Шолц: Рискът Русия да използва ядрени оръжия в Украйна намаля

Путин: Заплахата от ядрена война нараства
8 дек 2022 07:39, Елка Василева
50
Шолц: Рискът Русия да използва ядрени оръжия в Украйна намаля
Снимка: архив, БГНЕС

Рискът Москва да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна намаля, защото международната общност "постави червена линия" на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

Още по темата
"Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия", каза канцлерът в интервю за германската медийна група "Функе" и за френската "Уест Франс". Според него това е последица от факта, че международната общност, включително Китай, "е поставила червена линия" пред Москва по този въпрос.

В това отношение германският лидер смята, че неотдавнашното му пътуване до Китай е дало резултат: "По време на посещението ми в Пекин заедно с китайския президент Си заявихме, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Скоро след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция“.

Запитан за неотдавнашната полемика, предизвикана от френския президент Еманюел Макрон, който смята, че на Русия трябва да се дадат гаранции за след края на войната в Украйна, Олаф Шолц призна, че в дългосрочен план ще възникне въпросът за архитектурата на сигурността.

"Приоритет е Русия да прекрати войната незабавно и да изтегли войските си. Вярно е, че тогава въпросът е как да гарантираме сигурността на Европа", каза той. "Разбира се, ние сме готови да обсъдим с Русия контрола върху въоръженията в Европа. Предложихме това преди войната и позицията ни не се е променила", добави той.

След няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци вчера Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака. "Смятаме оръжията за масово унищожение, ядрените оръжия, като средство за защита. (Използването им) се основава на така наречения "ответен удар": ако ни ударят, нанасяме ответен удар", добави руският президент.

Въпреки това той отбеляза, че "заплахата от ядрена война нараства" предвид конфронтацията между Русия и Запада по отношение на Украйна, като обвини американците и европейците.
(БТА)

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Олаф ли си, Юсуф ли си, що се правиш на ударен, много добре знаеш че ако Русия искаше да използва ядрено оръжие в Украйна щеше да ги удари още първия ден и да приключи. А вие щяхте да гледате като нассрани и пак нищо нямаше да смеете да направите,точно както когато някой те смята за по слаб от него а ти му набиеш два тупаника в муцуната.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, Говореща наденичка, която си живее и ни говори от Ла-ла-ландия
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клеко, Русия никога не е заплашвала че ще използва ядрено оръжие, тя ви предупреждаваше. Що не смеете да изпратите на Украйна оръжия с голям обсег, а? Крайно време беше някой да ви скръцне със зъби и да ви свали малко на земята че много на сериозно се бяхте взели.
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не се и канила да ползва ядрено оръжие. Празни приказки на политици-марионетки и журна ля- платени пропагандатори.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германеца вече се чувства малцинство в собствената си държава.Накъдето се обърне вижда мароканци,турци, афганистанци.А сега за капак дойдоха и наглите и нахални украинци.Германците са малцинство вече.
9
5
 
13
 
! Отговори
Престанете преди 1 година
Русия никого не е нападала! Тя е нападната!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги, един пуска опорката на предния ден, а на следващия всички ботове инсталирани във властта почват да я четат в ефир.
7
0
 
11
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Хер Шолц, ще свършите като ефрейтора Шикългрубер!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никога не е заплашвала с ядрено оръжие. Престанете да се правите на луdi. А за опита за държавен преврат в Германия вчера защо мълчите?
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е един голям плехар циркаджия. Срам за Европа.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шулц, използването на ядрени оръжия изобщо не е риск, а следствие срещу западната арогантност...
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха... Напротив, нищо не е намаляло.. И нито се е увеличило.. Ядреното оръжие ще е последното което ще се използва преди да настъпи дълготраен мир. Но кой ще остане жив за да го види...
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам всички политици без изключение да ги видя закопани на два метра под земята !
1
0
 
20
 
! Отговори
Гражданин на Райха преди 1 година
Шолци, да знаеш че ако Путин реши да прати някоя ракетка към Берлин, бункерът на Хитлер е свободен.