Ливански депутат убит при атентат

Множество ливански политици веднага стовариха вината и отговорността върху Сирия
13 дек 2005 08:45,
Ливански депутат убит при атентат
Атентатът с кола-бомба срещу ливанския депутат Жебран Туени шокира цялото население. Снимка: АФП

Ливанския депутат и журналист Жебран Туени, известен с антисирийската си позиция, бе убит в понеделник в атентат, организиран близо до Бейрут, съобщи местната полиция.

Кола-бомба, паркирана до тротоара, избухна при преминаването на блиндирания Рейндж Роувър на депутата към 9 часа местно време (7 часа по Гринуич). Обгорените останки на 48-годишния Жебран Туени и на шофьора му Никола Флути са извадени от колата, изхвърлена на 10 метра от експлозията. Най-малко още дванадесет коли са опожарени, а всички стъкла на разстояние до 500 метра са изпочупени.

Главният секретар на ООН Кофи Анан осъди „хладнокръвното убийство” и увери медиите, че въпросът ще бъде обсъден по време на заседанията на Съвета за сигурност.

Множество ливански политици веднага насочиха вината и отговорността към Сирия. Няколко часа по-рано страната отхвърли обвиненията, че е организирала друг атентат с кола-бомба, избухнала в Мкале - християнски квартал на Бейрут, която отне живота на трима граждани и рани десет други.

„Няма да отстъпим”, заяви ливанският министър-председател Фуад Синиора, председател на извънредно събрание на Съвета на министрите, който трябва да обсъди създаването на международен трибунал за осъждане на организатори на атентати.


Спонсорирано съдържание