За ужаса в Турция: Градовете Хатай и Нурдагъ са напълно заличени

Огромен брой хора остават под отломките, разказа Нора Чолакова
8 фев 2023 10:16, Анисия Иванова
107

Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който се намира в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са сринати. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", разказа за ужаса в Турция журналистът Нора Чолакова в ефир на "България сутрин".

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца.

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова.

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. По думите на журналиста хората са изключително притеснени, но проявяват хладнокръвие.

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна Нора Чолакова.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
журналиската включваш не журналиста мила водеща , чети повече, а пък водещия пита страх ли ги че не не се прибират по домовете
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО само показа на Путин какво го чака ако направи грешна стъпка!Първа ще бъде срината Москва!
85
0
 
0
 
! Отговори
Зеленчо преди 1 година
До Стопанина на Кремъл Зеленчо, теб ко да та прая? :))) ................ прави ми като вятъра дребен :)))
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Западни цености А в Сирия не живеят ли хора?Запада им нападна и разруши страната и даже санкции им сложиха ---------- пак си прекалил с гледане на руска ТВ
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен А в Сирия? Или Сирия не съществува? ------------- Асад е приятел на жужето и не иска помощ от ЕС. Вместо това вчера е бомбардирал пострадалите райони. Факт.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лицемери Лицемери са ЕС и Америка. Сирия много е пострадала. Почти никакви помощи няма за Сирия. ........... Асад е отказал помощ бе yшанко ocpана.
81
1
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
След земетресението от 1999 г. в Турция, когато броят на жертвите беше десетки хиляди, започна проверка на строителните фирми. Излезнаха потресаващи факти за строителната мафия, за строеж с морски пясък и некачествени материали, без никакви строителни стандарти и контрол. Също като у нас. Поговориха си журналята по темата седмица-две и толкоз. Корванът продължи да си върви. 2/3 от населението в Турция живее в ковчези! Сега кого обвиняват? Алах ли? Търсете мафията!
80
5
 
5
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Какъв ХАРП ви гони? Чипове във ваксините и пръскане от самолетите. Промити мозъци.
79
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой ги удари с ХАРП и защо?Настъпиха котето по опашката нещо турците!
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да е на помощ на тези хора.И на народа на Сирия също,коментари как на Сирия да не се помага са антихуманни и изродски
77
20
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Сирия е приятел на руските фашисти. Сирия не желае помощ от нас(Европейски Съюз и НАТО).
76
8
 
31
 
! Отговори
Лицемери преди 1 година
Лицемери са ЕС и Америка. Сирия много е пострадала. Почти никакви помощи няма за Сирия. И те са хора, утре ние може да бъдем на тяхно място. Може да санкционират управляващия режим на Сирия, но народа на Сирия е в ужас в момента, а никой не им помага. Само съседни арабски страни, Китай и Русия. Срам ме е че съм от Европа. Замислям се накъде ни води ЕС. Към това да не сме хора, да не сме християни, а послушни марионетки на САЩ. И нашите управляващи и те в кюпа.
75
1
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
До Галин КостовТа ние като държава не можем да се оправим с няколко къщи в Хитрино, къде сме тръгнали.
74
5
 
5
 
! Отговори
До Преди 10 минути преди 1 година
Ти (от Сидни) си умен човек, само такива като теб ще оцелеят през земетръсите, войните, болестите, ниските заплати и други проблеми. Браво. Радвам се, че има умни хора като теб!
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Сирия? Или Сирия не съществува?
72
32
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Помите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 4.5 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
71
9
 
13
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Е мислим за тях,ами за нас кой мисли,сама съм и вечер не спя,да не ме нападнат,и за 10 лева да ме изнасилят и убият.моят живот ме интересува повече от другия.какво прави държавата за мен.нищо.сега мислят за друга държава,а довечера мен като ме изнасилят и убият,какво да правя.моя живот ми е по мил.
70
2
 
23
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Да се помолим за душите на невинно загиналите!Хората унищожават природата,но и тя си го връща!
69
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало да се викат турски строители на магистрали... Сегашните магистрали в България от кой са построени? Защото в Турция няма дупки, кръпки и нагънати магистрали и пътища. А в България след няколко месеца се налага ремонт, после ремонт на ремонта и т. н...
68
33
 
9
 
! Отговори
500 години преди 1 година
Страдайте неверници, пълзете, гърчете се, ние се забавляваме с новините от там :)))