Русия и Украйна не могат да се победят, в патова ситуация са

Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е в кулминационната си точка
29 дек 2022 13:06, Елка Василева
452
Русия и Украйна не могат да се победят, в патова ситуация са
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна е в патова ситуация, заяви пред Би Би Си директорът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Той каза в интервю за британската обществена телевизия, публикувано днес на сайта й, че нито една от двете страни в конфликта не може да постигне значителен напредък и няма никаква промяна на фронта.

Още по темата
Откакто украинските въоръжени сили си върнаха южния град Херсон миналия месец, повечето от най-ожесточените сражения в последно време са в района на Бахмут, в източната Донецка област. На други места руската армия изглежда е заела отбранителна позиция, но зимата забави украинските операции на 1000-километровата фронтова линия. На този фон Украйна очаква доставки на нови съвременни оръжия от западните си съюзници, обобщава Би Би Си.

Русия "сега е напълно в задънена улица" и понася много тежки загуби, заяви Кирило Буданов и прогнозира, че Кремъл ще обяви нова мобилизация на наборници. В същото време той призна, че украинските въоръжени сили все още нямат необходимите ресурси, за да продължат настъплението си на много места.

"Не можем да ги победим във всички направления като цяло. Нито те могат", каза шефът на украинското военно разузнаване. Той подчерта, че страната му очаква "с голямо нетърпение нови оръжейни доставки", включително "по-съвременни оръжия".

По-рано този месец след поредица руски военни неуспехи представители на украинските власти предупредиха за възможна нова руска сухопътна офанзива от територията на Беларус в началото на следващата година с участието на десетки хиляди резервисти, които сега преминават обучение. В нейните рамки, предположиха те, Русия може да направи втори опит да превземе Киев, припомня Би Би Си.

Според Кирило Буданов обаче руските маневри в Беларус, включително придвижванията на хиляди войници, са опити да бъде накарана Украйна да прехвърли на север войници от фронтовете на юг и изток. Той даде пример, че наскоро влак с руски военни посред бял ден е спрял в Беларус близо до украинската граница и се е върнал обратно няколко часа по-късно. "Засега не виждам никакви признаци за (подготвяно настъпление към Киев или северни украински области) от Беларус", добави Буданов.

Преди броени дни руският президент Владимир Путин посети Минск за първи път от повече от три години. Визитата му предизвика спекулации, че той може да се опита да убеди своя беларуски колега Александър Лукашенко, негов дългогодишен съюзник, да изпрати войски в Украйна, посочва Би Би Си.

Русия вече използва Беларус като плацдарм за атаки. Според Кирило Буданов обаче беларуското общество няма да подкрепи никакво по-нататъшно участие във войната. Освен това, отбеляза той, анализатори поставят под съмнение степента на готовност на 48-хилядните беларуски въоръжени сили. "Ето защо президентът Лукашенко предприема всички стъпки, за да предотврати катастрофа за страната си", каза Буданов.

Откакто превзеха Херсон, украинските въоръжени сили водят ожесточени сражения с руските войски около Бахмут - в окопна война, сравнявана с Първата световна война. Русия иска да завладее града, за да прекъсне украинските снабдителни линии и да си отвори път за настъпление към други украински бастиони на изток, включително Краматорск и Славянск, посочва Би Би Си.

Офанзивата срещу Бахмут е водена от руската частна наемническа група "Вагнер", заяви Буданов. Би Би Си отбелязва, че нейният основател Евгений Пригожин иска да превземе града като политическа награда в условията на съперничество в руските управляващи кръгове.

Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е достигнала кулминационната си точка, пише днес Институтът за изследване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст припомня, че военната доктрина на САЩ определя кулминацията като "точката, в която дадена сила вече не е способна да продължи своята операция", било то нападателна или защитна, и когато "не е в състояние да продължи атаката (си) и трябва да заеме отбранителна позиция или да (премине към) оперативна пауза.

Институтът за изследване на войната прави уговорката, че руските въоръжени сили все пак може да не сложат край на агресивните си атаки срещу Бахмут. Според американските анализатори обаче тези нападения ще бъдат извършвани от малки бойни групи и е крайно малко вероятно да постигнат значителен напредък от оперативна гледна точка.

Извън бойните полета Русия провежда от средата на октомври безмилостна въздушна кампания с ракети и дронове срещу украинска критична инфраструктура, оставяйки милиони хора без електричество, отопление и вода. Ударите вероятно ще продължат, каза Буданов, но прогнозира, че Русия няма да може да поддържа темпото на атаките, тъй като ракетните й запаси намаляват, а нейната промишленост не е в състояние да ги попълни.

По-голямата част от дроновете, използвани при тези атаки, са доставени от Иран. Според Буданов обаче Техеран отказва да снабдява Москва с ракети, за да не си навлече нови наказателни мерки от страна на Запада, който вече му наложи парализиращи санкции заради неговата ядрена програма.

Войната може засега да е в задънена улица, но шефът на украинското разузнаване е уверен, че страната му в крайна сметка ще си върне всички окупирани територии, включително анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Буданов прогнозира, че Украйна ще възстанови границите си от 1991 г., когато стана независима държава след разпадането на Съветския съюз.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
1
 
0
 
! Отговори
европейска мисирка преди 1 година
*** пише пак платени глупости -н еможели да се победят на всички е ясно че Русия има интерес да с епроточи войната максимално-петрол ,изпитван ен аоръжие племяване на натовски образци,унижение за НАТО и икономическа криза в глобален мащаб и най-вече ЕС да бъде доведен до рецесия -Днес да ограмотят Василева
351
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Боби експерта: Щото с Украйна е по-различно ли? Ако не е западът Украйна отдавна да е сдала. И двете страни са още със съветски акъл.
350
3
 
5
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
До РусияИскаш да кажеш че Русия не си дава зор няма проблем да и избиват войниците и генералите?Няма проблем да и потапят най добрите кораби ?Да и свалят прехвалените самоети?Да правят на смях ПВОто и дори вътре в самата Русия ?Да става за смях че 1 година не може да влезат на повече от 100Км от границата си ?Няма против че дори единствените им звези ИЗБЯГАХА от Русия ?Загубиха всичките си партньори?Загубиха на големите си и богати пазари? накрая се докараха да купуват оръжие от ИРАН
349
5
 
8
 
! Отговори
Русия преди 1 година
просто не си дава зор. Стига сте писали врели не кипели. Голямата ви пропаганда не струва. Украинския нацизъм си отива.
348
2
 
0
 
! Отговори
Герги преди 1 година
Украйна преди войната е имала общо 1260500 калпака армия, запасняци 1мил, паравоенни (Азов мазов и другите таллибани 112500) редовна армия 148000.
347
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БПФ - глупости си написал рийшли!
346
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голем майтап! Русия с 1,000, 000 армия, Украйна без армия и са... в патова ситуация!
345
6
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Тоя ykроп наистина ли мисли, че заблуждава някой трезвомислещ и търсещ независима информация човек? Фактите са коренно различни - руснаците буквално смазват ВСУ, въпреки подпомагащите ги все повече чужди наемници !!! При Бахмут е касапница, заколение - почти ежедневно киев хвърля нови и нови военни части, съставени вече от тотално неподготвени 17-18 годишни момчета или болнави хора, които руснаците буквално анихилират... Знаете ли, че в Киев вече шият военни униформи за... БРЕМЕННИ?
344
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
А!!!!...Футуристечна статия?..Вероятно имат предвид една БЪДЕЩА война между Русия и Украйна ?...Защото това,което наблюдаваме от почти година е война между Русия и "ОСТА Брюксел - Вашингтон" !!!..Война "Украйна -Русия" НЯМА !..Има ПЛАЦДАРМ,наречен "Украйна"..
343
4
 
10
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Ще поживеем,ще видим.Суровикин суровака здраво.
342
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера и генерал уесли кларк изрази противоположно мнение с украйна е свършрно може да отрежат евентуално пътя за логистика но не могат да преминат линията суровкин и днепър което значи преговори и разцепване
341
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изтрито от цензурата:Патовата ситуация е следната - Лисицата Путин е захапала за шията кокошката Зеленски и я души и ситуацията е патова. ХАХАХАХАХА
340
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм против даването на оръжия на която и да е страна от конфликта, но за да се откаже Европа от изкопаемите горива трябва да продължи войната
339
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига с тая Украйна бе надухте ни главите
338
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешно заглавие!
337
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом шефът на разузнаването казва, че нямат сила, значи вече почти са събрали сила.
336
0
 
8
 
! Отговори
а1234 преди 1 година
До aaо сраха се имам предвид (о босрали ся по руски)
335
15
 
6
 
! Отговори
aa преди 1 година
Е, *** се нещата за мада раша. Има един ход само бай "аз съм на твоя ръст ама съм стъпил на табуретка" путин: категорична капитулация и изтегляне от Украйна.
334
16
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Така трябва. Русия въвлечена във вечен конфликт, докато не фалира.
333
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-лошото е, че не могат и да се сдобрят.