Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
0
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
в.ат.нка не е обида...връхна дреха за руски роби е,авт.сайтчета на раша налагат цензура,обаче не могат да променят генетично заложени ценности от...Бог!
445
1
 
2
 
! Отговори
РККА преди 1 година
Ако им е мил животеца по-добре да не нападат Русия.
444
1
 
4
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
Шолц ме разсмя ама много ,що не с еогледа в огледалото з а малко и с е сравни с Хелмут Кол .Герхард Шрьодер пък и защо н еМеркел и ще се разплаче -големи държавници
443
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц е скрит руски чехъл като Шолц.
442
0
 
7
 
! Отговори
w преди 1 година
Най-добрата стратегегия за Германия е да купува много газ и нефт от Русия. Тогава те никога няма да бъда нападнати
441
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви западни оръжия, тя Украйна е *** до 2 месеца, после може да му ги изпратите западните подаръци на Путин за поздравления само
440
0
 
14
 
! Отговори
ела преди 1 година
Наглост, безочие, нахалство, свинщина , простащина , варварство и нов "''' демократичен "'''' фашизъм който има има право на всичко , тъй като те са цивилизовани, демократични, високоразвита нация която определя съдбата на останалите. Вие сте длъжни да търпите и нямате право на никакви претенции защото сте ниша нация и във всяко отношение сте изостанали.
439
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия, за сега.
438
28
 
7
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
Мир по русофилски - западът спира доставките на оръжия, Зеленски капитулира, руснаците слагат "дружествено ръководство" на Украйна. След което вкарват росгвардия, ФСБ и всичките брадати тарикати да мачкат и убиват местните, докато започнат да слагат навсякъде портрета на п.у.т.лера...Замисляли ли сте, че има мноооого малка вероятност украинците да НЕ СА СЪГЛАСНИ това да се случи?!?
437
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми тя Украйна не може.Сега докато пристигнат новите оръжия и ще е капитулирала.Шолц си го знае.
436
0
 
39
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Що бе Шолц? Да не си спекъл нещо? Така и трябва, щот не ни се мре заради вашите решения. Обаче да разчиташ на зеления провокатор да не прави глупости е доста безразсъдно решение.
435
0
 
39
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
Хиената Шолц срам и двуличен предател на народа си, както нашите Кирчо и Кокорчо, ест и Христо Иванов. Всички те тънцуват под флейтата на долара тикайки си страните към война за чужди интереси.
434
1
 
28
 
! Отговори
Кочината се разпада преди 1 година
След Резников и . . .На последното съвещание в Президентството е наредено също и силите за сигурност да претърсят помещенията на кмета на Киев Кличко /в понеделник/и на неговите подчинени. Това съобщиха днес медиите в Киев
433
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един голям световен милитарист САЩ това е.
432
5
 
41
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Защо услужливо забравяте за десетките хиляди убити в Донбас, за изгорените в Одеса, за заливаните с боя паметници на Кубрат и Волжка България...
431
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изтривате коментари, които отразяват истински факти и които нашите журналисти отразяваха 2014-2020, а сега направихте рязук обрат на 180 градуса???
430
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо повярвах на внука на есесовския групенфюрер Фриц фон Шолц хахаха! Да, ФОН е, срамежливо пропуснато от шв***бата, демек скромен произход...
429
5
 
51
 
! Отговори
Do 501 преди 1 година
Има един световен агресор - САЩ. Започвайки от ненужните атомни бомбардировки над Хирошима и Нагазаки, после Виетнам (не оставиха едно място незасипано със ***!!!) до наши дни - Сърбия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и десетки други държави, чиято цел беше една - ОГРАБВАНЕ!!!
428
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
агресиваната война която кремъл води срещу цивилизацията води до промяна на отношението на хората към агресорите
427
36
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
"На война като на война!". Естествено и логично е да се атакува военната инфраструктура на агресора(РФ).