Румъния няма да признае независимостта на Косово

Президентът Басеску каза, че страната му няма да признава Косово, ако провинцията обяви независимост
1 фев 2008 11:38,
59
Румъния няма да признае независимостта на Косово

С неочаквана за мнозина директност румънският президент Траян Басеску застана на страната на Сърбия, предаде АФП.

Пред делегатите на конференция на Германския фонд Маршал, преди срещата на НАТО, запланувана да се проведе по-късно тази година в Букурещ, румънският държавен глава e заявил категорично:

„Моята страна няма да признае обявяването на независимостта на Косово, без значение от това дали става дума за едностранно или координирано решение“.

„Какво послание изпращаме на мултинационалните общества или на други държави, които са изправени пред етнически проблеми или замразени конфликти“, попитал Басеску участниците в конференцията и подчертал, че с подобни действия „ние можем да хвърлим сянка върху Хартата на ООН и Заключителният акт от Хелзинки“.

В допълнение румънският президент заявил, че за всички е видна голямата липса на диалог между Прищина и Белград и че разговорите между косоварите и сърбите под международно наблюдение се нуждаят от повече време.

По този начин Басеску доближи официалната позиция на своята страна до тази на Русия.

„Дайте им допълнителен шанс за преговори по статута на Косово“, призова румънският държавен глава.

От изключителна важност за изхода на спора за статута на Косово ще бъде резултатът от президентските избори в Сърбия, които са насрочени за 3 февруари т.г.

Може да се очаква, че косовските албанци ще обявят почти незабавно независимост, ако победи националистическият кандидат Томислав Николич.

Ако про-западният кандидат Борис Тадич успее да се пребори за втори президентски мандат, тогава процесът по обявяване на косовската независимост ще бъде съгласуван с ЕС и ще се придържа към плана на Марти Ахтисари. Това е заявил албанският експерт и главен редактор на косовския ежедневник „Koha Ditore“ Батон Хаджиу.

Позицията на българското правителство по въпроса за статута на Косово засега все още не е ясно изразена, но може да се предположи, че София ще търси максимално доближаване до официалната позиция на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
temp3 преди 16 години
Румънците ще признаят Косово! Ще го признаят, и още как! Само че срещу нещо! И то когато Косово е факт и нищо няма да зависи от тях. Просто СЕГА, в момента ще търгуват и ще изкрънкат ЕС за нещо съществено. Ситуация, в която не губят, а само печелят! Респект!
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a taka ... mrazete se :)))
36
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Албанския народ вече си има държава и затова е безмислено да се отделят от Сърбия. Няма правно основание за това. който албанец иска да живее в албанска държава - да бега в Албания. Ако иска да живее в Косово ще бъде етнически албанец, но сръбски гражданин. Това е международното право, това са законите. Друг е въпросът ако става дума за народ, без държава, както са кюрдите, баските, тибетците и т.н. Албанците вече си имат държава, така че да си ходят там.
35
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 16 години
33, дупедавец такъв, кажи ми кое е по-голямо предателство, закриването на двете български легии, окупирането на български земи по време на руско-турската война, войната от 1885 г., междусъюзническата война, асимилацията на българите от вардарско и западните покрайнини или даването на коридор на НАТО? *** безроден!
34
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 16 години
само ми е странно защо хора като мен и номер 31, които виждат и малко по-далеч от носа си, са не повече от една 10-та от общата простовата маса... всички са се фанали за кърджали и родопите (като в родопите не живеят турци, а помаци) и едно си знаят... плашат ги, че щели да им късат да държавата, за да ги държат манипулируеми и те си верват, пичовете. сърбите, дето най-много са ни цакали, са ни братя, а албанците, дето през две държави признаха българско малцинство и го туриха на "македонците" били ***... повечето от вас сигурно не са и виждали албанец.познавам и албанци и сърби, приятели са ми, но в политиката и международните отношения единствен фактор са националните интереси, а не някакви безумия за братя, сестри, братчеди, славяни, мамалигари, турци, *** и не знам си какви още простотии. аман от вас!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Попрочел си нещо и седнал да умува.Поредния философ.Първо крушата е доста по голяма от нашата круша.Второ би ли обяснил на аудиторията каква по точно роля са изиграли сърбите за започването на втората световна война.Трето ,като ми говориш за предателства би ли отговорил кой даде въздушен коридор на САЩ да хвърлят бомби над Сърбия(от онези с обедненият уран)4-когато сърбите бяха десет години във война,България от кой внасяше жито.И като за последно ти пожелавам да отидеш да видиш града който беше в 10 годишна война,града в който падаха бомбите идващи от добрите съседи и като го видиш направи сравнение с СЕЛЯНОФИЯ
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Браво на Румънците!!! Шапка им свалям!А нашите ***, ще чакат ще умуват ще расъждават и накрая пак ще се осерат и ще се оправдават, обясняват и извиняват.До кога ще ме е срам да се наричам Българин!
31
0
 
0
 
! Отговори
Минаващ преди 16 години
Сърбите след 140 години експанзия във всички посоки - на север и запад към Австроунгария (сега Унгария) на изток и юг към България сега си връщат с лихвите слугинските услуги, които правеха на запада в ущърб на своите комшии. Няма война на балканите, която да не е запалена от сърбите и те да не са извлекли ползи от нея. Като се почне от Руско-Турската, та до Втората-Световна война. Огъня почва от тях, а после земята за Сърбия и Румъния, за останалите репарациите. Братя ни били сърбите - вие да знаете сърбин, които да е участвал в нашите въстания и да ни е помагал срещу Османста империя? Но за сметка на това ние сме им помагали непрекъснато, като се почне от Легията на Раковски, се мине през църковната им независимост и т.н. И какво получаваме в отплата - Берлинския конгрес, които суспендира Сан-Стефанския мирен договор е предизвикан от Сърбия. Заради нарушаването на същия договор ни нападат в гръб през 1885 г. После в разпалват Междусъюзническата война и Първата световна война за да получат територии, над които нямат право. После организират септемврииското въстание 1923 за да свалят легитимното ни правителство и да ни присъединят към техната държава. И още и още. Но дойде видов ден, и след като всичките и съседи (на Сърбия) граничат вече със себе си и Сърбия вече не е нужна на Запада, щото той (Запада) си намери други, не толкова компроментирани сюзници. Сега им е трудно на сърбите, но те си го знаеха, поеха риска и този риск сега е на път да доведе Сърбия до сянката на една круша (между впрочем това е пророчеството на сръбския патриарх към крал Милан, по отношение на политиката му на Балканите през 1885 г.)
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
EI MNOGO SI TYP BE.S rodopite ne e li syshtoto pologenie.Zashto togava RUSNAKA,TURCHINA i NEMECO ne kazaha NEAuuuuu kolko e prost BG naroda.To nie za tova sme na toq hal
29
0
 
0
 
! Отговори
BULGARISTAN преди 16 години
Toi peta go e kazal "NE NAROD A MYRSHA"
28
0
 
0
 
! Отговори
marivk преди 16 години
Ne im stiska da priznajat Kosovo, zastoto po tazi logika i Transilvania ste se otcepi ot Rumania. A Rumania bez Transilvania e kato tarator bez krastawici...
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
МАМАЛИГИТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗАХА НА СВЕТА чЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС НЕ СА *** И ИМАТ МЯСТО В ЕВРОСЪюЗА.КАЛИАКРА ИЗБЯГА ТАМ,НОКИА СЕГА МЕСТИ ЗАВОДА ОТ ГЕРМАНИЯ И ОТИВА В РУМЪНИЯ,КОЛИ ПРОИЗВЕЖДАТ ХОРАТА.АБЕ С ДВЕ ДУМИ СЛЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ щЕ ГИ ГЛЕДАМЕ ТАКА КАКТО СЕГА ГЛЕДАМЕ ИТАЛИЯ ИЛИ ИСПАНИЯ.РАЗВИВАТ СЕ ХОРАТА,ИМАТ ИКОНОМИКА,ТУРЦИ И РУСНАЦИ НЕ ГИ УПРАВЛЯВАТ И НАЙ-ВАЖНОТО----ИМАТ ДОСТОЙНСТВО И САМОчУСТВИЕ А НИЕ ГРАЖДАНИТЕ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА КОЯТО СЛЕД 20 ГОДИНИ НЯМА ДА Я ИМА НА КАРТАТА СМЕ АБСОЛюТНИ ***.МЪЛчИМЕ КАТО МУЛЕТА А ТЕ СИ НИ КРАДАТ И ДОЯТ
26
0
 
0
 
! Отговори
Авитохол Дуло преди 16 години
Българийо, Българийо, докога ще позволяваш да те управляват ***, а не патриоти! Браво на румънците, това се казва държавническо мислене! Може да са напълно измислена нация, но това не им пречи да са националисти!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Navreмеtо Todor Kolev pitashe"Koga shte gi stignem Amerikancite"A az sega pitam"KOGA SHTE GI STIGNEM RUMYNCITE"КОЛКО СМЕ ЖАЛКИ И СМЕШНИ
24
0
 
0
 
! Отговори
Alien преди 16 години
Da, napravo me e sram ot "nashata" Bulgaria, ama kakvo da se pravi - vinagi sme si bili takiva................
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
БРАВО! РУМЪНЦИТЕ ПАК НИ ИЗПРЕВАРИХА И ПАК ДОКАЗАХА, ЧЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ НАЦ. ДОСТОЙНСТВО ОТ НАС.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
само че ние ще я признаем защото правителсво ни е съставено от ***, премиера е ***, президента е ***, голяма част от народа са *** останалатите са турци и ***
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Между другото в исторически план Косово е била в пределите на първото Българско царство и влиза в сръбското кралство едва 14 ти век.. И е било много за кратко сръбско защото и Сърбия като България пада под Турско робство... А малко преди освобождението ни от Турско робство Албанците ,които в действителност са си Турски *** през 1840 год. Та тогава са били наричани албански башибозук са изтребили огромна част от Въстаналите Българи а част от отцелелите бягат от Косово ... След това се докарват албанско население ,което да обработва земите.. И въпреки това пак Българите са били много повече... След това Албанския башибозук помохамедява Българското население но 100 год. по късно както *** знаете ,албанците имат по 15-20 деца и за 100 години стават огромно мнозинство... Дори през 2 рата световна война албанците окупират Косово но след края и са изгонени... Едни преселници само за 100 години прогонват истинското население а сега направо си крадът територия ,която никога не е била тяхна а напротив те са били гости но-много нахални гости... Между другото има още около 35 български села .. Наричат ги Горани... И името Косово е Българско дадено от пра-българите "кос" значело крив... А сега Албанците по-примера на македонците го извъртат с това ,че името Косово било щото живеела птицата КОС !!! Но тя живее в цяла Европа и Азия така ,че е смешно колкото Ал.Македонски е македонец.
20
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
АКО ИМА ЖЕЛАНИЕ НЯКОЙ, ЗА ОТДЕЛЯНЕ В СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА, ИМА ПРОЦЕДУРА ЗА ТОВА. ЗАПАДЪТ ТОТАЛНО СЕ ИЗЛОЖИ НЕ САМО КАТО ДЪРЖАВНОСТ, НО И КАТО ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, ПРЕГАЗВАЙКИ ПРАВИЛАТА И ООН. КАКВО ИМА ДА СЕ ПИШЕ ОЩЕ ПО ВЪПРОСА???????????
19
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
Румъния пак ни изпревари,нищо че ги смятаме за прости мамалигари... :-)