Как Украйна се превърна в "оръжейна лаборатория" за западните технологии?

Анализатори от САЩ следят отблизо войната
18 яну 2023 22:45, Нели Христова
64
Как Украйна се превърна в "оръжейна лаборатория" за западните технологии?
Снимка: БГНЕС

Миналата есен, докато Украйна си отвоюваше големи участъци от територия в поредица от контраатаки, тя удари руските сили с американска артилерия и ракети. Насочването на част от тази артилерия беше самоделна система за насочване, която Украйна разработи на бойното поле.

Произведен в Украйна софтуер превърна лесно достъпните таблети и смартфони в сложни инструменти за насочване, които сега се използват широко в украинската армия.

Резултатът е мобилно приложение, което захранва сателитни и други разузнавателни изображения в алгоритъм за насочване в реално време, който помага на единици в близост до фронта да насочват огън към конкретни цели. И тъй като това е приложение, а не част от хардуер, лесно е бързо да се актуализира и надгражда и е достъпно за широк кръг от персонал.

Американски служители, запознати с инструмента, казват, че той е бил много ефективен при насочване на украински артилерийски огън по руски цели.

Приложението за насочване е сред десетките примери за иновации на бойното поле, които Украйна е измислила за почти година на война, често намирайки евтини решения на скъпи проблеми.

Малки пластмасови дронове, бръмчащи тихо над главите им, хвърлят гранати и други боеприпаси върху руските войски. 3D принтерите вече произвеждат резервни части, така че войниците да могат да ремонтират тежко оборудване на полето. Техниците са превърнали обикновените пикапи в мобилни ракетни установки. Инженерите са измислили как да монтират сложни американски ракети на по-стари съветски изтребители като МиГ-29, помагайки на украинските ВВС да летят след девет месеца война.

Украйна дори е разработила свое собствено противокорабно оръжие, "Нептун", базирано на съветски ракетни конструкции, което може да атакува руския флот от почти 200 мили.

Този вид украинска изобретателност впечатли американски официални лица, които похвалиха способността на Киев да предлага MacGyver решения за своите нужди на бойното поле, които запълват важни тактически пропуски, оставени от по-големите, по-сложни западни оръжия.

Въпреки че американски и други западни служители не винаги имат перфектна представа за това как точно работят персонализираните системи на Украйна, до голяма степен защото не са на място, както официални лица, така и анализатори с отворен код казват, че Украйна се е превърнала в истинска бойна лаборатория за евтини, но ефективни решения.

"Иновациите им са просто невероятно впечатляващи", казва Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, пред CNN.

"Тестване на битка в реалния свят"

Междувременно войната в Украйна също така предложи на Съединените щати и техните съюзници рядка възможност да проучат как собствените им оръжейни системи се представят при интензивна употреба – и какви боеприпаси използват и двете страни, за да постигнат победи в тази горещо водена модерна война. Американски оперативни офицери и други военни служители също са проследили колко успешно Русия е използвала евтини безпилотни летателни апарати за многократна употреба, които експлодират при удар, предоставени от Иран, за да унищожи украинската електропреносна мрежа.

Украйна е "абсолютна оръжейна лаборатория във всеки смисъл, защото нито едно от това оборудване никога не е било използвано във война между две индустриално развити нации", твърди източник, запознат със западното разузнаване. "Това е битка в реалния свят."

За американските военни войната в Украйна беше невероятен източник на данни за полезността на техните собствени системи.

Някои високопоставени системи, дадени на украинците – като дрона Switchblade 300 и ракета, предназначена да насочва към вражеските радарни системи – се оказаха по-малко ефективни на бойното поле от очакваното, според американски военен оперативен офицер, запознат с бойно поле, както и скорошно проучване на британски мозъчни тръстове.

Но леката американска система за залпов огън M142, или HIMARS, е от решаващо значение за успеха на Украйна – дори когато официалните лица са научили ценни уроци за степента на поддръжка на ремонта, която тези системи изискват при такава тежка употреба.

Как Украйна е използвала ограничените си доставки от ракети HIMARS, за да предизвика хаос в руското командване и контрол, нанасяйки удари по командни пунктове, щабове и складове за доставки, отваря очите, каза служител на отбраната, добавяйки, че военните лидери ще изучават това в продължение на години.

Друга важна част от прозрението беше за гаубицата M777, мощната артилерия, която бе критична част от бойната мощ на Украйна. Но дулата на гаубиците губят нарезите си, ако за кратко време бъдат изстреляни твърде много снаряди, каза друг служител на отбраната, което прави артилерията по-малко точна и по-малко ефективна.

Украинците направиха и тактически нововъведения, които впечатлиха западните служители. През първите седмици на войната украинските командири адаптираха своите операции, за да използват малки екипи от пехотинци по време на руското настъпление към Киев. Въоръжени с монтирани на раменете ракети Stinger и Javelin, украинските войски успяха да се промъкнат срещу руските танкове без пехота по фланговете им.

САЩ също са проучили отблизо конфликта за по-големи уроци за това как може да се води война между две модерни нации през 21 век.

Оперативният офицер каза, че един урок, който САЩ могат да извлекат от този конфликт е, че теглената артилерия – като системата гаубица M777 – може да е нещо от миналото. Тези системи са по-трудни за бързо придвижване, за да се избегне ответен огън – и в свят на повсеместни дронове и наблюдение отгоре, "е много трудно да се скриеш в днешно време", твърди източникът.

Що се отнася до извлечените поуки, "трябва да се напише книга за това", казва представителят на Демократическата партия Джим Хаймс от Кънектикът, член на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите.

"Еднопосочен дрон за $10 000"

Американските анализатори също са обърнали внимание на новата възможност да проучат и пуснат на пазара  своите системи.

BAE Systems вече обяви, че руският успех с техните дронове камикадзе е повлиял на начина, по който проектира ново бронирано бойно превозно средство за армията, добавяйки повече броня за защита на войниците от атаки отгоре.

А различни части от правителството и индустрията на САЩ се опитаха да тестват нови системи и решения в битка, за която Украйна се нуждаеше от цялата помощ, която можеше да получи.

В първите дни на конфликта Националната агенция за геопространствено разузнаване изпрати пет леки безпилотни летателни апарата за наблюдение с висока разделителна способност на командването на специалните операции на САЩ в Европа – само в случай, че могат да бъдат полезни в Украйна. Дроновете, произведени от компания, наречена Hexagon, не са били част от така наречената програма за запис на Министерството на отбраната, намеквайки за експерименталния характер на конфликта.

Вицеадмирал от ВМС Робърт Шарп, ръководител на Националната агенция за геопространствено разузнаване по това време, дори се похвали публично, че САЩ са обучили "военен партньор" в Европа на системата.

"Това, което ви позволява да направите, е да излезете под облачната покривка и да съберете свои собствени георазузнавателни данни", каза Шарп пред CNN в кулоарите на сателитна конференция в Денвър миналата пролет.

Въпреки интензивните усилия на малка група американски служители и външна индустрия, остава неясно дали тези дронове някога са се включили в битката.

Междувременно множество разузнавателни и военни служители казват пред CNN, че се надяват, че създаването на това, което американската армия нарича "привлекателни" дронове – евтини оръжия за еднократна употреба – се е превърнало в основен приоритет за изпълнителите на отбраната.

"Иска ми се да можем да направим дрон за еднопосочна атака за 10 000 долара", каза един от тези служители с натъжена физиономия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината в тази статия е под 1%.
41
0
 
6
 
! Отговори
"победители&quo преди 1 година
Някой от пишещите подобни статии ще ни обесни ли как 40 000 руснаци плениха 60 000 украинци.
40
2
 
16
 
! Отговори
Украинка от Донбас преди 1 година
Не разбрах нищо? Разбрах само, че Украина побеждава, ужас. Каква статия? Колкото повече губи Украина, толкова повече побеждава така излиза. А и не разбрах, защо Зеленски махна от пътя министъра и др от Мвд?
39
4
 
18
 
! Отговори
Използваха преди 1 година
Използваха ги милите, и все още ги ползват, ама тия са толкова промити, че с готовност отиват на заколение.
38
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички държави загубиха от тази война. Дори и Илон Мъск. При това, неговите затуби са за около 200 милиарда долара. Така е, като президентът му дава доларите на обикновените американски милиардери на Украйна.
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни държави ЗАБОГАТЯВАТ от войната а другите от ЕС , загубиха , И финансово И ИКОНОМИЧЕСКИ !Това се вижда на практика !
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за ''ДРУГИТЕ ЛАБОРАТОРИИ'' ?
35
1
 
7
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
МНОГО СТЕ СВЕЖИ "ДНЕС" ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НА CNN Е ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ЧЕТВЪРТЪК ИЛИ ПЕТЪК СТАНАХТЕ КАТО ТЕЛЕВИЗИЯТА НА БАБА ЯГА НИНОВА - "А СЕГА ПРЯК РЕПОРТАЖ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО КАЗВАТ И ГЛЕДАШ ЕДНО СЛЪНЦЕ ХОРАТА ПО КЪСИ РЪКАВИ - ДЕКЕМВРИ - А ТО БИЛО СНИМАНО ЮЛИ, АМА Е ПРЯК РЕПОРТАЖ И ВИЕ ТАКА
34
3
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Това - "Насочването на част от тази артилерия беше самоделна система за насочване, която Украйна разработи на бойното поле." - са пълни глу по сти! Цялото западно разузнаване, сателити, самолети АУАКС и т.н. дават информация на укрите и насочват ударите. След това спрях да чета, защото предполагам, че е същата НЕистина.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРАВИЛНО, ПОЛЕТАТА НА УКРАЙНА СЕ ПРЕВЪРНАХА В ИЗПИТАТЕЛЕН ПОЛИГОН ЗА ОРЪЖИЯТА НА 21 ВЕК, ПЪК И ПЕЧАЛБА МОЖЕ ДА ДОКАРАТ СРЕЩУ НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ !...
32
3
 
14
 
! Отговори
Все повече преди 1 година
нещата изглеждат така, че САЩ, Русия и ЕС бяха въвлечени в тази война на територията на една изключително корумпирана Украйна от дълбоката държава с цел да запали ТСВ. Зеленски направи всичко възможно с артистични изяви, случайно подхвърлени бомби в съседни страни и дори с "***" бомба да изпълни задачата на кукловодите. Но единственото което постигна е да изтреби народа на Украйна и да напълни офшорните си сметки. Сега се чуди как да се оправдава пред работодателите.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Части за танкове с 3D-принтери...Холивуд и Боливуд в едно.Само Джеки Чан липсва!
30
2
 
25
 
! Отговори
Жоро Игнатов преди 1 година
Спрях да чета на 3D принтерите.
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да..платена реклама за оръжие!
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия реклама на Нато оръжие ли е?
27
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ейййййй *** то много сложен въпрос и се задава една година след като тя се беше превърнала не само в лаборатория за западно оръжие, ами и чисто фашистка държава.
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точното заглавие,трябва да гласи това Украйна се превърна в био експериментална лаборатория на глобалистите.Жалко за обикновените украинци.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската комисия (ЕК) разреши ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС. Това става ясно от РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2023/58 НА КОМИСИЯТА от 5 януари 2023 година за разрешаване на пускането на пазара на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник) като нова храна. Регламентър е публикуван в официалния вестник на ЕС.
24
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва на Украйна да се даде ядрено оръжие за да може световната война да почва вече.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тестват се оръжия, хората стават по-малко! Какво по-добре от това ??