В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове

Може да нямат решаващо влияние върху бойните действия поради логистични проблеми
27 яну 2023 18:24, Елка Василева
606
В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е изправена пред логистични проблеми, свързани с доставките на западни танкове, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Американското издание припомня, че почти година след началото на руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници се споразумяха да изпратят на Киев така необходимите му модерни бойни танкове.

Първият батальон ще се състои от близо 60 танка, включително по-новите германски "Леопард 2А6s" и може да пристигне през пролетта.

Широкoбхватният пакет, договорен тази седмица от САЩ и европейски държави от НАТО, съдържа различни видове техника, обвързани с различен период на доставка и специфични логистични трудности. Според цитирани от изданието военни експерти не е сигурно дали тези танкове ще окажат решаващо влияние върху хода на бойните действия, а за използването им украинските сили ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Украйна обяви, че се нуждае от най-малко 300 танка в подкрепа на голяма пролетна офанзива срещу руските сили и нарече решението на западните държави за доставката им повратен момент, отбелязва "Вашингтон пост".

Изданието цитира военния експерт Франц-Щефан Гади от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, според когото заради забавянето на решението на Германия за изпращане на танкове "Леопард" е малко вероятно те да изиграят съществена роля при една евентуално пролетно настъпление.

Този миш-маш от различни видове танкове ще направи използването им "доста трудно от логистична гледна точка, каза пред изданието военният експерт по танковете Сони Бътъруърд от британската аналитична компания "Джейнс", специализирана в сферата на военното разузнаване.

"Вашингтон пост" отбелязва, че британските танкове "Чалънджър" използват различни боеприпаси от стандартните на НАТО, а по отношение на танковете "Леопард" също има известни различия при отделните модели. Използването на американски танкове "Ейбрамс" също изисква значителна подготовка, включително обучение, което ще става извън Украйна. Съседна Полша приема също на въоръжение танкове "Ейбрамс", което може да улесни логистиката и поддържането им в Украйна, смятат цитирани от изданието експерти.

Голям комплициращ фактор е обедненият уран, използван в бронята на типа танкове "Ейбрамс", произвеждани за американската армия. Бронята съдържа секретни компоненти, затова САЩ по принцип не ги изнасят, цитира вестникът добре информиран източник, пожелал да остане анонимен.

Изданието посочва, че досега Киев е разчитал на стари съветски танкове Т-72, чиито боеприпаси бързо се изчерпват при конфликти, в които доминира тежката артилерия. Новите танкове използват боеприпаси, с които съюзниците могат да снабдяват Украйна, за да издържи във войната на изтощение, отбелязва "Вашингтон пост".

"Руска телевизия се присмя на обещаните на Украйна западни танкове", пише в заглавие в. "Гардиън".

Руската държавна телевизия реагира с остри критики на новината, че САЩ и Германия най-накрая са се договорили да изпратят танкове в Украйна, посочва британското издание.

Телевизионният канал "Россия-24" излъчи поредица от подигравателни истории. В предаване, озаглавено „Беззъби котки“, водещият каза, че произведените в Германия танкове са „по-примитивни“, по-тежки, по-малко маневрени и имат по-къс обсег на стрелба в сравнение с руските Т-90.

Посочвайки графика на екрана, показваща въображаема битка между танкове T-90 и "Леопард", водещият каза, че половината от взвода на НАТО ще бъде поразен, преди дори да стигне до бойното поле, отбелязва "Гардиън".

Друго предаване на руската телевизия нарече произведените в САЩ танкове „очуканите Ейбрамс“ и показа кадри на поразени американски танкове в редица минали конфликти, посочва вестникът.

Изданието отбелязва, че само ден след решението на западните държави да предоставят модерни танкове на Киев, Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна с общо 55 крилати ракети, при която бяха убити 11 души.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Pycнаците умират от смях. Буквално...
414
16
 
30
 
! Отговори
Хфгщ преди 1 година
Украинските фашисти трябва физически да бъдат унищожени, както и нашите политици! Разберете , че няма друг начин.
413
18
 
29
 
! Отговори
Бай уйй преди 1 година
Ще ги закачат по дърветата Сичко хамерикански консерви
412
4
 
12
 
! Отговори
Ицо балъка преди 1 година
Айде да се смеем всички,после ще видим кой къде.
411
17
 
23
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Слава на Русия. Ще им покажат на урките как се воюва.
410
13
 
20
 
! Отговори
Иван Грозни преди 1 година
Русия воюва с 5 % от потенциала си.
409
16
 
34
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 463 - Пич много ми се иска да можем пак да го обсъдим след края на военната операция в Украйна. Аз съм убеден, че Украйна няма да влезе в НАТО и няма да си върне Крим независимо дали ще се стигне до мир и как ще го извъртят западните медии. Иначе за Курск просто не си прав. Самата битка е еднозначно загубена от немците. Те не са се изтеглили, а са тотално и безапелационно разгромени при Курск така както части на батальона Азов бяха тотално разгромени при Мариупол!
408
1
 
13
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Скоро ще проплакват.
407
34
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 година
Така , както се присмиват , така ще им влезе отзад !!! Слава на Украйна !!!
406
11
 
14
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
При победа на САЩ - НСР - цифрови пари със срок на валидност, храна - скакалци и ***, диктатура и намаляване на населението и сатанизъм. Хората не трябва да притежават нищо, но да бъдат щастливи. Половината от ръководството на Русия, включително и Путин са на тази страна. Води се битка. Ние стоим, гледаме и се молим. Това е .
405
19
 
35
 
! Отговори
Анал*лизатор преди 1 година
Победата при Курск е СЪВЕТСКА,на никой друг.и не защото фашагите изтеглят войски на западДесантът в Нормандия е точно ЕДНА ГОДИНА по-късноДА ЖИВЕЕ СЛАВНАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ
404
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стара бракувана апаратура = нови украински ковчези.На това му се вика рециклиране по натовски.
403
43
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ТЪЛПИ РУСКИ ФАШИСТИ, ЧЕЧЕНСКИ ИСЛЯМИСТИ И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КРЪВОЖАДНИ ПАНДИЗЧИИ ЗАЛЯХА МНОГОСТРАДАЛНА УКРАЙНА! ДОБРОТО ЩЕ ПОБЕДИ И ОРДИТЕ НА ПУТИН ЩЕ БЪДАТ ПРОГОНЕНИ ОБРАТНО В МОСКОВСКИТЕ БЛАТА!
402
35
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нема що! При над 3000 разбити техни танка до момента, руснаците намериха да се подиграват! От 70 км. колона към Киев, остана само ръждиво желязо и тор. По-старото поколение може много да ви разкаже за съветската техника. Истината е, че в тази война Путин разчита на живия ресурс. Знае, че може и 5 млн. да изпрати на заколение.. И на тактиката на изгорената земя. На нищо друго!
401
29
 
10
 
! Отговори
до 457 Равнопост... преди 1 година
Сега щатския ген.щаб няма да позволи на украйнците да направят грешки -- грешките правят политиците който не въоръжиха достатъчно украйнците ! Във съветската и руската армия както изглежда отново войнишкия живот не се цени --вагнеровците им спестиха купчини убити ,но до кога ?
400
29
 
6
 
! Отговори
до 457 -Равнопоста.. преди 1 година
Мога да ти кажа че битката при Курск е спечелена от германския войник А като цяло войната е спечелена от доста държави ! Никога цялата германска армия не се е била на изток -- може да е била по=голямата част но около 800 000 винаги са били на друго място ! Настъплението след курск не е заради разгром по време на битката ,а е защото Хитлер изтегля и оголва фронта заради грешката че съюзниците ще правят десант във Сицилия ген. щаба са били против но Хитлер се налага - и пак губят !
399
3
 
19
 
! Отговори
чекист преди 1 година
а ко стана с байрактарете?
398
11
 
16
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
....много кръв, много смърт.....Загубихме 2-***, но пък 351 укри вече са във валхала....Драгунов - стар ама със прицелите направо ги кърти тихо и ужасно...Скоро Одеса....просто почакайте..., а иначе командваането ни е глупаво, а нашият командир е див и непокорен и целият ни взвод го уважава....имаме попълнение от още едно българско момче...ще е медик...Укрите не искат да се бият, на 2-3 надъхани се падат 10-15, които не искат...
397
5
 
3
 
! Отговори
HIMARS преди 1 година
Хихихи
396
19
 
8
 
! Отговори
Русуфилчо преди 1 година
Таварищи приканвам за масов присмех. Ние в Русия взехме 120 000 000 000 $ от САЩ през ВСВ. Взехме и Студебейкър, метнахме отгоре тръби, кръстихме го "Катюша" или БМ 21 град. Долу Запада. Оръдието на Ейбрамс и по-голямо от нашите но ние сме решени да се бием до последната рускиня. Долу Запада , нека се смеем на по една водка. Искам в Сибир.