В СС на ООН към Русия: Спрете войната и Зеленски няма да държи реч

Напрежение между албанския премиер и руската делегация заради Украйна
21 сеп 2023 15:04, Елка Василева
207
В СС на ООН към Русия: Спрете войната и Зеленски няма да държи реч
Снимка: архив, БГНЕС

Темата за Украйна и украинския президент Володимир Зеленски като говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН станаха причина за размяната на реплики между албанския премиер Еди Рама и руския посланик в ООН Василий Небензя, предаде Албанското радио и телевизия.

Албания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 септември.

Небензя се противопостави на дневния ред, като отправи въпроси към албанския премиер какви са причините за предимството, което се дава на украинския президент пред всички членове на заседанието и за присъствието на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в качеството му на председател на ОССЕ. Небензя обвини Рама в „явно нарушение на процедурите“ и предупреди, че това нарушение може да се превърне в шоу.

„Ние не сме против участието на Зеленски, но нещата трябва да се правят според правилата. Онези, които не са страни членки, трябва да говорят след страните членки. Албанското председателство показа явни нарушения“, каза руският представител.

Рама, който ръководеше заседанието вчера, подчерта в отговор на руската делегация, че дневният ред е бил предварително изпратен на всички членове на Съвета за сигурност и че всякакви възражения е трябвало да бъдат повдигнати преди началото на дебата. По думите на албанския премиер даването на дума на украинския президент дава възможност на страните членки да отговорят на въпросите му, което е отдавнашна практика на Съвета за сигурност и в пълно съответствие с правилника.

„Трудно ми е да разбера втория въпрос (за присъствието на Буяр Османи), защото ОССЕ има голям принос и ние сме тук благодарение на нейния принос. Да, представителят на ОССЕ е албанец, но бих искал да ми кажете ясно какъв е проблемът. Трябва да кажа, че от ваша страна цялата тази лекция в тази сграда е доста впечатляващ удар. Нарушението тук е, че (украинският президент Володимир) Зеленски ще говори? Вие спрете войната и Зеленски няма да държи реч“, допълни Рама.

Албанският премиер осъди руската агресия срещу Украйна, като каза, че тя е проблем не само на Европа, но и на целия свят заради влиянието, което оказва.

„Докато говорим, са загинали повече от 26 000 цивилни. Утре броят им ще бъде по-голям и ще се увеличава всеки ден, докато тази война продължава“, каза Еди Рама.

По негови думи неоправданите ядрени заплахи, идващи от време на време от  Кремъл, с право са причина за страха, „че един ден, колкото и да е далеч той, тази лудост ще се превърне в нещо още по-лошо“.

„Ние сме длъжни да помогнем на нуждаещите се в това отношение, Украйна и украинците“, каза Рама. Той допълни, че е важно да се признае на висок глас, че в тази война Русия е агресорът, а Украйна – жертвата и че обратното би било опасно за всички.

„Може да имаме различия за това как да подкрепим Украйна в нейната война, може да имаме различни виждания за това как трябва да приключи тази война, нека ги обсъдим, но би било обида за интелигентността на тази организация, ако не се съгласим единодушно и не кажем на висок глас кой е агресорът и кой е жертвата на агресията. Ако не приемем тази кристално ясна истина, ние не само разочароваме Украйна, но и изпълняваме отговорността си, компрометираме бъдещето и предаваме децата си. (…) Албания е малка страна и нашата подкрепа за Украйна може да не промени динамиката на бойното поле, но служи за това да не се приема агресията и да не се позволява това, което е ясно, да се превърне в нещо подозрително“, подчерта албанският премиер.
(БТА, Магдалена Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има по-голям агресор от САЩ - Кремъл...
134
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво е това "русия" дето всички тук го споменават?
133
4
 
18
 
! Отговори
Модна къща Агресия преди 7 месеца
Има ли по-голям агресор от САЩ? Някой може ли да изброи всичките им инвазии и преврати?
132
2
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Албанците са по зле и от ***. Крадлива нация само терористи в Албания живеят
131
1
 
11
 
! Отговори
АЗ РУСОФИЛЪТ преди 7 месеца
Албания брои ли се за държава?
130
1
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 7 месеца
Албания и Косово са на такава къса верижка към САЩ, че предварително е ясно, какво може да се очаква от тях.
129
12
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Каквито и глупости да пишете, албанецът е прав и много добре го е казъл!
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още две дози бело бу трябват за да получи украинско гражданство за живот в красивия Лондон излегнал се на пълен комплект финансови, жилищни и семейни помощи
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ФАРС след новата задавала се война формата на ООН ще е друг и седалището му няма да е в ню йорк
126
2
 
14
 
! Отговори
Петров преди 7 месеца
албанците които са специалисти по търговия с органи, кражби на деца, продажба на наркотици по цял свят тръгнали да се правят на цивилизовани
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
BG форумни мужици и аз ще ти дам жокер- най галемия агресор контролира ООН защото то се намира на теритарията на най големия агресор ;)
124
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре де , може ли албанеца да се държи мъжки , а Р.Радев като види руска делегация и саме дето не козирува ! Срам ме е от президента и всички гласували за нега ( че и на 2 пъти е избиран).
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДО Бг форуми мужици. Приятел ти да не се събуждаш сега от будна кома. Ако не си разбрал на ООН това му е основната задача, да защитава агресори. И то един точно определен агресор. Ти се сети кой, ще ти дам джокер, не е Русия.
122
0
 
6
 
! Отговори
До 125 преди 7 месеца
За САЩ ли става въпрос?
121
8
 
19
 
! Отговори
BG форумни мужици преди 7 месеца
Да защитаваш международно признат агресор, окупирал и заминирал суверенна държава си е чиста проба платен с рубли и копейки kрeт eнизъм !
120
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докога гнусния Зеленина ще му се дава трибуна,тоя *** трябва да бъде линчуван
119
14
 
8
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 7 месеца
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
118
1
 
9
 
! Отговори
А Полша спира дотук преди 7 месеца
Полша повече няма да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи върху собствената си отбрана, каза полският премиер снощи. Това изявление бе направено няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, изречени пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде АФП.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2023/09/21/zelenski-i-lavrov-zaedno-na-sesiiata-na-oon-v-niu-iork-obviniavaha-se-vzaimno.583433#com
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Албания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН и даде думата на водача на бендеро-нацисткия режим в Киев. Бандитските шиптъри разтуряха и разрушиха цяла Югославия, а сега го дават миротворци. Ще си го получат.
116
8
 
17
 
! Отговори
Финала е известен преди 7 месеца
В Хага вече тестват микрофоните и клетките в които ще се озоват новите фашисти от Путеландия начело с бункерния дядка !