Португалия ще изпрати на Украйна три танка "Леопард 2"

Киев очаква 120-140 западни танка като част от "първата вълна"
9 фев 2023 09:16, Елка Василева
105
Португалия ще изпрати на Украйна три танка "Леопард 2"
Снимка: архив, БГНЕС

Португалия ремонтира част от танковете си "Леопард 2" и ще изпрати три от тях на Украйна другия месец, съобщи министър-председателят Антониу Коща, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Новината беше обявена, след като в събота Коща оповести, че страната му преговаря с Германия за получаване на резервни части, необходими за поправката на "леопарди", които се намират в складовете на португалската армия, но които в момента са извън строя.

"Задвижихме плана за ремонт на танковете "Леопард 2". Той предвижда през март да изпратим три броя от тях", каза Коща в парламента. "Това е задачата, която сме си поставили и за изпълнението, на която работим."

Адмирал Антониу Силва Рибейру, началникът на португалските въоръжени сили, заяви миналия месец, че Португалия разполага с 37 танка "Леопард 2", но местни медии съобщиха, че повечето от тях в момента са извън строя поради повреди.

Миналата седмица украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му ще получи 120-140 западни танка като част от "първата вълна" на доставки от коалиция, включваща 12 страни.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
1
 
! Отговори
Тоя праща ония преди 1 година
Праща накрая нищо.ПЪЛЕН ПРОВАЛ СТЕ ЕС И ФАЩ СМЕШНИ И НИСКИ,КАКТО НИКОГА ДО СЕГА.ОТ 3Г НАСАМ ЗАБЕЛЯЗВАМ,ЧЕ ЕС и фащ СЕ ИЗЯВЯВАТ,КАТО ДИКТАТУРА.ОТКАЧИХТЕ ЛИ БРЕ,КАК ДОПУСНАХТЕ ТАЗИ ОЛИГОФРЕНИЯ ДА НАЛАЗИ ПАРЛАМЕНТА НИ?
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние имамаме ли танкове
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагам ние да им пратим половин танк
86
1
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен еми те руснаците им оставиха доста t-72b3 и вече имат и т-90м, тоест имат добра база за сравнение.
85
1
 
0
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Вярно, що мълчат за пожара във военния завод край Рига!? Щото не им отърва, май.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82. И кой е карал от тая Т-90М или Т-72БЗМ.И двата са с по-мощен двигател.Това,че един танк е по-лек помага в калта и там немския ще има проблеми въпреки,че е по-мощен и като ти се върти купола и имаш камери и 360 видимост няма значение колко ти е скороста на задна.Те за това и тия леопарди ще пристигат на порции,а Чалънджър ще стои в тила щото британците така искат.Ейбръмс евентуално лятото,ама не е много сигурно и това със секретната броня е оправдание.
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
R3v и т. н, абе ти в казсрма ходил юи си? Не. Военнотехнически издания следиш ли? Не. Ми не се напъвай, то ще де види кой кого. Вече се видя, де. Мосат даде данни за укрозагубите. Потресаващи, 9 пъти по-големи от руските.
82
2
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Изозадзе забавно, но не много интересно. Защо не питаш руснаците при Угледар, защо блъскаха ударените танкове напред, вместо да дадът на зад и да се спасят ?
81
4
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен и какво като руският танк е по-лек, като е по-бавен и все още по незнайни причини не са оправили проблемът със задната и танкът се движи под 10км на зад, докато германският се дживи с 20-30 км. Германският танк е по-маневрен и това го потвърдиха и украинците танкисти, които до вчера са карали т-72 и т-64.
80
3
 
2
 
! Отговори
Евроатлантиците преди 1 година
с неустановен пол,некъпани зелени вегани да хващат оръжията и да ходят да защитават покрайна и евроGейските си ценности! Нека дадат пример за толерастиия и либерастия към братските азовци и бандеровците!
79
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Относно колко излиза на САЩ, ВБ, Канада, Япония,Австралия и ЕС издръжката на Ъкраина -- не сравнявайте разходите с БВП а ги сравнете с БЮДЖЕТА на страните. Тогава процентите които толкова много им се радвате са съвсем различни.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ревахте и за химарсите, ама какво стана, още повече ревете ама тихооооо
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76.Тук сравняваме Леопард 2 с Т-90М.А Леопард 1 никой не го брои,първо е стар и оръдието му освен,че е слабо,не е гладкоцевно,а нарезно.Нарезните се махат доста отдавна от танковете,защото снаряда рикошира,затова и в съвременните танкове се използва гладкоцевно оръдие,за да няма толкова рикошет.
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74.Той,че е по-мощен мощен е но е и тежък.Руснаците си правят техните по-леки като най-вече се съобразяват с техните условия.Друг проблем,че Т-90М се произвежда по 45бр на месец,а има и други модели и като бройка превъзхожда Леопарда освен това руските изстрелват по 8 снаряда за минута срещу максимум 3 на Леопарда.И това,че руския задължително спира ,за да стреля не е вярно.А и най-важното Леопарда не може да разчита на такава поддръжка на артилерията.
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***,кажете нещо за американския завод за дронове в Литва.Яки фойерверки имало там,разправят.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете смешни глупотевени на търкалета. Леопард А1 е със 105 мм. гладкоцевно оръдие за което Германия е спряла да произвежда боеприпаси през 1993 г.
73
1
 
3
 
! Отговори
До долният преди 1 година
Леопард е по мощен. Но е с 20 тона по тежък !
72
4
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен глупости, двигателят на леопардът е значително по-мощен и затова и танкът е по-бърз от т-90. Също германският танк е с по-добра система за стабилизиране на огънят и може да стреля доста по-точно в движение, не е случайно, че от видеото на т-90 ще видите как руският танк винаги спира преди да стреля.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО е гола вода.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
71, на книга разполагали с 37 танка "Леопард 2", но повечето от тях в момента са извън строя поради повреди. Дефакто с колко на брой разполагат?