Президентът на Боливия подаде оставка

Демонстранти настояваха за национализация на газовия сектор и за оставката на президента
7 юни 2005 09:58,
Боливийският президент Карлос Меса напусна поста си заради социалното недоволство, което разтърсва страната от повече от две седмици, съобщи Франс прес, като цитира радиотелевизионно обръщение на президента в понеделник.

Меса заемаше поста от 17 октомври 2003 година, когато предишният президент на страната Гонсало Лосада трябваше да напусне президентството през нощта с хеликоптер заради народен бунт. Метежът, който продължи един месец и беше потушен с цената на повече от 80 загинали, беше предизвикан от недоволство заради газовия сектор на страната.

В понеделник повече от 80 000 души, по-голямата част от които индианци, селскостопански производители, миньори, синдикалисти и преподаватели, демонстрираха по улиците на столицата Ла Пас с искане да бъде национализиран газовият сектор, който е в ръцете на чуждестранни компании от 1997 година, както и Меса да напусне поста си.

В обръщението си Карлос Меса подчерта, че искането за национализация трябва да бъде в рамките на разумното и в съответствие с Конституцията на страната.

На 19 май парламентът прие закон, който затвърждава настоящия данъчен режим и с който президентът не беше съгласен. Демонстрантите обаче настояваха за пълна национализация. Боливия е на второ място в Латинска Америка по запаси от газ след Венецуела. По-голямата част от тези запаси обаче бяха открити от чуждестранни компании от края на 90-те години насам, когато секторът бе почти изцяло приватизиран.

В случай на национализация въпросните компании, между които са бразилската Petrobras, испанската Repsol и френската Total, обявиха, че ще поискат от боливийското правителство големи обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание