Ливански депутат убит при атентат

Множество ливански политици веднага стовариха вината и отговорността върху Сирия
13 дек 2005 08:45,
Ливански депутат убит при атентат
Атентатът с кола-бомба срещу ливанския депутат Жебран Туени шокира цялото население. Снимка: АФП

Ливанския депутат и журналист Жебран Туени, известен с антисирийската си позиция, бе убит в понеделник в атентат, организиран близо до Бейрут, съобщи местната полиция.

Кола-бомба, паркирана до тротоара, избухна при преминаването на блиндирания Рейндж Роувър на депутата към 9 часа местно време (7 часа по Гринуич). Обгорените останки на 48-годишния Жебран Туени и на шофьора му Никола Флути са извадени от колата, изхвърлена на 10 метра от експлозията. Най-малко още дванадесет коли са опожарени, а всички стъкла на разстояние до 500 метра са изпочупени.

Главният секретар на ООН Кофи Анан осъди „хладнокръвното убийство” и увери медиите, че въпросът ще бъде обсъден по време на заседанията на Съвета за сигурност.

Множество ливански политици веднага насочиха вината и отговорността към Сирия. Няколко часа по-рано страната отхвърли обвиненията, че е организирала друг атентат с кола-бомба, избухнала в Мкале - християнски квартал на Бейрут, която отне живота на трима граждани и рани десет други.

„Няма да отстъпим”, заяви ливанският министър-председател Фуад Синиора, председател на извънредно събрание на Съвета на министрите, който трябва да обсъди създаването на международен трибунал за осъждане на организатори на атентати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание