Отново цирк в Туркменистан, че и опера също

Новият лидер на страната отменя някои от най-налудничавите забрани на предшественика си Сапамурат Ниязов
21 яну 2008 11:33,
4
Отново цирк в Туркменистан, че и опера също
Ниязов управляваше в продължение на 21 години и създаде абсурдни правила в страната си. Снимка: jamestown.org

Седемгодишната забрана за посещение на оперни и циркови представления в Туркменистан ще бъде отменена, съобщи Ройтерс.

Налудничавата забрана бе въведена от бившия лидер на страната – Сапамурат Ниязов, който почина от инфаркт през 2006 година.

По време на 21-годишното си управление той създаде тотален национален култ към личността си, забрани операта, балета и цирковите представления с обяснението, че те са „чужди“ на културата в страната.

Новият президент Гурбангули Бердимухамедов сега се опитва да изгради по-добър образ на Туркменистан и започна да променя някои от ексцентричните решения на предшественика си.

Късно в неделя държавната телевизия оповести плановете му да отвори оперите в страната, да възкреси цирковете и да построи кино в столицата Ашхабад.

По време на дългото си управление Ниязов прие названието Турменбаши /Лидер на Туркмените/ и се радваше на стотиците свои портрети и паметници в цялата страна, включително и златна статуя, която се въртеше според движението на слънцето, за да е винаги огряна от него.

Цели градове, летища и дори месеци от годината бяха кръщавани на негово име. На него бе кръстен и метеорит.

Името на Ниязов носеше и нов вид пъпеш, който се отличавал с “вкусния си аромат” и с “големия си размер”.

Той обеща да подари по един Мерцедес на всеки от министрите си по повод на петнадесетата година независимост на страната.

През 2005-та година пък Ниязов официално забрани пускането на музикални записи на каквито и да било обществени събития, по телевизията и на сватбени тържества, защото имали негативно влияние. 

Президентът въведе и редица абсурдни закони, като например този, забраняващ на мъжете да пускат брада или пък друг, който забрани слушането на радио в колата.


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 14 години
хахаха тоя е бил луд ве...
2
0
 
2
 
! Отговори
редактор преди 14 години
Новият не се казва "Курбангулу", както сте го изписали, а Гурбангулы. И понеже в нашата азбука нямаме последната буква от името, у нас то звучи Гурбангули.А бъдете по-прецизни - не сте селската месия на Горно нанадолнище все пак...Пари вземате!
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 14 години
super, sega 6te im trqbvat mnogo cirkajii, predlagam da vzemat na6te narodni predstaviteli