Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна

Форумът се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия
15 юни 2024 07:51, Елка Василева
65
Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиерът Димитър Главчев заминава за Швейцария, където ще участва в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Срещата ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок. След нея Димитър Главчев заминава за Брюксел, където ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз.

Форумът, организиран от Швейцария и Украйна в Бюргенщок, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата на Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски. България участва в четири от съответните работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на срещата се очаква да бъдат формиране на общо разбиране и консолидиране на единен подход сред възможно най-много държави, осигуряване на платформа за дискусии на високо равнище относно рамката на бъдещ мирен процес за Украйна, като за първи път ще се обсъди на най-високо политическо ниво как Русия може да бъде включена в него.  

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет на 17 май. По този повод служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Швейцария Раймонд Фурер.

След визитата в Швейцария премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз. На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент, съощиха още от пресслужбата на кабинета.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Тоя прост преди 4 месеца
Човек не участва. Той присъства.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не главо защо ????Няма как да разрешиш това което иска Путин .Свърши нещо полезно в бг ,не се бутай между шамарите !!!!!!
55
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 месеца
Това е среща за продължаване на войната, а не за мир!
54
0
 
3
 
! Отговори
Разликата преди 4 месеца
Между Главчев и Остин е само в цвета на кожата!
53
0
 
3
 
! Отговори
Тоя невежа преди 4 месеца
До кога ще ни излага! Борисов, това че си *** сам си го призна, ама това е болест, да се обграждаш с по- прости за да изпъкнеш! Бойко Рашков е същият комплексар! Абсолютно доказано.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Циркаджии. Пак ще видим свлечената мycypa на Зеления, застанал настрана в roвнянuтe си дрешки.
51
1
 
4
 
! Отговори
Велес преди 4 месеца
Смешници.... Натовски изгъзици....
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това вече не е и цирк. Омръзна на милиони хора. Какви мирни конференции, с кого? Русия, държавните глави на Китай и САЩ липсват. Единствената легитимна власт в Украйна- председателят на Върховната рада в Украйна - също няма да е там.Ще надраскат декларации и ще ги дадат на Путин, и той ще ги изпълни ли?!Вчера той каза- ето ви предложението ни за мир, отхвърлиха го. Днес руснаците говорят- следващото предложение ще е капитулация на Украйна.
49
0
 
12
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 4 месеца
Главоча не участва,той присъства!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Барабар Петко с мъжете. И какво като участва ?? Какво прави изобщо там ?? Кафе с кроасан ли пие, швейцарските крави ли разглежда, или е на курорт ?? За това ли плащаме ние данъкоплатците ?? За безмислени воаяжи по луксозни дестинации...???
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Главаначев във Швейцария. Звучи като виц!
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че за България кой си мисли)освен да бъдат слуги на сащ ЕС и Украйна ,който видяхме Путин иска мир,но зенения наркоман ,се дърпа ,че разчита на още милиарди от ЕС и сащ ,но скоро и от там че го одрежяр като президент стане Тръмп ,няма по алчен от Зеленски хем че му останаха само за мобилизация бабички и старци ))
45
1
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 4 месеца
ПОРЕДНАТА ПОРЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЗОР !!!
44
0
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Путин вчера предложи план за мир - изтегляне на Украйна от новите региони на Руската федерация, неутрален и безядрен статут, демилитаризация и денацификация. Но не вярвам скоро САЩ и сателитите им да го приемат. Последната дума все пак има украинският народ. Украинците загиват на фронта в една война, която Украйна не може да спечели. ........................ А колкото до Главчев, той е в Швейцария, само за да го видят че е там.
43
0
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Поне ще се разходи и надявам се нищо да не стори.
42
0
 
15
 
! Отговори
БАРАБАР ПЕТКО преди 4 месеца
С МЪЖЕТЕ !
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е щом Главчев е бил там, защо казвате, че Русия не е имала представител?
40
1
 
18
 
! Отговори
dr.Haus преди 4 месеца
Таази среща е за всичко друго, но не и за мир.
39
0
 
12
 
! Отговори
К'ВО ПРАИШ ТИ Т преди 4 месеца
КОГАТО ГО НЯМА ШЕФА ТИ БАЙ-ДЪН ?!
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никакъв мир, бой до последното укри! Да изчезне тая измислена нация от картата!