Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област

Украинският военен министър отхвърли твърдения за купуване на продоволствия за армията на силно завишени цени
24 яну 2023 07:00, Елка Василева
290
Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Още по темата
Според съобщението руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува, "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тази информация, отбелязва ДПА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени, с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.
(БТА, Светослав Танчев, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
9
 
21
 
! Отговори
Кажи му преди 1 година
европеец и не го обиждай повече..
203
5
 
20
 
! Отговори
Аз съм европеец преди 1 година
Демек безродник..Чак и се хвалиш с което...
202
3
 
7
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Бг не е ли свободна и демократична държава в която всеки има право на мнение. И Бг не е ли В и част от Европа. Защото ако е аз няма къде да бягам. Някой др трябва да бега:)))
201
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Питам понеже то един автомобил като катастрофира няколко пъти..." - Катастрофа е целият ти мисловен процес.
200
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 224 - Като со европеец се разкарай в Европа и не со наворай грозната чутура тук.
199
7
 
11
 
! Отговори
Шега ви се струва преди 1 година
Чакайте ся - Бахмут е едно градпе, колкото Сливен, с няколко села с по 10 баби с мотоките. Те сенопъват на 30000 военни, с танкове, БТР-и, дронове, артилерия, ракети, самолети хеликоптри ... Щото те руснаците загубени ... Неее, нее, забравете, че там има концентрирани 25000 души украйнска армия, която има еквивалентна или по-добра военна техника, укрепленияниконстанта помощ от разузнаването на САЩ, и целият ЕС .. Бабите с лопатите държат руснаците пред едно село, до град колкото Сливен
198
19
 
8
 
! Отговори
До 221 преди 1 година
... Съжалявам. Аз съм европеец и някои балкански неща не ги разбирам.За това питам вещите в материята. А вярно ли е че през втората световна първо сте биле на страната на фашистка Германия, обаче когато сте видели че сте на страната на губещи те бързо сте се преориентирали на печеливша та страна защото иначе отново нац катастрофа? Питам понеже то един автомобил като катастрофира няколко пъти...
197
2
 
15
 
! Отговори
Призив преди 1 година
До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.
196
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 220 - Лол ... Трoляк ..
195
1
 
10
 
! Отговори
До до ся преди 1 година
Ти п-р-ост ли си или се правиш на такъв..Сам твърдиш, че е имало княжество България , за име на държавата говорим, не за прилежащите и територии..Най-вероятно си продукт на демократичното образование, дето ни сполетя последните 30години..
194
5
 
3
 
! Отговори
600 год преди 1 година
Казваш. Сравнявам ги не само с Украйна и САЩ а като цяло на фона на Евро историята вкл и на Русия. И се питам защо такъв стар народ се е довел толкова пъти и до толкова нац катастрофите вярно ли е че като народ сте приели християнството от Византийците, с които в последствие сте водили войни вместо да се обединител против общия Ви враг Осман имп. Нали и голяма част от великите Ви царе Ви са възпит на Визант имп.Щяли сте да ги възпре те.??
193
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е поне сме имали някакви граници пък те украинците тогава са ходели прави под масата.А между другото сме минали и през територията на сегашна Украйна,, ама там не е имало държава,която да се противопостави
192
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България пада под Османско владичество1393г.През 1885 е съединението на България,я смятали че не са и 500г.Тя 30 годишна история лесно се учи.ама като спориш поне да си научил нещо.И преди да почнеш да спориш виж латиница ли използваш.
191
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"XVII век, всички свободни западни демократични медии непрестанно повтарят, че Слънцето се върти около Земята и цялото население на цивилизования демократичен свят е убедено в това, но един Галилео Галилей е пpocт и не може да го разбере това нещо."
190
3
 
4
 
! Отговори
До ся преди 1 година
Ми ся като след освобождението от 1878г е имало княжество Бг и източна Румелия за ква една и съща Бг става въпр. А и нито след гръцко, нито след османско нито пък след това, а дори и след 2 свет война Бг никога не си е връщал реалните граници. името си е име. Както маке
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 209 право не са 1250 ,а над 1300,от тях трябва да извадиш 700 а не 800 и остават 600.Сега ги сравни с тия 30 на Украйна и тия 200 на Америка.
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"колко кръв трябва да изложи кръволока путин, за да се насити?"-------- За н-ти път ти повтарям тролейбусе, като почнеш така да се пенявиш по същата причина срещу любимите ти работодатели от запада, тогава ще ти повярваме. Или принципите важат за всички, или за никой. Лицемерния ти праведен плам не струва и пукната пара.
187
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така, нали Дзиленский щеше да прави парад в Москва за 9 май?
186
1
 
4
 
! Отговори
ся преди 1 година
България е единствената държава заедно със Сан Марино, която е запазила името си от времето на своето основаване..Не знам за какви нови държави думаш..Да не иде реч за Германия или за Франция случайно?
185
0
 
0
 
! Отговори
А на др въпрос преди 1 година
Дали би било уместно да помоля за някаква яснота. За историята на Българската държава. Благодаря предварително:)