40 години без Че Гевара

Точно преди 40г. на днешния ден бе убит Че Гевара
9 окт 2007 09:33,
38
40 години без Че Гевара
Хиляди хора се събраха в Куба да отдадат почит на Че Гевара. Снимка: BBC

Точно преди 40г. на днешния ден бе убит Че Гевара. На 8 октомври 1967 г. при битката в местността Кебрада де Юро, близо до град Вилегранде, в Боливия раненият Че попада в плен.

Акцията е организирана от ЦРУ. На следващия ден, 9 октомври, по заповед от Вашингтон Ернесто Че Гевара е разстрелян и боливийското правителство съобщава за екзекуцията. На 15 октомври кубинският лидер Фидел Кастро официално съобщава за смъртта на Ернесто Че Гевара.

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна (14 юни 1928 - 9 октомври 1967), известен най-вече с псевдонима си Че Гевара или просто Че е аржентински политик, поет и революционер.

Ернесто Че Гевара е роден в Аржентина в сравнително заможно семейство от ирландско-испански аристократичен произход. Израства в среда с леви политически убеждения. Завършва медицина в Буенос Айрес, но почти не практикува, защото отдава живота си на революционната борба.

Тежките пристъпи на астма от ранно детство го принуждават да спазва диета и да бъде подлаган на различни медицински лечения. В същото време болестта го научава на дисциплина и самоконтрол. От малък се отличава със свободен и бунтарски дух и води дълги дискусии с учителите и родителите си.

На 17-годишна възраст проявява интерес към философията, дори започва да съставя свой философски речник. Предприема няколко пътешествия из Централна и Южна Америка. Става свидетел на неправдата, бедността и стига до извода, че единственият изход за разрешаване на проблема със социалното неравенство е въоръжената революционна борба.

Че се намира в Гватемала по време на преврата през 1954 и последвалата го диктатура. Той е принуден да избяга в Мексико. Там се запознава с Фидел Кастро и става член на Движението 26 юли, което завзема властта в Куба през 1959 г. Под ръководството на Гевара в крепостта Ла Кабаня са избити множество хора, включително политически дисиденти.

В качеството си на член на националното ръководство на Единната партия на социалистическата революция, заема различни държавни постове, като: президент на Националната банка (1959 г.) и министър на промишлеността (1961-1965 г.). Ернесто Че Гевара изиграва значителна роля и за кубинската дипломация в периода 1959 - 1964 г.

Тогава той прави дипломатическа обиколка в Азия и Африка, оглавява икономическа делегация в Съветския съюз, Китай и Северна Корея, представя Куба на конференция по икономическо планиране в Алжир, на 19-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и на конференция на ООН по въпросите на търговията и развитието в Женева.

Ернесто Че Гевара се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и напуска Куба през 1965 г., с надеждата да помогне на революционната партизанска борба по света и разпали нови социални революции в други страни - първо в Конго, а след това и в Боливия, където е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит.

Определени среди, предимно антикомунисти и кубинци в изгнание, сред които и актьорът Анди Гарсия, считат Ернесто Че Гевара за терорист и убиец. Във филма си "Загубеният град" (The lost city, 2006) Анди Гарсия представя Ернесто Гевара като безкрупулен и хладнокръвен убиец.

Гевара е обвиняван в организирането и извършването на убийства на политически опоненти в крепостта Ла Кабаня, считан е за демагог, обикновен садист, който получава удоволствие от убийствата и бива определян като "изключително успешна измислица на световната левица".
Някои политици изказват опасения, че култът към Че засенчва делото на дисидентите и че личността му се представя в иделистична и романтична светлина, без да се имат предвид неговата идеология и политическа кариера.

За много хора Че е символ на непрестанното противопоставяне срещу народните потисници в страните от Латинска Америка и Африка и на борбата за социално равенство. Наричат го последният революционер романтик.

Името му е станало синоним на бунтарски и революционен дух. Паметно е неговото пълно отхвърляне на охолството, осигурено му от политическата му позиция в следреволюционна Куба, в полза на преследване на идеала за промяна на начина, по който се управляват държавите не само в Латинска Америка, но и в целия свят.

Че Гевара може да се нарече последният революционер от поколението революционери, който е предпочел да рискува всичко и да загине за идеалите си, вместо да се задоволи със своето лично щастие и благоденствие.

Приживе Че Гевара печели симпатиите дори и на представители на "капиталистическия лагер". Ето какво пише за него в доклад на британското външно министерство за най-влиятелните личности в Куба от 1967 г.: Той е способен и трудолюбив човек и е може би най-компетентният и най-трезво мислещият в управляващите среди. Този брадат аржентинец с характерната му военна униформа и ирландски чар предизвиква съществено впечатление у много жени и мъже. До 1964 г. той е навярно най-влиятелният човек в Куба след Фидел Кастро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
--- преди 15 години
Роденият на 14 юни 1928 година Ернесто ЧЕ Гевара е герой за своето време. Всички, които плюят Човека Ернерсто, са точно тези, на които историята е чиста симулация и най-вече промивка на мозъци. Защо не приемете, че точно Че е героя на века. Френският философ Жан-Пол Сартр нарекъл Че Най-съвършената личност на нашето време. Долкото ми е известно, в класация на списание Тайм през 2000 г Гевара е бил посочен за ЛИЧНОСТ на хилядолетието.Разбирате ли го това - ЛИЧНОСТ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО!!! Повтарям го, дано го въприемете и не говорите врели некипели. Феномен за своето време, както в личен план така и в моралната стойност на живота му. Житейският път на Че е наистина пленителен като всяка будна натура и вече няколко поколение наред той пали със стремеж младежта на планетата и ще остане винаги в паметта на хората. Надявам се обаче тези, които почитат Гевара и животът му наистина да осмислят неговото доброкачествено влияние.Историята, каквато и да е тя, е точно такава. Времето е било такова и един човек, сред хиляди други приема пътя на борбата. Там, където куршумите биха те покосили и животът ти виси на косъм. Точно Че Гевара се сравнява с нашия Васил Левски - също герой на своето време. Питам се какво е времето сега, че всичко което би трябвало да се слави се квалифицира като пошло. Образът на този човек, независимо кой го носи на гърба си има някаква мисия. Дълбоко в себе си, на този човек се възхищават даже и тези които искат да го унижат. Такава е историята. Нека си остане така. Но нека бъдем почтени към тези, чието достойнство никога няма да стигнем.
36
0
 
0
 
! Отговори
Континиум преди 16 години
"токтина" да се чете доктрина
35
1
 
0
 
! Отговори
континиум преди 16 години
революционер-романтик, садистичен убиец-терорист, все квалификации измерени спрямо предварително приети за твърдо реперирани различни "истински идеологеми" Ако поставим под съмненвие третата божа заповед понятието убиец не съществува. Зависи от това, за кой и до колко тази заповед е твърдо стабилизиран репер."свобоада" и "революция"- други приемани от френската революция насам твърди репери при това доста по- мъгляви от третата божа заповед. Мерени спрямо тук посочените изначални "центрове на интерциални координатни" делата на Ернесто че Гевара могат да придобиват различни квалификации, съответно различни оправдания, но не може ли същото да се каже и за Христо Ботев. Погледнато от платформата на турската имперска токтина, не е ли Ботев терорист?
34
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ПОКЛОН ПРЕД ЖИВОТА НА ЧЕ ГЕВАРА !!! ЯСНО Е ЧЕ ТОЙ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗБРАН ОТ ЕДИН БАЙГАНЬОВСКИ ПРОМИТ МОЗЪК
33
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
То и Хитлер, и Сталин, и Садам, и още десетки изверги като тях са исторически "личности", но дали би трябвало да се чества каквото и да е било свързано с тях, пък дори и тяхната смърт?
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тези неща , които ти си написал звучат много по-измислени , точно приказки на един "зомбиран" десничар.
31
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Четирсет години без един от най-жестоките "революционери", дето е направил такива престъпления, при това лично, че дори Хитлер би се изчервил.
30
0
 
2
 
! Отговори
Ива Тодорова преди 16 години
Оставете си циничните мнения и начин на говорене когато сте у дома си! Че Гевара е историческа личност, появил се в точното време на точното място, заедно с Фидел и Раул, за да помогнат /и то успешно/ за премахването на диктатурата! Делото на Че може и да се прехваля, но то е факт, и кубуинците, боливийците и аржентинците ще честват всяка година празника за Че Гевара. За тях той е идол! Не се правете на по-големи ***, отколкото сте всъщност. Защото по същата логика и Левски могат така да го плюят помийнно в другите държави. Аман от недоволни и нискоинтелигетни проли!
29
3
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
От какво се е отказал бе ***?От банковите сметки? От убийствата? От позьорството?Че той е единствения човек, който като директор на затвор в Куба, е продавал кръвта на убитите от него невинни "капиталисти" по 50 долара на виетнамците. И както може би се сещаш, парите не са отивали за подобряване на благосъстоянието на бедния кубински народ...По голям цинизъм и от това - да убиваш и да източваш кръвта на убитите едва ли има - но какво може друго да роди един болен мозък.Че е комерсиален образ - да. Има му снимката дори и на бикини. Но това е още един повод, човек да се замисли за успехите му. По голяма ирония от това - тези срещу които си се "борил" да печелят от зомбирани левичари с твоя образ - едва ли има.Хайде, минаха годините на "зрелия социализъм". Не е необходимо да вярвате сляпо на сказките на партийните секретари. Винаги е имало за тях нужда от измислени идоли и икони - простолюдието трябва да има "знаме". Все си мислех, че е минало времето на комунистическото зомбиране.Че Гевара е бил един позьор, изключителен ***, убиец и терорист. Нищо повече. Дори само това, че когато го залавят се моли да го оставят жив, че така ще е по-полезен на ЦРУ, е достатъчно за да си направи човек изводите... Идеалист бил... Просто едно малко човече, яхнало вълната на времето...
28
0
 
4
 
! Отговори
ss преди 16 години
Не е нужно да си комунист,за да уважаваш човек,който е изповядвал тази идеология-тя не го прави велик,а личните му качества и харизма.Колко са хората по света,които не са се възползвали от властта си за лични облаги?Колко от тях са умрели за това,в което вярват,дори и то да е било грешно?Колко са тези,които са избрали пътя смелостта и са оставили тихото живуркане,лицемерие и сребролюбие?Май не са много като него,а?Не само го уважавам ,мисля,че е един от редките примери за подражание.
27
0
 
2
 
! Отговори
KOMYNIST преди 16 години
da jivee 4e gevara za mene tova e 4ovek dostoen za uvajenie !!!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
сим преди 16 години
Че Гевара трябва да бъде пример за всички нас!
25
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Тук бъка от фашисти мръсни.Che forever in our hearts!
24
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
не съм ***, а освободил се навреме от комунистическата пропаганда :)
23
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 16 години
22. - 11:53 -От: Анонименами ще тънат в мизерия, като това зависи от интелектуалното развитие на населението----------------------ти *** ли се бе? Да не би в САЩ интелектуалното развитие да е на много високо ниво?
22
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ами ще тънат в мизерия, като това зависи от интелектуалното развитие на населението
21
0
 
0
 
! Отговори
....... преди 16 години
Като ти чета последното изречение, май и ти си някакъв особен романтик:))))))))
20
0
 
1
 
! Отговори
redordead преди 16 години
абе ***, научи се да пишеш с кирилица, после ела да казваш кой е ***, и кой не, не виждаш ли, че цяла Южна Америка тъне в мизерия, точно заради империалистическите амбиции на САЩ. Айде бегай у лево, че щи взема данните и като направи революцията ще си първият набит на кол!
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Най-много се кефя на такива *** дето "революции" правят..Абе тъпънар смотан... кой ти иска революцията бе? хората са си живеели нормално - той революции ще изнася... комунистически ***...
18
0
 
0
 
! Отговори
revolver преди 16 години
i kakvo kato imal roleks be i ti da si vtoriq chovek sled kastro v kuba i ti 6te imash roleks....daje i da ne go iskash na sila 6te trqbva da go nosish nali vsepak predstavlqva6 durjava pred mejdunarodnata op6tnost......bahti tapaka...i ne ocenqva6 4e se e odkazal od visokopostavenite si postove s cel da se bori za svoite ideali......tova 4e go napravil tova pokrai milionite si go pravi o6te povelik