Украински бежанци принудени да напуснат хотел заради чешки депутати

Решението предизвика критики в обществото
Обновена: 10 дек 2022 08:35 | 10 дек 2022 08:30, Камелия Цветанова
54
Украински бежанци принудени да напуснат хотел заради чешки депутати
Снимка: БГНЕС

Малко преди началото на зимния спортен сезон група украински бежанци трябва да напуснат почивен дом на чешкия парламент, което решение предизвика критики в обществото, предаде ДПА.

Около 25 човека са настанени от пролетта в курортен комплекс, принадлежащ на Камарата на депутатите, в града Харрахов в района на планината Кърконоше. Сега обаче те трябва да се преместят, защото неколцина чешки депутати искат да прекарат зимната си ваканция в комплекса.

Говорител на регионалната администрация в провинция Либерец съобщи вчера, че за бежанците все пак са осигурени алтернативни жилища и те ще могат да останат, където работят и децата им ходят на училище.

Премиерът на Чехия Петър Фиала се присъедини към критиките на опозицията по адрес на ръководството на парламента. По думите му "украинците трябва останат там където са" и "това не трябва да се случва". Маркета Пекарова Адамова, председател на Камарата на депутатите, отхвърли критиките като "буря в чаша вода".

От началото на руското нашествие в Украйна в 10,5-милионна Чехия пребивават под временна закрила 467 хиляди украинци, сочат данни на чешкото вътрешно министерство./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ЧехияУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
33
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Значи, гражданите на съответните страни приели украински бежанци нямат право да почиват във ведомствените хотели и бази!! Е, това никъде го няма. Нагли и арогантни, ето това са голяма част от украинците.
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на чешките депутати! А нашите освен да се наведат още повече, друго не могат да измислят и затова ние все сме зле, а другите са добре.
21
3
 
2
 
! Отговори
Връх преди 1 година
1603 м. е най-високият връх в Чехия, за какъв сезон става дума?
20
0
 
20
 
! Отговори
Болен здрав преди 1 година
Носи
19
3
 
46
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Тези украинци бягащи ...са по-добре облечени от българите,да не говорим за северо-западналият край на България.ЕС наля в последните години милиарди в Укарйна ( а те не са в ЕС),само и само да им "замаее" главите ,как хубаво ще живееят в ЕС и те готови за всичко ...сао и само да ги приемат в ЕС и се преклнят на Запада ,но не искат да знаят какво ги оаква..разграбване на държавата ..заводи,природни ресурси...,евтина работна ръка и слуги,миграция ..А уКРАЙНА ИМА И ГОЛЯМА ЧОВЕШКИ РЕСУРС -40 милиона
18
2
 
52
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ужас, да им прекъснат почивка, а тъкмо наближава ски сезона. А без майтап, и чехите са истерясали, щом ги настаниха по курорти.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ОСТАНАЛИТЕ 4/5 НЕ СА И ВИЖДАЛИ БОМБИ И РУСНАЦИ ..... " - Освен като закараха 70 годишна бавнонподвижна техника на 15 км от Кийв и един път, дето всекя седмица се слупва, когато им отнасят половината електроснабдяване.
16
3
 
56
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
По-нагло .... най-нагло... - украинец . ВОЙНА В УКРАЙНА СЕ ВОДИ ЕДВА НА 1/5 ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА . ОСТАНАЛИТЕ 4/5 НЕ СА И ВИЖДАЛИ БОМБИ И РУСНАЦИ ..... ЗАЩО ХРАНИМ И ДУНДУРКАМЕ БЕЖАНЦИ ? А и от цял свят вече започнаха да пристигат бежанци ...... единствено наглите укри искат да бъдат настанявани в ХОТЕЛИ .... ЗА ТЯХ НЯМА ЛИ БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ ? какви са тия пчивни бази .. лукс ... спа ... 5-звездни хотели ... В Европа вече им писна .от навлеци ....
15
1
 
37
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Като си плащат квартира, като си плашат сметки, като плащат храна, кой ще ги измести. Само претенции пацулани.
14
1
 
47
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Да работят. 1 година лежане направиха.
13
2
 
66
 
! Отговори
kiko преди 1 година
Искам да прекарам зимата в станцията на чешките депутати. Оставям на украинци 3 стаен апартамен с ток 550 лева месечно, 50 лева вода , 60 лева входни такси и 30 лева интернет. Всичко да си плащат, давам ключ без наем.
12
0
 
45
 
! Отговори
Обществото преди 1 година
Решението било предизвикало критики в "обществото" ! Кое общество ? Защото ние от обществото се притеснихме, за това къде ще се настанят чешките депутати. Други притеснения не сме имали. Това са истинските настроения в обществото, колкото и да не ви се иска от Козяк !
11
5
 
77
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Вместо оръжие, да пратим на Зеля, всички избягали мъже между 18-60 годишна възраст! Нали сме партньори, трябва да подкрепим указа на президента Зеля!!!
10
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез ще си направят катуни около хотелите лукса ги влече :)
9
2
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанците бягащи от руската армия* ги настаняват в хотели. Бежанците бягащи от американската армия, спят в палатки, контейнери и складове.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 - Радвайте се, естествено. Ето, виждате ли какво ви казва "статията" - "...и в Чехия хората се "събуждали"..." и т.нат. На това му викат МЕКА хибридна пропаганда!
7
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде отиде евроатлантическата солидарност!? Да ги настанят в палатките на сирийците, с изглед към природата, някоя кална поляна!
6
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера едни такива реваха, че не ги хранели!? Гарджета нагли!
5
2
 
55
 
! Отговори
О,неееее! преди 1 година
ШокТ и УжасТ!!! Докарайте ги на Слънчака на ол инклузив,немедлено!!!
4
2
 
68
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Как пък веднъж ненапуснаха сирийски бежанци хотела? Ааа, верно, те са във фургони.