Юшченко официално бе обявен за президент на Украйна

Привържениците на опонента му Янукович се зарекоха, че ще обжалват резултата
11 яну 2005 10:14,
Юшченко официално бе обявен за президент на Украйна

Украинската избирателна комисия обяви Виктор Юшченко за официален победител в изборите за президент, които се проведоха миналия месец, съобщи BBC. Юшченко е спечелил 51.88% от гласовете, а опонентът му – Виктор Янукович – 44.2%.

Резултатът проправя пътя на Юшченко, който поведе протестите срещу резултатите от първите избори през ноември 2004 г., когато Янукович бе обявен за победител. Привържениците на Янукович се зарекоха да оспорват изборните резултати. Шефът на избирателната комисия Ярослав Давидович обяви резултата на живо по украинската национална телевизия, малко преди срокът в полунощ да изтече.

За Юшченко са гласували 2.27 милиона души повече отколкото за Янукович, а избирателната активност е била 77.19%. Официалното встъпване в длъжност на Юшченко се очаква да стане най-рано на 15-16 януари.

Съюзниците на Янукович ще внесат жалба във Върховния съд в следващите два дни, в която ще се казва, че милиони украинци са били лишени от правото си да гласуват заради нарушения на изборния процес. Решението на избирателната комисия трябва да бъде публикувано в два официални вестника два дни преди Юшченко да встъпи в длъжност.

Технически това дава възможност на привържениците на Янукович да подадат повече жалби, въпреки че според анализатори вероятността да има промяна в последната минута е нищожна.

Върховният съд вече отхвърли четири жалби на Янукович, който твърди, че резултатът от декемврийските избори е фалшив. Миналата седмица съдът отхвърли жалбата му за това, че изборите са фалшифицирани и искането му за анулиране на вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание