Пиърс Броснан обвини американския флот, че вреди на китовете

Организации за защита на околната среда, подкрепени от Пиърс Броснан, обвиняват американския флот, че използва сонари, които застрашават живота на морските бозайници
20 окт 2005 12:17,
Пиърс Броснан обвини американския флот, че вреди на китовете
Бившият Джейм Бонд - американският актьор Пиърс Броснан. Снимка: www.imdb.com

Организации за защита на околната среда, подкрепени от Пиърс Броснан, обвиняват американския флот, че използва сонари, които застрашават живота на морските бозайници, съобщи AFP.

В подадената  на 19.10.2005 г. в Лос Анджелис жалба се обяснява, че сонарът, който флотът на САЩ използва за засичане на чужди подводници, уврежда слуха на делфините и китовете.

Звукът, който издава този вид сонар, е много силен и наподобява шума от експлозия. Според учените оглушителните звукови вълни, които се разпространяват във водата, могат да увредят не само слуха, но и вътрешните органи на китовете.

 

“Военните сонари понякога дори убиват морските бозайници!”, каза бившият Джеймс Бонд във видеоматериал, заснет от защитниците на природата. Те доказват и с научни изследвания, че зачестилите напоследък случаи на излезли на сушата китове се дължат на сонарите.

 

“Ние не казваме, че трябва да се избира между околната среда и националната сигурност”, заяви адвокатът на екологичните организации. “Сонарите могат да излъчват звукове до 215 децибела – много над прага на чуваемостта при човека и близо до този на китовете и делфините”, допълни той.

Изследванията, посочени от организациите, доказват, че слухът на морските бозайници се уврежда трайно при звукови вълни от 235 децибела.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание