Чавес стресна венецуелските фермери

Той заплаши с национализация ферми и фабрики за преработка на мляко
23 яну 2008 14:11,
17
Чавес стресна венецуелските фермери
Снимка: mooed.files.wordpress.com

Президентът на Венецуела Уго Чавес не е човек, с когото можеш да се шегуваш.

Недостигът на някои основни хранителни продукти в южноамериканската страна, между които мляко и пилешко месо, предизвикаха острата реакция на Чавес по адрес на производителите.

Той заяви, че е „предателство“, ако фермерите отказват да продават мляко на своите съграждани, докато в същото време го предлагат на колумбийски заводи за производство на висококачествени и скъпи сирена.

„В подобни случаи виновникът трябва да бъде лишен от собственост, а фермата - отчуждена“, каза още Чавес и допълни, че същото очаква и нелоялните собственици на млекопреработвателни предприятия, както и производителите на говеждо месо.

„Аз ви предупреждавам. Ако има такива производители, които отказват да продават, а същевременно продават на по-високи цени в чужбина....министри, намерете ми доказателство, така че собствеността им да бъде отчуждена“.

Чавес направи тези изявления по време на своето седмично телевизионно предаване „Ало, президенте“, след като преди това обеща повишаване на цените на млякото с 36 % – мярка, която е насочена против недостига на мляко на венецуелския пазар.

Така литър сурово мляко във Венецуела ще струва скоро вече близо 74 американски цента т.е. приблизително един български лев. Освен това, венецуелското правителство закупи обратно, през 2007 г., млекопреработвателното предприятие в град Мачикес, западна Венецуела, от италианската бизнес група „Parmalat“.

В предаването си Чавес призова фермерите да продават своето мляко на тази държавна фабрика.
Изнасящата нефт и петролни продукти Венецуела все още внася голяма част от храната си, но Чавес вече се закани да я превърне в страна-производител на хранителни продукти.


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.