Германските "Таурус" може да бъдат използвани за атаки срещу Москва

Такова опасение изрлази канцлерът Олаф Шолц
1 мар 2024 10:39, Елка Василева
194
Германските "Таурус" може да бъдат  използвани за атаки срещу Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц повтори неодобрението си за изпращане на ракети „Таурус“ на Украйна, предаде Укринформ.

Ръководителят на германското правителство говори по време на т.нар. Обществен диалог в Дрезден.

Още по темата
Този път аргументите на Шолц в подкрепа на позицията му бяха, че произведените в Германия ракети потенциално могат да бъдат използвани срещу цели в руската столица.

"Таурус“ с обхват от 500 км могат да поразят някоя конкретна цел в Москва, ако се използват неправилно", каза политикът.

Шолц добави, че "при цялата дипломатическа абстрактност други (страни) също се погрижиха да знаят къде точно попадат оръжията (им)”. В случая с Германия това би означавало включване на германски експерти по ракетно програмиране, за да се гарантира, че ракетите няма да летят към грешните цели, посочи Шолц. Германският канцлер няколко пъти заяви, че техните ракети са много по-комплексна система от френските и британските.

"Вярвам, че е невъзможно. От самото начало ясно казах: няма да има германски, натовски войници в Украйна и позицията ми остава непроменена", подчерта още канцлерът.

Шолц посочи, че НАТО и отделните съюзници не трябва да стават част от конфликта.

"Ще предотвратим ескалация, война между Русия и НАТО", подчерта политикът.

Той също така призна, че е бил раздразнен от критиките срещу него за решението си да не изпраща ракети „Таурус“ в Украйна, тъй като мнозина забравят, че Берлин е изпратил "много повече от това". Германия е вторият по значимост доставчик на оръжие за Украйна и ако американският Конгрес се провали в опита си да гласува отпускането на още пари за Киев, Германия ще оглави списъка на дарителите. Канцлерът изброи редица оръжейни системи, които Берлин е изпратил, наред с други партньори, сред които танкове, реактивни системи за залпов огън, ПВО установки и други.

В същото време в отговор на един от присъстващите, който се оплака, че Германия избира да продължи военната помощ за Украйна, вместо да търси дипломатически начини за уреждане на конфликта, Шолц подчерта, че Германия „трябва да отговори на спешната ситуация“,  създадена от това, че най-голямата държава в Европа се опитва да промени границите, като напада друга страна. Канцлерът освен това изрази несъгласие с твърдението, че Берлин не използва дипломатически средства и припомни, че многократно е разговарял с Путин, което обаче не е дало положителен резултат.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айнс-цвай-драй ТАКИВА ПРЕВЪЗХОДНИ НЕМСКИ ОРЪЖИЯ БЯХА И ЛЕОПАРДИТЕ КОЙТО ВЕЧЕ СА ЗА СКРАБ НЕИСКАРАХА И ДВА МЕСЕЦА ЖИВУЧЕСТ НА ФРОНТА
182
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айнс-цвай-драйАБЕ КУХАР ТИ ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА КИНЖАЛ ОНИКС ЯРС ЗА С 500 ТРИМФ ! ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ НЯМА ДА ИМА НУЖДА НИКАКВИ ВОЙСКИ ДА ВЛИЗАТ В БЕРЛИН БЕ НЕГРАМОТНИКО САМО 2 РАКЕТИ ЦИРКОН С ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ ЩЕ ПРЕВЪРНАТ ГЕРМАНИЯ И ПОНЕ 500 КМ РАДИУС ОКОЛО НЕЯ В ПУСТИНЯ В КОЙТО ДОРИ НЯМА ДА ЖИВЕЯТ И МИКРООРГАНИЗМИ НЕ НЕГРАМОТЕН КОЗЕЛ
181
2
 
5
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Ако немците дадат Таурус на укрите в 12.30ч, в 12.31ч ще бъде изстреляна в посока Москва.
180
10
 
1
 
! Отговори
Айнс-цвай-драй преди 1 месец
Немските оръжия винаги са били превъзходни от суперкласа. Германците са технически гении. Сега им се удава невероятната възможност за реванш срещу Русия. И заради 45-годишното присъствие на руската армия в Източна Германия. Както и за загубата във Втората световна и забитото руско знаме върху Райхстага. Плюс превземането на Берлин. За германците това ще бъде едно отмъщение за миналата история.
179
3
 
5
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 1 месец
Ядрен удар по нацистка германия и фашингтон ще усмири всички нацисти и ционисти.
178
0
 
7
 
! Отговори
3 преди 1 месец
наблюдавали поражението, съобщават, че след попадението на ракетата самолетът е започнал рязко пикиране надолу; не е известно дали пилотът е катапултирал. В момента на мястото на катастрофата има силен пожар, който е придружен от звуци от експлозии. Без да щади човешки животи и техника, киевският наркокартел продължава да прави опити за създаване на информационни кампании, PR ефекти и следващи интернет "перемога", но в действителност - унищожени войски, изгубена техника, щурмове и провал на фронта.
177
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 1 месец
предполагаемото изстрелване на самолетна ракета X-59 в посока Кировоград и Кривой Рог - най-вероятно това е направено, за да се създаде информационна почва в случай на неуспешно кацане и опит за скриване на съществуващи загуби. Към момента няма информация за състоянието на изтребителя и пилота. Координати: 46.7574001, 32.1507242 Вторият бомбардировач Су-24М е свален в района на извършване на пуска на ракети в югоизточната част на Николаевска област. Според източници самолетът се е разбил в района на Правдино на границата на Херсонска и Николаевска области. Местни жители, които са наблюдавали п
176
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 месец
За загубите на киевският наркокартел по време на последната атака на Крим. Днес 01.03 зомбита на киевската хунта отново направиха опит за комбинирана атака срещу Крим, при което загубиха едновременно две машини. Координати: 48.0370291, 33.2128286 Един МиГ-29 при маневриране за достигане на безопасно разстояние е ударен от руско ПВО и е принуден да извърши аварийно кацане на територията на летището в Кривой Рог край н.м.Лозоватка - местни жители съобщават за експлозия в този момент в района на летището. Официалните ресурси за наблюдение и киевският наркокарел в този момент обявиха предполагаемо
175
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Русия има какво да губи. Миналата студена война се разпадна СССР. Сега и Русията ще се разпадне. Историята се повтаря.
174
2
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Само да получат тези ракети, и със сигурност Зеленски ще нареди да изстрелят някоя срещу Москва, а още по-сигурно срещу Кримският мост.. Независимо дали ще успее да стигне дотам или не, това ще бъде прецедент. Не се знае какво ще последва. Практиката показва, че да се дават оръжия на укронацистите, а след това да им се казва по какви цели могат да ги използват, това не работи. От Киев знаят, че така война няма да спечелят, но се надяват някак си да включат и други държави в нея.
173
2
 
12
 
! Отговори
Германия преди 1 месец
трябва да си мълчи в ъгъла след стореното през втората световна война
172
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спецназът "Отважных" унищожи украинска ДРГ в направление Авдеевка. Украинските зомбита били добре екипирани. Разполагали с оборудване за корекция на минно-артилерийския огън, включително лазерен далекомер Vortex и термовизионен мерник Daedalus.
171
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАШЕ ДЕЛО ПРАВОЕ. ВРАГ БУДЕТ РАЗБИТ. ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ!
170
3
 
16
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
Много е прав канцлера,но му трябваше време да го проумее.И хайде стига сте писали,колко е напред Германия.Беше тая, когато получаваха евтините суровини от Русия.В момента е толкова зле, колкото никога.Усеща се отвсякъде.Тези имигранти, които "легнаха" на социалната им система, изсмукват здраво средствата.И не ми пишете глупости, защото го виждам с очите си.Знаете ли, че в Кьолн сами момичета вечер не се разхождат вече?Тази свобода изчезна...Дали за това са се борили германците, а?Попитайте ги...
169
4
 
10
 
! Отговори
. преди 1 месец
Таурус-Маурус... Накрая всички ще ядете сарми... ъъъ... Сармати! :D
168
1
 
2
 
! Отговори
170, преди 1 месец
само дето не е толкова добър... ;)
167
5
 
10
 
! Отговори
Тия преди 1 месец
пак искат русия ботуш да марширува на площада в Берлин!... Само да гъкнат...
166
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам защо, ама всеки път когато му видя снимката, се сещам за "добрия войник Швейк"...
165
0
 
2
 
! Отговори
kon преди 1 месец
bravo
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 160... Само да не изпусне сапунчето, с цялото това нато зад гърба си...