Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област

Украинският военен министър отхвърли твърдения за купуване на продоволствия за армията на силно завишени цени
24 яну 2023 07:00, Елка Василева
290
Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Още по темата
Според съобщението руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува, "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тази информация, отбелязва ДПА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени, с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.
(БТА, Светослав Танчев, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никъде са. Руските войски в Украйна нищо не могат да направят. Вижте колко месеца им трябват за едни 20-тина км. около този Бахмут. От месеци го мъчат.
163
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Службата за сигурност на Украйна застреля и уби Денис Киреев, финансист и член на първата делегация на Украйна на преговорите с Русия в края на февруари 2022 г., поради подозрения за шпионаж в полза на Русия ----///------ Щом са го застреляли, не са били само подозрения...
162
15
 
10
 
! Отговори
Германия преди 1 година
Даде зелена светлина на съюзниците си от Нато да започне Официално:) обучението за Леопард2-кошмарът на руските генерали
161
9
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Старо, старо.Бахмут го превзеха още преди 10 дена. Сякаш публикуват стари новини !
160
13
 
8
 
! Отговори
Четец преди 1 година
Четейки русожопите словесни напъни да превземат Украйна, започвам да си мисля, че са я "превзели". На думи всичко е лесно. Практиката демонстрира други измерения.
159
13
 
15
 
! Отговори
Опорни точки преди 1 година
На русофобските т.ролове се препоръчва да се придържат към следните опорни точки: 1. Бахмут е малък град и е без значение .......................................................................... 2. Руската армия дава много жертви за превземането му (украинската - не). .................... 3. Украйна ще победи. .................................................................................... 5. Идва ново западно оръжие
158
11
 
17
 
! Отговори
Напред, на нож преди 1 година
Преди дни по руската телевизия показаха клип, публикуван от украински войник, на който се вижда как командването им се изнася заедно с креватите си от Соледар.
157
2
 
7
 
! Отговори
До174 преди 1 година
Бъди сигурен че сме прави:)))
156
6
 
23
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 година
Бившият френски военен Адриан Боке, който говори за украинската инсценировка в Буча, се обърна към Путин и стана руски гражданин. По-рано той каза, че не може да се върне във Франция от страх, че ще бъде лишен от свобода.
155
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 170 идват само в болния ти мозък.Украйна губи катастрофално и всички са наясно с това.Ще ви вземат час от територията,а за другата част ще ви кажат "Оправяйте се"
154
7
 
9
 
! Отговори
Дългът на Украйна преди 1 година
ще бъде поет от Полша , в качеството и на правоприемник на това, което ще остане от Украйна..
153
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
152
6
 
14
 
! Отговори
По-обеднена преди 1 година
До :))) Прав си. Украйна е по-обеднена от всякога. За оръжията, които им доставят от САЩ не само децата а и внуците им ще плащат. Поне от това, което ще остане от Украйна след края на войната
151
6
 
11
 
! Отговори
До 169 преди 1 година
До Укронацизъм 169 Какво да го пише и какво да го каже някой си, като още тогава при разстрела имаше видео, което документираше този случай на "правосъдие" от фашистката *** в Киев!!!
150
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Специалната Военна Операция " започната от рашка, ще завърши с операция "ШОК и УЖАС" и ще бъде съпроводена с жално скимтене и изнасяне от Украйна .
149
10
 
9
 
! Отговори
:))) преди 1 година
До 165 това е целта.Така трябва да изглежда. В мътна вода най добре се лови риба:))) А Украйна не се разпада:))) разпада се само в руските медии. Украйна е по убединена от всякога и ако до онзи ден имаше съмнение че такава нация има, то Путин затвърди еднозначно-че има:)) А леопардите:))) - те са за да утъпчат пътеката на Абрамсите, защото и те идват:))), а и авиация ще има та имай търпение малко и ще разбереш щом ти е интересно:)))
148
10
 
8
 
! Отговори
Укронацизъм преди 1 година
Службата за сигурност на Украйна застреля и уби Денис Киреев, финансист и член на първата делегация на Украйна на преговорите с Русия в края на февруари 2022 г., поради подозрения за шпионаж в полза на Русия, пише Wall Street Journal, позовавайки се на неназован служител на СБУ.
147
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е техническа грешка, яйцата на килограм, сиренето на каче а медиите раздухват истерия. Може всички да са корумпета, но не и Зеленски, той няма време от седене по екраните.
146
7
 
13
 
! Отговори
А снаряди няма преди 1 година
САЩ са изпразнили складовите си запаси от снаряди 155мм и вече са започнали да доставят за Украйна от складове в Израел и Южна Корея. Украинците ги изстрелват по-бързо отколкото могат да им доставят. А като свършат израелските и корейските тогава?
145
7
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Има просто обяснение защо и САЩ и Германия не бързат да изпращат танкове на Украйна. А причината е че в реални бойни действия ще се види, че и едните и другите са лесно уязвими. И когато това стане очевидно, след това ще им бъде трудно да ги продават.