Китай забрани анти-японски сайтове

Това е поредният опит на правителството да укроти анти-японските настроения в страната.
22 апр 2005 15:09,
Китай забрани анти-японски сайтове
Юничиро Коидзуми

Китайските власти затвориха множество анти-японски интернет-сайтове, което се оказа поредният опит на правителството да укроти анти-японските настроения в страната и така да демонстрира желанието си за нормализиране на отношенията между двете страни след манифестациите в редица китайски градове.  

Различни сайтове са призовавали хората да протестират в Шанхай и други големи градове на 1 и 4 май, но от АФП са проверили, че сайтовете вече не работят.

Датата 4 май не е избрана случайно. Тогава се навършват 86 години от масовите демонстрации на китайски интелектуалци през 1919 г., които са протестирали срещу икономическата слабост на Китай в сравнение с други страни, най-вече с Япония.

В четвъртък вечер за пръв път от три седмици насам китайското правителство предупреди, че всяка демонстрация, която се проведе без разрешение на властите, ще се счита за незаконна и срещу организаторите ще бъдат взети съответните законови мерки.

Десетки хиляди китайци протестират от началото на месеца срещу решението на японските власти да преразгледат историята си и да омаловажат зверствата, извършени от японските имперски войски в Китай преди Втората Световна война.

Очаква се днес японският министър- председател Юничиро Коидзуми да поднесе извиненията си за действията на имперските войски от миналото по време на среща на високо равнище на лидерите на страните от Африка и Азия, която се провежда в Джакарта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание