Рекорден интерес към световното изложение на вина в Бордо

Посещаемостта през 5-те дни на изложението достигна около 49 000 души
24 юни 2005 11:16,
 13-то издание на Vinexpo, най-голямото световно изложение на вина и спиртни напитки, което приключи в четвъртък в Бордо, Франция, беше посетено от много повече хора в сравнение с предишното издание през 2003 г. Това според организаторите доказва, че секторът се развива динамично, въпреки световната свръхпродукция.

Посещаемостта през 5-те дни на изложението достигна около 49 000 души, което е увеличение с 5% в сравнение с 2003 г. Организаторите са очаквали първоначално между 40 000 и 45 000 души.

Чуждестранните посетители достигнаха рекордна цифра - 30% от общата посещаемост. По време на тазгодишното изложение силно се увеличиха посетителите от Русия и азиатските страни, по-специално Тайван, Китай и Индия.

Участваха около 2 400 изложители от 43 страни. Наред с големите европейски производители, като Италия, Испания и Франция, бяха представени и САЩ, Австралия, Чили, Аржентина.

Все по-голяма става конкуренция на вина от Новия свят, които не спират да печелят пазарен дял“, отбеляза френският министър на земеделието. Той заяви при откриването на салона в неделя, че докато през 1994 г. 90% от световния пазар е принадлежал на Европа, то в момента петте основни страни производителки - Франция, Италия, Испания, Германия и Португалия, имат 64% от него.

През 2004 г. износът на вина и спиртни напитки от Франция се е понижил за шеста поредна година. Цифрата е отрицателна и за първото тримесечие на 2005 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание