Над 63 млн. китайци живеят с по-малко от 100 евро на година

Половината от бедните живеят в планинските региони, а 36% нямат достатъчно средства за храна
2 апр 2006 15:18,
Над 63 млн. китайци живеят с по-малко от 100 евро на година
Над 63 млн. китайци, или почти 5% от общо 1,3 млрд. жители на страната, живеят с по-малко от 1 000 юана (102,45 евро) на година, съобщиха от правителството на страната, цитирано от агенция Нов Китай.
 
Над половината от бедните живеят в планинските региони, а 36% нямат достатъчно средства за храна, уточняват от агенцията.
 
Според правителствено изследване, проведено  в най-бедните региони на страната, 23 млн. китайци печелят по-малко от 683 юана на година (70 евро), а  40 млн. успяват да уцелеят с по-малко от 944 юана.
 
В момента комунистическото правителство на страната провежда една от най-амбициозните си социални програми в последните десетилетия, целяща довеждането на нивото на живот на селското население до това на градското. Чрез програмата ще бъдат инвестирани милиарди долари, основно в построяването на училища, болници и пътни съоръжения за селските региони.
 
В началото на годината стана ясно и че Китай ще инвестира 17,4 млрд. долара в инфраструктурни проекти, основно в нови пристанища и летища. Ще бъдат изградени нови около 40 летища, които да отговорят на силния растеж на въздушния пътнически трафик.
 
Така общият брой на летищата в страната ще се увеличи от 142 в момента до около 186 до 2010 г.  Целта на правителството е страната да се справи с по-големия пътнически трафик, който се очаква около Международното изложение в Шанхай през 2010 г. Прогнозира се изложението да бъде посетено от около 70 млн. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание