Днес в Бурунди има референдум за нова Конституция

Последните избори в Бурунди през 1993 прерастнаха в гражданска война, след убийството на първия демократично избран президент Ндадайе
28 фев 2005 11:19,

Около 3,1 милиона бурундци гласуват днес на референдум за нова Конституция, която разпределя по-справедливо властта между двата основни етноса (тутси и хуту) в страната. Това са първите избори след избухването на гражданската война през 1993.

Очаква се Конституцията да бъде одобрена, защото хуту, които представляват 85% от населението на Бурунди, ще гласуват “за”, докато повечето тутси, които общо са 14% от жителите, ще гласуват "против".

Последните избори в Бурунди през 1993 прерастнаха в гражданска война, след убийството на първия демократично избран президент Ндадайе. Единствените действащи революционни сили в Бурунди- Националните сили на освобождението, са уверили, че няма да саботират гласуването.

Гласоподавателите трябва да избират между две бюлетини: бяла, на която е изписано “да” на двата официални езика - френски и кирунди, и черна, на която пише “не”. Според новата конституция президентът вече ще се избира с общи избори, с изключение на първия мандат, когато ще се избере от Парламента. Народното събрание и правителството ще се състоят от 60% хуту и 40% тутси, а в Сената местата ще са разределени по равно между двата етноса. Досега, след обявяването на независимостта на Бурунди през 1962 г, на власт са били почти непрекъснато политици от племето тутси.

Страната е разположена на брега на езерото Танганайка. Граничи с Руанда, Заир и Танзания. Най- прочутата бурундийка е Естер Каматари- първата чернокожа топмоделка, изгряла на модните подиуми в Париж през 70-те години на миналия век. Тя е и принцеса от бурундийската кралска фамилия, отстранена от власт след поредица преврати през 1966 г. Столицата на Бурунди е град Бужумбура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание