигурност и без гаранции. Е, затова сега ще я карат без ток и вода.
3
1
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
То Русия и преди искаше НАТО да не доближава границите и, но натовчетата казаха, че Русия ще получи повече НАТО на границите си. И Русия реши да измести границата.
2
1
 
3
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
В най скоро време Зелето ще го сготвят.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мокрия сън на краварите от ВСВ насам - Русия без оръжия и с президент подобен на пияния елцин или белязания предател....