Случаят "Литвиненко" предизвика буря между Лондон и Москва

Лондон изгони четирима руски дипломати, а Москва заплашва с ответни мерки
17 юли 2007 16:22,
Случаят "Литвиненко" предизвика буря между Лондон и Москва
Лондон изгони четирима руски дипломати, а Москва заплашва с ответни мерки. Снимка: БГНЕС

Във връзка със случая "Литвиненко" между Англия и Русия се завихря дипломатически скандал: Лондон изгони четирима руски дипломати, а Москва заплашва с ответни мерки.

Повече от десет години вече не беше имало подобно нещо в англо-руските отношения, коментира журналистът от DW Щефан Лаак.

Изгонването на четирима руски дипломати поставя на тежко изпитание връзките между двете страни.

В началото на миналата седмица Москва отказа да предаде на Лондон Андрей Луговой. Руските власти заявиха, че ако бъдат събрани сериозни доказателства, той можел да бъде съден и в Русия.

Англичаните подозират бившия агент на КГБ, че е човекът, отровил Александър Литвиненко в Лондон през ноември миналата година. Самият Луговой отхвърля всякаква вина и се изживява като жертва на политическа интрига, заплетена от англичаните.

Отговорът на Москва не закъсня. Говорителят на руското външно министерство обвини англичаните, че мерят с двоен аршин:

“Възниква впечатлението, че по този начин английската страна иска да оправдае пред света отказа си да взаимодейства с руското правосъдие за връщането в Русия на Березовски и Сакаев. Англичаните упорито отказват напоследък да екстрадират чужди граждани, обвинени в престъпна дейност.”

Руското външно министерство заплаши освен това със “сериозни последствия”.

Константин Козачов, председател на външнополитическата комисия на Думата, обвини Лондон, че нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Една страна можела да изгони чужди дипломати, само ако нарушават професионалните си задължения, например с шпионаж. Той загатна и каква би могла да бъде ответната реакция на Кремъл:

“Отговорът на Русия може да бъде само симетричен и оперативен. Ние трябва да демонстрираме пред целия свят, че в този случай нашата юридическа позиция е абсолютно безупречна.”

Междувременно британският външен министър Милибанд оповести и други мерки, целящи засилване на натиска върху руснаците, за да предадат Луговой на Лондон. Ще бъде затруднено издаването на визи за руски официални лица и изобщо на ревизия ще бъде подложен целият комплекс на двустранните отношения.

От своя страна коментаторите на редица руски вестници окачествяват мерките на Лондон като “чиста русофобия”.

Dnes.bg припомня, че 14 юни тази година вдовицата на Александър Литвиненко Марина отново обвини руските власти и Андрей Луговой за смъртта на съпруга си.

Заедно с адвоката Алекс Голдфарб тя участва в ток-шоу по германската телевизия ZDF.

Ако Голдфарб беше предпазлив в изказванията си, позовавайки се постоянно на източници, то Марина Литвиненко обвини за смъртта на съпруга си ръководството на Русия и бившия му бизнес партньор Андрей Луговой.

“Нека той да каже кой му е дал полония, който той е сипал на Саша /Литвиненко/ и кой го е изпратил”, поиска Марина Литвиненко.

Запитана защо е толкова убедена, че зад Луговой стои Москва, Марина Литвиненко отговори, че с толкова опасно радиоактивно вещество разполага само държавата, а не частни лица. 

На 22 май тази година бизнесменът Борис Березовски каза, че повдигнатото на Андрей Луговой обвинение има сериозна база.

За Радио “Ехото на Москва” Березовски поясни, че изобщо не се съмнява в професионализма на полицаите от Скотланд ярд и прокуратурата. Березовски изрази съжаление, че човекът, когото е смятал за свой приятел, днес е в ролята на заподозрян.

Според него повдигането на обвинение на Луговой по същество означава повдигане на обвинение на руската държава и по-точно лично на Путин.

Вдовицата на Александър Литвиненко приветства решението на британската прокуратура да повдигне обвинение срещу бившия му колега Андрей Луговой.

"В момента съм разтревожена да видя дали наистина ще има правосъдие и дали Луговой ще бъде екстрадиран и изправен пред британски съд", каза Марина Литвиненко минути, след като прокуратурата в Лондон обяви, че ще повдигне обвинение в умишлено отравяне срещу Андрей Луговой.

Литвиненко, който е бивш агент на КГБ, умря през ноември в Лондон, след като беше отровен с радиоактивен полоний.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание