42 милиона французи гласуват за Европейската конституция

Първите резулати ще бъдат изнесени след 22,00 часа
29 май 2005 11:05,
42 милиона французи гласуват за Европейската конституция

Френските избиратели започнаха да гласуват за приемането на Европейската конституция. Референдумът, който започна в 08,00 часа, се определя от много наблюдатели като заплаха за Европа и в частност за политиката на Франция, съобщава Reuters.

Очаква се гласуването да приключи в 20,00 часа (21,00 часа българско време), с изключение на Париж и Лион, където хората ще могат да упражнят своя глас до 22,00 часа (23,00 часа българско време). Тогава ще бъдат изнесени и първите резултати от референдума.

Според предварителните анкети и проучвания се очаква около 56% от французите да се обявят „против“ евроконституцията.

В случай, че французите отхвърлят приемането на единния европейски закон, съществува реална опасност Жан-Пиер Рафарен да се оттегли от поста си на министър-председател на страната.

В петък Германия стана деветата страна-членка на ЕС, която прие конституцията. Досега „да“ на общия европейски закон са казали Испания (с референдум), Литва, Унгария, Словения, Италия, Гърция и Словакия.

В сряда референдум трябва да се проведе и в Холандия, като и там предварителните проучвания сочат повече гласове „против“ закона.

В евроконституцията са залегнали основните принципи на евроинтеграцията и ценностите на съюза като цяло.Практическото значение на конституцията е, че регламентира отношенията между страните-членки и - най-важното - начините за вземане на решения. Тъй като съюзът вече е от 25 държави, с перспективата да се присъединят още две или три страни, вече е практически невъзможно да се гласуват решения с единогласие.


Спонсорирано съдържание