Стената на голям язовир в Украйна е рухнала при взрив, започнало е наводнение

Евакуират хората, водата ще достигне критични равнища до 5 часа
Обновена: 6 юни 2023 08:51 | 6 юни 2023 08:32, Елка Василева
270

Експлозия разруши стената на язовир „Нова Каховка“ в окупираната от Русия Херсонска област. Започнала е евакуация на населението в засегнатите над 80 населени места.

Кадри от дрон показват как с огромна скорост се изливат тонове вода. Очаква се ситуацията да стане критична в рамките на следващите часове.

Още по темата
Южното командване на украинските въоръжени сили обвини Русия за взрива. За разрушаване на язовирната стена и наводнения съобщава и контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Огромният язовир „Нова Каховка“ блокира река Днепър нагоре по течението на Херсон. Окупираният град е заплашен от хуманитарна катастрофа. Язовирът е източник на вода и за анексирания полуостров Крим, както и за АЕЦ "Запорожие". Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде БНТ.

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

Рухването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна не представлява никаква „критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, съобщи още ТАСС, като се позова на представител на назначените от Русия власти в Запорожка област.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че „водата ще достигне критични равнища до пет часа“, посочи Ройтерс.

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
6
 
2
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Още ли спорите? Цяла зима Русия стреля по трансформатори,централи и жилищни сгради. И даже се хвалеше с това. Кое в случая е различното? По стара традиция,за всичко случващо се пропагандоните обвиняват украинците: ако не се съпротивляваха,нямаше да е така. Ами да, да ги бяха посрещнали с хляб и сол,да си изгонят президента и да си разпуснат парламента. Елате братушки,откога ви чакахме. Малоумщина,те да не са копейки?
189
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искат да си осигорят десния фланг с природна бариера и да насочат врага си към левия си фланг, където и постоянно провокират, но и в дълбочина са по подготвени за отбрана при първоначалното си привидно отстъпление по предварителен план. И искат също да запазят излаза си на Черно море. Ско хо загубят, губят стратегическата си стойност и може и да се разпаднат.
188
0
 
1
 
! Отговори
Герги преди 10 месеца
До Веселяк А защо стояха без вода "толкова години" ?
187
7
 
15
 
! Отговори
Полковник преди 10 месеца
Много ясно е че това е дело на укрите.Целта е след като пресъхне водата да се опитат да завземат плацдарм на другият бряг.Като не могат да контраатакуват измислиха тоя план.Естествено всичко се приписва на руснаците че те са виновни какти винаги.
186
2
 
12
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
При това са можели да взривят далеч повече. Освен шлюзовете,са минирали и техническата зала. Имало и 2 камиона с взрив постоянно дислоцирани на бента. И за фильовците: за да взривиш качествено,трябва да го направиш в определена последователност и на определени слаби точки. На кримския мост цял камион взривиха, ама още е проходим. Така,че украинската версия отича в канала още при пръв поглед
185
5
 
2
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Евакуацията на оборудване и техника на левия бряг,окупиран от руснаци, е започнала още преди две седмици. Взривени са шлюзовете,това с ракета или дрон не може да стане. Още със завземането й,станцията беше минирана. Още преди месеци се канеха да я гърмят. Не помните ли? Що се отнася за водата за Крим, на кагебиста за Белгород не му е жал,та за Крим ли? Нали седяха без вода толкова години. Още ще постоят
184
2
 
13
 
! Отговори
ВСЕ РУСИЯ ЩЕ ДА Е преди 10 месеца
Защо и е на Русия да взриви стрената на язовира: 1) Крим остава без вода 2) АЕЦ Запорожие ще има вероятно проблеми с охладителната система 2) След като дъното на Каховския язовир пресъхне ВСУ могат да се опитат лесно да се прехвърлят на левия бряг на Днепър и да започнат "неочаквано" настъпление към Херсон от тази посока. Жалкото е как с лека ръка се разрушава нещо толкова полеезно и градено с толкова труд.
183
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От осем месеца русия алармира за вероятноста бандеровците да я повредят първо искаха да я взриват когато руснаците бяха в херсон , те затова се оттеглиха сега я взривиха за да освободят части за пренасочва е в други бойни действия
182
4
 
24
 
! Отговори
РЕПТИЛСКА АТАКА преди 10 месеца
Толкова бръщолевене на лъжи и неспоменаване на извършителя в първите новини - 1000000% че са укропитеците със наглосакски анставници!
181
4
 
10
 
! Отговори
доПлоскоземДрОгиран преди 10 месеца
До Анонимен: "Тази стена няма как да бъде разрушена отвън с ракети" - ти беше там на инспекция ли? Или си инженер по язовирни стени и с участвал 60-те години в строителството?
180
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази стена няма как да бъде разрушена отвън с ракети и да няма жертви от руския бaшибозук на самата стена и надолу срещу Херсон... Поредната глупава постановка на чебурашките и злодеите фашисти около бункерния рептил.
179
6
 
24
 
! Отговори
УКРО –ТЕРОРИСТИ! преди 10 месеца
Урките,понеже ги беше страх да не отнесат водата ако се опитат да форсират реката - наводниха превантивно Херсон! +Наводниха първата отбранителна линия на руснаците +Обезводниха Крим +застрашиха Запорожската АЕЦ! Толкова плюсове - едва ли сами са се сетили -МИРИШЕ на английска гадост!
178
0
 
18
 
! Отговори
УКРО –ТЕРОРИСТИ! преди 10 месеца
"Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол."
177
25
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Язовирът е взривен отвътре,където са руските окупатори! И нито Крим е руски, нито АЕЦ-Запорожие е руско! Никой не вярва на лъжите на Кремъл! Освен болни русофилски мозъци, на които им харесва да ги лъжат! Както и те да лъжат! Русофилията отдавна е психично отклонение.
176
2
 
21
 
! Отговори
КО, НЕ ! преди 10 месеца
8 години Украйна държи Крим на воден режим, а язовирът Нова Каховка беше ключът за решаването на водоснабдяването на Крим. Няма язовир - Няма вода за Крим! АЕЦ Запорожие се "охлажда" от водите на този язовир, не знам за напред какво ще е положението с АЕЦ-а. Реално Русия има две големи постижения спрямо Украйна - Крим и АЕЦ Запорожие. Освен това завладяха и удържаха и конрола над язовира. Защо му трябва на някой в Русия да взривява точно този язовир. За Русия - загуба; За Украйна - печалба.
175
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
205-та отделна мотострелкова бригада на русия на 21.10.22 пишат в своя телеграм канал, че са минирали язовирната стена и вероятността да я взривят е 70%.
174
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече има видео в телеграм, че стената е ударена с Химарс.
173
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
укрите си търсят поредно извинение да не започнат т.нар. контраофанзива хахахахаха
172
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е нали за това са оръжията от нато
171
3
 
19
 
! Отговори
88 преди 10 месеца
Може ли някой да ми обясни ,защо Русия ще залива с вода територията ,която е превзела ?