Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната

Най-вероятният изход е споразумение на двете страни чрез преговори
21 фев 2024 20:55, Елка Василева
146
Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната
Снимка: архив, БГНЕС

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейците бяха превъзпитани с глад и инфлация и закриване на индустрии, безработица, спиране на субсидиите за манджата им. Вече не се мислят за велики и най-силни, както ги лъгаха западните вождове.
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-верващи в укропобедата са българските центаджии от Промяната на Боко и Пеевски.
132
0
 
2
 
! Отговори
Стига Бе !!!! преди 2 месеца
Либерастките евроджендърляци песимисти за гражданската война в Русия. *** направо съм сЪщисЪн, нали Окрайна пИчелИ !!!! А ???
131
3
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
От всичките коментари на руските ботове какво излиза - Росия от началото на инвазията през 2014г само печели, само расте. За 10 години поне до Берлин да бяха стигнали, а то било за някакви градчета по 20-30 хил. души население с месеци драпане накрая да мръдне фронта с 20км. Голееемата велика сила.
130
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
До Анонимен128---Малко не съм съгласен с теб ,за САЩ и Мексико Ако се поразходиш и САЩ особено по южните щати, ще видиш че Мексико , хич не е далеч от победата Средиземноморската част на Франция същата работа ,само че очертаващият се там победител е Северна Африка
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "Но генерал Хаймарс, който...." -------------- бая им да поработи за да настигне генерал Искандер, който само с едно посещение предислоцира при бандерата над 1500 на33иста.
128
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но генерал Хаймарс, който на два пъти в рамките на 24 часа посети руските плацове, е на малко по-друго мнение.
127
5
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
До Анонимен 131 Кажи го това на Жужи, че знае само да заплашва ядрени държави.
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може ядрена държава да бъде победена. Набийте си го в тъпите глави. Все едно Мексико да победи САЩ.
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Измислените ви пропагандни проучвания !
124
1
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Преди бяха песемисти, а сега са оптимисти с нетърпение очакват кога вече Украина ще падне,броят на палци дните и драскат календарите!
123
10
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Руснаците много мразели Запада, ама искат немски коли. За това знам от приятел руснак с немски паспорт - има автокъща и внася коли в Русия. Ревнали са от китайските баклуци, един път си купиваш китайска Лада и никога не повтаряш тази грешка. Мразят Запада, ама и айфони искат...
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не са песимисти, а реалисти.
121
0
 
7
 
! Отговори
тоти преди 2 месеца
Колкото и оръвиш да праща САЩи Европа се видя,че те са като капка в океана и бързо свършват,без видима полза и това ,,давай още и ощеюю идва края ....тези милиярди на вятъра,могаха да нахранят МИЛИЯРДИ ГЛАДНИ ПО СВЕТА !!! Човечеството вече се е побъркало и живота да живееш вечно в страх от ЧОВЕКА е нетипично за ,,хомосапиес''
120
1
 
14
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Излиза,че и обикновенният Европеец е започнал да мисли.Щом 31% смятат,че Украйна трябва да си върне териториите,то 69% не смятат така.С помоща на цялото НАТО с моблизация в Украйна и на инвалиди и жени,Русия пак побеждава и то с непълният си потенциял.Нормалният Европеец разбра,че техните медии са манипулативни и че Русия,никого не иска да напада.
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този сблъсък показа че обикновена война няма бъдеще, също така че икономическите санкции са неефективни, защото винаги има хора за които парите са по-важни
118
6
 
2
 
! Отговори
Логично! преди 2 месеца
Резултатите от това проучване са съвсем логични, като се има предвид, че преобладаващата част от европейското население няма никаква представа за военната мощ на Космическата флотилия на Пентагона и високите военни технологии с които разполагат американците в Зона 51 в пустинята Невада.
117
1
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 2 месеца
Войната не е между Русия и Украйна! Неразбирането на това е признак за тежка умствена недостатъчност!
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До къде в Бг е това проучване - очевидно къде никъде. МанипОлации.
115
0
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
заглавието е кръканделска работа за кликове, няма много общо със статията, която от своя страна е боза с косми от източници и цифри без реален анализ.