В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове

Може да нямат решаващо влияние върху бойните действия поради логистични проблеми
27 яну 2023 18:24, Елка Василева
606
В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е изправена пред логистични проблеми, свързани с доставките на западни танкове, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Американското издание припомня, че почти година след началото на руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници се споразумяха да изпратят на Киев така необходимите му модерни бойни танкове.

Първият батальон ще се състои от близо 60 танка, включително по-новите германски "Леопард 2А6s" и може да пристигне през пролетта.

Широкoбхватният пакет, договорен тази седмица от САЩ и европейски държави от НАТО, съдържа различни видове техника, обвързани с различен период на доставка и специфични логистични трудности. Според цитирани от изданието военни експерти не е сигурно дали тези танкове ще окажат решаващо влияние върху хода на бойните действия, а за използването им украинските сили ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Украйна обяви, че се нуждае от най-малко 300 танка в подкрепа на голяма пролетна офанзива срещу руските сили и нарече решението на западните държави за доставката им повратен момент, отбелязва "Вашингтон пост".

Изданието цитира военния експерт Франц-Щефан Гади от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, според когото заради забавянето на решението на Германия за изпращане на танкове "Леопард" е малко вероятно те да изиграят съществена роля при една евентуално пролетно настъпление.

Този миш-маш от различни видове танкове ще направи използването им "доста трудно от логистична гледна точка, каза пред изданието военният експерт по танковете Сони Бътъруърд от британската аналитична компания "Джейнс", специализирана в сферата на военното разузнаване.

"Вашингтон пост" отбелязва, че британските танкове "Чалънджър" използват различни боеприпаси от стандартните на НАТО, а по отношение на танковете "Леопард" също има известни различия при отделните модели. Използването на американски танкове "Ейбрамс" също изисква значителна подготовка, включително обучение, което ще става извън Украйна. Съседна Полша приема също на въоръжение танкове "Ейбрамс", което може да улесни логистиката и поддържането им в Украйна, смятат цитирани от изданието експерти.

Голям комплициращ фактор е обедненият уран, използван в бронята на типа танкове "Ейбрамс", произвеждани за американската армия. Бронята съдържа секретни компоненти, затова САЩ по принцип не ги изнасят, цитира вестникът добре информиран източник, пожелал да остане анонимен.

Изданието посочва, че досега Киев е разчитал на стари съветски танкове Т-72, чиито боеприпаси бързо се изчерпват при конфликти, в които доминира тежката артилерия. Новите танкове използват боеприпаси, с които съюзниците могат да снабдяват Украйна, за да издържи във войната на изтощение, отбелязва "Вашингтон пост".

"Руска телевизия се присмя на обещаните на Украйна западни танкове", пише в заглавие в. "Гардиън".

Руската държавна телевизия реагира с остри критики на новината, че САЩ и Германия най-накрая са се договорили да изпратят танкове в Украйна, посочва британското издание.

Телевизионният канал "Россия-24" излъчи поредица от подигравателни истории. В предаване, озаглавено „Беззъби котки“, водещият каза, че произведените в Германия танкове са „по-примитивни“, по-тежки, по-малко маневрени и имат по-къс обсег на стрелба в сравнение с руските Т-90.

Посочвайки графика на екрана, показваща въображаема битка между танкове T-90 и "Леопард", водещият каза, че половината от взвода на НАТО ще бъде поразен, преди дори да стигне до бойното поле, отбелязва "Гардиън".

Друго предаване на руската телевизия нарече произведените в САЩ танкове „очуканите Ейбрамс“ и показа кадри на поразени американски танкове в редица минали конфликти, посочва вестникът.

Изданието отбелязва, че само ден след решението на западните държави да предоставят модерни танкове на Киев, Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна с общо 55 крилати ракети, при която бяха убити 11 души.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кой на кого се смее.И,какво е променило това Да не би да сте ги награбили руснаците Що реве зелето непрекъснато,че му трябва още.Щото го бият като маче у дирек и губи
334
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Погледни картата, един пробив до Азовско море през Мелитопол и Русия е до там. Крим остава откъснат по суша, ще последва разрушаване на кримския мост и Крим остава безпомощен, незащитен с прекъсната логистика. В същото положение изпадна Херсон и "непобедимата" руска армия избяга на левия бряг на Днепър защото имаше тази възможност. В Крим няма да има тази възможност. Единстветното спасение руската армия да не остане в плен е солдатите да преплуват 20км през керченския проток.
333
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези съвременни снаряди които от 100 км.те засичат танковете ще бъдат стопени.
332
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 414 и,какво прави Химарса,защо не помага сега това страшно оръжие.Ако поне знаеш как работи едно РСЗО нямаше да пишеш глупости.
331
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименгумена ти е главата на тебе
330
9
 
11
 
! Отговори
Кой на кого се преди 1 година
Присмива? Хсхаха. От първия месец да ревеш, като вдовица за.. че Запада давал оръжие и разпалвал конфликта. Цял свяг да ти види ръждивите танкове и дрипавите мобики, да ти удрят базите в Крим, Моста, крайцера Мацква и базата Енгелс на 700км във вътрешността, и ПВОто ти все да спи. Да ти се изпари профи армията и да мобилизираш 300 000 души+затворници 50 000. Да обещаваш по 150 000 рубли=2 000 долара за 6 месеца на война, колкот зима тираджия в ЕС, и да се присмиваш? Това е пациент в психушка!
329
7
 
10
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Корумпираните руски нацисти и фашизирани мафиози с тяхните *** и скапани оръжия и танкове ще се ***. Само ядреното им оръжие колкото и некадърно все пак е заплаха за хората както за тях така и за останалия свят.Всичко друго им е *** и некадърно направено както самите тях в момента с фашисткото им Z.
328
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 403 и колко са пленени.Ти кажи,а къде са и защо зелето реве,че му трябват още.Значи той има същите щом има пленени,а сега пък няма с к'во да се бие.У как като толкова побеждава му трябват.Ми като побеждаваш това ,с което побеждаваш ти е достатъчно.
327
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците пък се присмиват на гумените руски танкове.
326
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жужето.Кой не може да запали,руския танк ли.Рускитебтанкове са правени за руските условия за това са по-леки и разчитат и на динамична защита.Знаеш ли,че американските и немските с тоя тонаж в калта не ги търси Само лятото.
325
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 406 С нищо не могат да изплющят Абрамса, защото няма да могат да го наближат.
324
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Странната война....или операция. Все тая.55 крилати ракети на Бог знае, каква цена за брой и убити 11 души. Защо са били изстреляни ? Събират се 100-200 танка за фронт от 900 км. И какво ще направят ? Явно на плебса не се дава знание за смисъла на всичко, което става там....
323
5
 
9
 
! Отговори
Зелен чорап преди 1 година
Путин каза че до София за 2седмици ще стигне и нашите *** цяла година го чакат!
322
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мгого разбирачи на танкове имало в БГ, но имало и доста pycoфилистици
321
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 393,За 3 дни,ако бяхте сложили оръжие.Кой мислиш,че ще тръгне на война с 155000 армия срещу 40 милиона държава.Ако беше влязъл наистина като на война с цялата си армия от над милион,щеше да е за по-малко и от три,ама ще трябваше да убие и много цивилни.А кой е искал това.
320
5
 
9
 
! Отговори
До397 преди 1 година
Какъв т90? Има много пленени и са като консерви.спри да слушаш руска пропаганда
319
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За три дни руската икономика трябваше а рухне пред западните санкции, ама май не.
318
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се сме е последен, най- добре се смее! Ама джуджето наглее
317
6
 
11
 
! Отговори
да преди 1 година
запада и янките знаят много добре че каквото и да пратят ще стане на скрап, и си дават старото оръжие да се каже че нещо дават! а те са заинтересовани защото зеления плъх е продал една трета от украйна на запада....толкова *** човек аз не знам!
316
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Уил Смит.Какво си видя,че срещу него нямаше артилерия,а само копие на Т-72.Иракските Т-72 си бяха тяхно производство и нямат нищо общо с бронята на руския Т-72.Това и американците го признават.От тогава тоя танк,колко пъти е подобрен знаеш ли?Има и усилена броня и динамична защита, която изхвърля снаряда и не засяга бронята,а снарядите и оръдието също имат подобрение и оръдието на Т-72БЗ е достатъчно мощно да нанесе поражения на Ейбрамс,а това на Т-90М е още по мощно.