Докато треперим за Украйна, могат да пламнат Балканите

Москва умело разпалва конфликтите там
20 мар 2024 19:00, Петър Бойчев
303
Докато треперим за Украйна, могат да пламнат Балканите
Снимка БГНЕС

Докато всички погледи са насочени към Украйна, в Европа назрява нов конфликт. Три десетилетия след кървавото разпадане на Югославия, неотдавнашните сблъсъци между Сърбия и Косово отново разпалиха тлеещите етнически конфликти. Докато Сърбия движи събитията на място, Москва раздухва пламъците, пише The Wall Street Journal.

Владимир Путин говори откровено за желанието си да отслаби Организацията на Северноатлантическия пакт и да възстанови Русия в нейните исторически граници. Но след като руските сили понасят загуби в Украйна, Москва може да спечели много, като създава проблеми на други места на континента. Правилната регионална криза ще даде възможност на Кремъл да придобие местно влияние чрез търговия с оръжие и посредничество, като същевременно отклони вниманието от Украйна и даде на Русия лост за влияние върху западните лидери, предава Фокус.

Западните Балкани са идеален кандидат. Косово и Босна и Херцеговина не са членове на НАТО. Точно както Москва се стреми да доминира над това, което нарича "Руски свят“, Сърбия отдавна призовава да обедини "сръбския свят“. През 1998 г. тази концепция подтикна Сърбия да нахлуе в Косово – конфликт, който приключи едва с военната намеса на НАТО през март 1999 г. за прекратяване на сръбските нарушения на човешките права срещу етническото албанско население.

Въпреки че хиляди войници от НАТО все още остават в Косово като мироопазващи сили, напрежението е високо. През 2008 г. Косово едностранно обяви своята независимост от Сърбия и получи признание от много западни страни, включително САЩ, но Сърбия все още не признава суверенитета му. Сръбският президент Александър Вучич затяга властта си у дома и през последната година, с подкрепата на Русия, притисна Косово.

През май Сърбия постави войските си в бойна готовност след сблъсък между етнически сръбски бунтовници и международни мироопазващи сили, при който бяха ранени 90 войници на НАТО. Това беше кремълски ход, използващ етническото напрежение като претекст за военно движение. През септември г-н Вучич взе назаем още една страница от учебника на Путин. Тридесет тежко въоръжени етнически сърби, за които Косово твърди, че са били екипирани от Сърбия и свързани с г-н Вучич, нападнаха полицейски патрул в Косово, оставяйки четирима убити. Сръбският президент отрече да е въоръжавал нападателите.

Сърбия използва инцидента като претекст за струпване на тежки оръжия и войски на границата с Косово в края на септември. Белият дом е "много притеснен, че Сърбия може да се готви да започне военна инвазия“, заяви по-късно американски служител пред Time. Такъв конфликт може лесно да се разпространи в съседна Северна Македония, членка на НАТО. Загрижеността за назряващата криза накара Вашингтон да пусне разсекретени разузнавателни данни относно военното натрупване на Сърбия и атаката срещу косовската полиция.

Дни по-късно Сърбия се оттегли от границата, но е очевидно, че Белград и Москва подготвят втора кампания на насилие и провокации за 2024 г. Русия провежда операции за влияние с провоенни съобщения в Сърбия и изпраща оръжия. Китай също доставя оръжие. Сърбия обеща да увеличи военните разходи тази година и продължава да бъде домакин на така наречения хуманитарен център, управляван от Русия, близо до главната база на НАТО в Косово, който според западни служители служи като руски шпионски център. Сърбия и Русия отричат това. Сърбите изглежда нетърпеливи за претекст да действат – през февруари Сърбия заяви, че забраната на Косово за сръбския динар като валута се равнява на етническо прочистване.

И това не е единственото буре с барут в региона. Босна и Херцеговина също се люлее на ръба на колапса. В края на миналата година лидерът на босненските сърби Милорад Додик, друг руски съюзник, заплаши, че неговата полуавтономна област, Република Сръбска, ще се отдели от страната. През следващите месеци това може да разпали отново етническото насилие, което погуби повече от 100 000 души по време на Босненската война от 1992-95 г.

В доклад от 5 февруари Службата на директора на националното разузнаване на САЩ заяви, че очаква повишен риск от междуетническо насилие през 2024 г. в Западните Балкани. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в края на миналата година, че Русия има планове да дестабилизира Балканите, тревога, изразена от британския външен министър Дейвид Камерън през януари.

Западните сили трябва да предотвратят по-нататъшна нестабилност на Балканите. НАТО трябва да пренасочи военни и дипломатически ресурси там и да засили военните ангажименти в Косово. Коалиция от желаещи членове на НАТО трябва публично да се ангажира сега да предостави военна помощ, ако Сърбия или Русия предприемат агресивни стъпки на Балканите.

Докато НАТО празнува своята 75-та годишнина и г-н Путин понася още загуби в Украйна, Москва се опитва да отвори нов фронт на Балканите. Москва няма нужда да изпраща своя армия в региона. Русия трябва само да разчита на Сърбия, за да подтикне към насилие и нестабилност, залагайки, че НАТО ще се разколебае.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
тези на снимката разпалват конфликтите по света това са убии-ци а набеждаватрусия за всичко въпреки че тя даде 20 милиона жертви и изнесе основно2 св воина как 75 години европа живя в мир и изведнъж воина как става товамежд съд да се заеме с тази история белград 1999 г в македония всеки ден бият поедин българин
222
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво може да пламне, но скоро няма да има... неутилизирани русофили. Гответе се.
221
0
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
След като говорят за това, значи мислят как да спретнат на Сърбите война.
220
0
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
Полезно е краварчетата да се позаинтересуват от съдбата на Гуам. Остров в Тихия Океан. През ВСВ е ОКУПИРАН от САЩ и там изграждат голяма военна база . След края на войната населението на Гуам иска независимост, но американците им отказват. Гуам от тогава е с АМЕРИКАНСКИ ГУБЕРНАТОР, но никога не са признавани за част от САЩ. Те все още са ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ, където САЩ се разпореждат без да зачитат правата на местното население. Американския пример за Свобода и Демокрация....
219
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 205. А сега когато американски войски нахлуват в България и строят военни бази и не ни е известно какви оръжия има там, трябва ли да се страхувам от САЩ ? -Да
218
3
 
6
 
! Отговори
Да попитам: преди 1 месец
Точно къде неадекватните отанци видяха,че Путин понася още загуби в укра?! В момента около 20% от територията и е вече руска! Това е приблизително колкото БЪЛГАРИЯ! А ще има и още съвсем скоро! Тези да не дрънкат празни приказки,ами да сядат на масата за преговори защото има опасност от незалежната нищо да не остане!
217
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветската армия взема от Полша земи без полско население - Вилнюс, Каунас, Брест-Литовск. Така се създава Литва.
216
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветския съюз през 1939 година си взема от Полша точно толкова теритария, която поляците вероломно ограбват от Русия през руската гражданска война. ТАКА ЧЕ НИКОЙ ПО ТОВА ВРЕМЕ НЕ Е ОБВИНЯВАЛ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ В АГРЕСИЯ. Върнали са си техните земи от Украйна и Белорус днес.
215
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя е европейската държава, в която Зеленски забрани изборите? Следователно коя е най-най-най-най-недемократичната европейска държава? Има ли избори в Украйна Зеленски получава пет процента пада от власт и войната свършва.
214
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако Крим не е руски, Косово е сръбско, западни двойностандартници. Не може при еднакви случаи все вие да сте правите.
213
3
 
9
 
! Отговори
Накратко преди 1 месец
....МОБИЛИЗАЦИЯ на русофоби. Само те са достатъчно смели да се изправят срещу комунистическата чума и Лошия Путин. Скоро. Съвсем скоро.....
212
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само смърт за НАТО!
211
4
 
10
 
! Отговори
няма преди 1 месец
Всъщност друже ти пишеш с промисъл за твоите американски лай...ни господари .Объркал си следното : Не МОСКВА , америка раздухва братоубиствени войни , доставка на тежки оръжия , войски и месомелачки аман от вас слуги на дявола , една достоверна статия няма !! Манипулирате съзнанието на *** с голямо самочувствие .няма да успеете колкото да пишете и превеждате ида цитирате """достоверни източници ""Май.....та ви никой не ви вярва !
210
6
 
7
 
! Отговори
Изглежда скоро сърби преди 1 месец
ще имат и излаз на Черно море! Така както е разградена и обезоръжена България няма да се учудвам, ако и това стане с тези политици!
209
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия просто ще продължава да си се зъби, затъвайки. Нито сегашна Сърбия в тази Сърбия отпреди 25 години, нито Албания, Косово и Босна са толкова слаби, като едно време.Да не говорим, че ако стане нещо в Босна, това снгажира и Хърватска, а тогава на сърбите че им се опути ***.
208
13
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Сърбия десет години се подготвя да воюва заедно с Путин, но дъртия гном лошо се спъна в Украйна. Иначе щяха да се срещнат на българска територия и да отцепят "Северозапада". Неслучайно Дългия плешивец от приблизително толкова време насажда някаква уникалност на този регион. Само че без директна подръжка от руснаците, Сърбия ще бъде бита за 24 часа.
207
7
 
18
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
Наскоро чух една много умна приказка че НАТО в момента се бори с проблемите породени от неговото съществуване. Варшавският договор е мъртъв от 35 години. Комунизма също. Срещу кого се бори в момента НАТО - срещу Русия защото там имало диктатура а в ЕС какво е пак диктатура само че задкулисна, скрита и тотална. Кой създаде Косово и защо?
206
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
За Украйна треперят само демократичните диктатори.
205
6
 
5
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Айде стига сте се оплаквали...и без тожа нищо интересно няма в тоя живот...ядене,пиене,мазнини,тлъстини и смъркане на разни треви,защо беее...яжно не ви се живее и търсите тръпка,а войната я дава и всичко е разрешено!!1
204
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР в Чехословакия- 5 януари/21 август 1968г- нахлуват- 7 000 съветски танка и между 300 000 и 600 000 войници на ОВД- да се страхуваме ли от Русия- да.