Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област

Украинският военен министър отхвърли твърдения за купуване на продоволствия за армията на силно завишени цени
24 яну 2023 07:00, Елка Василева
290
Тежки боеве се водят в Бахмут и Авдеевка, засилват се сраженията в Запорожка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Още по темата
Според съобщението руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува, "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тази информация, отбелязва ДПА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени, с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.
(БТА, Светослав Танчев, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
6
 
! Отговори
Юда преди 1 година
Краят идва:))) Както се казва - всяко начало си има край. И всеки рай и той си има край. :)))
223
3
 
3
 
! Отговори
Юда преди 1 година
До бай дрън. Дрънкай Дрънкай. Края ***:))) Те кошерите с пчели се броят на пролет тъй като не се знае ако ги преброи есента, колко от тях ще изкарат зимата. Тавариш. А сига:) затаи дъх-най интересно тепърва предстои:)))
222
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ъъъ...аз ли нещо не схващам, но толкова ли бяха силиците на химарсите, дето трябваше вече да са в Крим и околностите? Укроармията отблъсквала руснаците 11 месеца. Доколкото помня, Зе почваше офанзива август и до Нова година трябваше да е в Крим. Срам за западното оръжие, дето пак взе да дава фира и укроармията да отстъпва ли отстъпва. Добре, че руската армия се оттегли сама от десния бряг на Днепър без да я гонят, че да има с какво да запълвате пропагандните статии.
221
0
 
2
 
! Отговори
Боби ту преди 1 година
Много си се развил ял. Напомпал си лайкове те като за последно на твоите коментари. Не забравяй IP-то:))) и апчаата?
220
5
 
2
 
! Отговори
Попи-ту:))) преди 1 година
Днес да не си забравя хапчетата, че лайкове те няма как иначе да станат такива. Алоооу, Боби ту днес нямя ли да има 20 30 000укр 100хеликоптера и др работи унищожени? А. Извинявай-аз забравих че ти вече си аноним:))) Или днес си на танков молебен в руското посолство? :))) Кво става сега-превзехте ли Бахмут вече, че Зеленски пита за кога да приготви с карата в Киев :))) Казах му че лично ще те питам.Ъ?Кажи де?
219
4
 
2
 
! Отговори
Анон 2026 преди 1 година
Създадоха микро наноработи, които заразяват ядрените глави и ги "изяждат"и от Плутония остава само шлака.Тези нано работи буквално изящдат плутония и урана и ядреното оръжие става неизползваемо.Проблема е, че процеса отнема 6 месеца средно и не се знае точната локация на всички оръжия и тези в атомните подвоници изискват вътрешен човек за заразяване...
218
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕхаааСтатистикат? За УА-ската или на Дойче Зеле?
217
62
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
ГОРД СЬМ ЧЕ БЬЛГАРИЯ Е ВЗЕЛА РЕШЕНИЕ ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА...МНОГО ПРЕДИ НАГЛОТО НАХЛУВАНЕ НА РУСССИЯ.варвари
216
27
 
2
 
! Отговори
Ехааа преди 1 година
До 240 значи да не чакаме скоро победата. То щом на половин час такива загуби и само убити от украинците и няма дори и ранени а падат само хеликоптери то рано утре сутринта Зеленски е капитулирал. Ако не най късно до обяд:))) Може дори и Байдън да развее белият байрак над Кремъл нали. Ей момче. Ходи се лекува че накрая ще изхълцаш еи така на майтап от напрягане и пенене.Смешен инфантил си ти.Пиеш ли шмъркаш ли не знам, но няма да се докара до нищо хубаво така. Ай де-късмет със статистиката:)))
215
66
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Горд съм като Българин,че с наши бомби родно производство от ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък,всеки ден в Украйна хвърчат по няколко стотин руски зелки:):):)
214
6
 
20
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
До Еааа ежедневно, ежечасово се пишат руските загуби - 120000 до 180000 през 15 мин и по 30 свалени хеликоптера на половин час...така устройва ли те?
213
1
 
5
 
! Отговори
До 237 преди 1 година
До 216.Разбрах.Избрали сте по добрата оферта. Ясно. Бизнес. А след като Бг е приела предложението и се превърнала във Велика Бг- до края на Втората Световна то след края и до днес каква е? Велика, народна или...??
212
39
 
11
 
! Отговори
Еааа преди 1 година
Руската пропаганда днес е покъртителна. Греят здраво Русо П илченцата. Като за последно. Ми напишете нещо ра руските загуби или казвате само украинци мрът. Ккккк:)))
211
11
 
7
 
! Отговори
до 216 преди 1 година
Германците единствени предлагат на Бг старите граници при включване на тяхна страна през 2-рата св война -- другото им предложение е да ни прегазят със танковете си който вече са на Дунав ! И Бг става велика БГ до края на 2-та св война!
210
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало планини от трупове на украинци.Зеленски е по зле и от Хитлер.
209
47
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите не издържат. Това, че прехвалената им армия, *** като мухи в името на джуджето вожд, го приемат като победа. Рашата изгуби войната, още като се оттегли от Киев. Там, превъзхождайки в пъти не успя нищо да направи. После изгубиха и всички окупирани области освен източния фронт. Тази година и той ще падне и митът за непобедимата сбирщина от ***, най-накрая ще бъде развенчан.
208
7
 
47
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Всу са пробвали 2 форсажа на Днепър, гътнати един път 80 и втори път още 100ина укронацита , 6 БМП и 3 катера има издавени наемни полски мишки, броят им не е съобщен... та, да продължават в същия дух. Дет се вика, върви им по вода.
207
11
 
1
 
! Отговори
До 231 преди 1 година
До... Аз посещавам много сайтове и форуми. Руският Gulagu. net нпр също. Контактувам и с доста руснаци, германци, поляци, чехи,румънциу,краинци,испанци, грузинци. и тн почти цяла Европа. Това работя. Да кажем в транспорта най общо.Искам да благодаря на вс който ми отговориха-придобих доснатъчна представа както за историята, така и за начинът на мислене. Мир вам и успех както на предстоящите Ви избори, така и за шенген. Здраве и късмет пожелавам
206
3
 
19
 
! Отговори
Шега е преди 1 година
военностратегическия анализ дето си го пльоснал, но от евродебили няма какво повече да очакваш..
205
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 224 е какво видиш в български сайт като използван .....Ходи си в Европа.Пиши си с поляци и там някой друг с който намира опора.Дошъл си в България пък се мислиш за нещо голямо.Що си тук бре,що просите оръжие.За това не ви искаме,щото сте неблагодарни и го разбрахме доста преди Европейците,а не,че сме толкова проруски настроени.Анти украински сме заради самите вас.