Скопие: В България има 750 000 македонци

Македонският всекидневник “Утрински весник” публикува таблица за числеността на македонската диаспора
28 яну 2008 16:38,
210
Скопие: В България има 750 000 македонци
Почит към Тито в клуб в центъра на Скопие. Снимка: Dnes.bg

В материал под заглавие “Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ правят на конвейер изборните закони” македонският всекидневник “Утрински весник” публикува таблица за числеността на македонската диаспора.

Заглавието на таблицата е “Численост на македонската диаспора”, а подзаглавието й- “Македонско национално/езиково малцинство. Ситуация към 30.11.2007 г.”

За България се посочва, че според преброяването от 2001 година, в страната има 5 071 македонци.

В графа “минимално” е посочено числото от 250 000 с уточняване, че това е преброяване през 1948 година, в графа “максимално” – 1 200 000, в графата “самооценка” – 1 500 000, а по оценка на Министерството на външните работи – 750 000.

В таблицата България е на първо място с най-голяма численост на “македонското малцинство”, следват Гърция, Албания, Сърбия, Гора в Косово /общо 1 664 000 по оценка на външното министерство/, посочени са още Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина и Черна гора, Румъния и Турция.

Под таблицата е направено уточнението, че в графите “минимално” и “максимално” са дадени числа по оценка за броя на населението, естествения прираст в съответната страна, както и миграцията в Гърция, Албания, България, Македония и частта Гора в Косово от 1912 г., 1924 г., 1949 г., 1954 г. и 1999 г.

Dnes.bg припомня, че “Утрински весник” е собственост на WAZ, а според агенция БГНЕС вестникът е едно от изданията с най-силна антибългарска насоченост в Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Много е странно да кажеш ,че през 1924 или 1949 или 1954г. е имало толкова на брой Македонци при положение ,че държава Македония не е съществувала до 1991г. Как така някой се е писал по националност Македонец а то такова животно е нямало по това време? То когато един *** сърбин под Руска диктовка пише история няма как да прочетеш истина... При положение ,че Кръсе Мисирков- той е нещо като Българския Вазов за македонците .. Признава ,че такова нещо като Македонец няма и ,че всички македонци са всъщност Българи.. Но това се крие от Македонците въпреки ,че точно тези текстове са в Московското библиотека и всеки може да ги прочете.. И Руснаците знаят за тях но Сърбия е най-големия им съюзник и за това си мълчат а текстовете са там от 1913г. Най-смешното е ,че Руснаците не ги крият и много хора вече са ги чели... Дори Първанов е станал Гоце точно защото е писал дисертация по тези текстове... Но само и единствено Македонските историци и сръбските се правят ,че не съществуват такива текстове...
8
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Има един начин да докажат правотата на писанията си - нека да дадат възможност на тези, които се чувстват македонци да кандидатстват за подобно гражданство.На мен обаче тези хора ми станаха антипатични с незаслужената агресия с/у Бг. Дълго време имаше един сайт, който се гавреше с Левски, Ботев и Бг нац. герои.За обикновените македонци ние сме ***-татари и се отнасят с огромно презрение към нас. Наистина е време президентската власт да преразгледа въпроса за гражданството и да не раздава Бг паспорти на *** и Пульо!
7
0
 
17
 
! Отговори
robin преди 16 години
Не ми е странно какво е писал някакъв си болен мозък-странно ми е това -защо изобщо му обръщат внимание?Ако не му обръща никой внимание,ще вземе да се откаже да пише,пък и когато фактите говорят,даже и ,,македонците ''мълчат.
6
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Живеят на българска земя, пропита с българска кръв...България първа призна смешната им псевдодържава и мъртво роден език....И пак лаят като бесни ***, завистливите кучета. Не се виждат, че две дружини албанци са в състояние да ги поробят, но иначе били потомци на Александър Македонски.... ХА ХА ХА ХА ХА ХАИзмислената държава FYROM вън от европейските и атлантически структури!!!И администрацията ни незабавно да спре да издава български паспорти на тая пасмина, срамяща ни пред цял свят после!!!
5
0
 
17
 
! Отговори
македоналдс преди 16 години
Сабайлянски вестник е прав- броят на неграмотните българи е някъде там. ако всеки който пише "штъркел" е македонец, поне 2 милиона е езиковото малцинство , хе хе
4
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Македонците нямат общо тука. Това е дело на 2-3 *** македонски политици-популисти за ***. И там както и тука популизма значи власт и пари. Едва ли някой българин би се определил македонец, но обратното е често явление и това ги боли много.
3
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Чудно ми е тия македонци как "слънчасват" според зима?! От къде ги извадиха тия данни - само те си знаят. Мечтите са едно, реалността е съвсем друга. Истината е, че няма толкова "македонци" в самата "Македония" отколкото са ги изкарали в други държави. Болни мозъци, какво да ги правиш
2
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Chudya se zashto izobshto gi priznahme kato dyrjawa
1
0
 
17
 
! Отговори
Mirobg преди 16 години
Както пееше кака Бийонсе, на който не му харесва to the left, to the left на картата! :D