Готова ли е Турция за Европа?

Изказванията на Ердоган провокираха остри реакции от страна на редица германски политици
12 фев 2008 12:26,
71
Готова ли е Турция за Европа?
Меркел критикува Ердоган. Снимка: АР

След като турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган поиска по време на дискусия, организирана в сградата на германското канцлерство, Германия да позволи на нейна територия да се основат турски учебни заведения, дебатът за готовността на Турция за членство в ЕС достигна нови висоти.

Особено активни в критиката срещу Ердоган са баварските християн-социалисти, които са най-близките коалиционни партньори на християн-демократите на Меркел.

„Ердоган проповядва турски национализъм на немска земя. Това поведение е антиевропейско и подкрепя нашите притеснения относно членството на Турция в ЕС“, заяви председателят на Християнсоциалния съюз Ервин Хубер пред мюнхенския всекидневник „Мюнхнер Меркур“.

„При тези обстоятелства трябва да обмислим и да проверим дали продължаването на преговорите за членство с Турция въобще е нещо, от което има смисъл“, допълни Хубер.

По време на речта си пред своите сънародници, препълнили една от големите зали в западногерманския град Кьолн, Ердоган прикани турците, живеещи в Германия, да се интегрират, но същевременно ги предупреди да не предават своята културна идентичност, за да не бъдат асимилирани.

Той дори емоционално заяви, че „асимилацията е престъпление срещу човечеството“.

За германската страна тази реч на турския премиер е „в голяма степен неприятна“. Точно това бяха думите на баварския министър-председател Гюнтер Бекщайн, произнесени пред местния „Нюрнбергер Цайтунг“. Той е на мнение, че Ердоган съвсем ясно е поставил турската култура и език пред немската.

Бекщайн е заявил още, че е в реда на нещата, когато Ердоган се обръща към своите сънародници, живеещи в Германия, но начинът, по който той е направил това, е „от немска гледна точка твърде проблематичен“.

Заместник-председателят на парламентарната група на немските християндемократи в Бундестага Волфганг Босбах също не остана назад в критиките си срещу изказванията на Ердоган.

Пред авторитетния „Вестдойче Цайтунг“ той е подчертал, че „турското правителство не бива да се опитва да прави вътрешна политика в Германия“.

Бундесканцлерката Ангела Меркел, която в началото дипломатично не искаше да се намесва в разгорещения дебат относно изказванията на Ердоган, в крайна сметка се видя принудена да заяви, че турският премиер има превратна представа за интеграцията.

Понятието според нея означава да се съобразиш с начина на живот в една страна. Този, който притежава германско гражданство, е гражданин на Германия без никакви допълнителни уговорки.

„Тогава лоялността е единствено към германската държава. Затова съм на мнение, че относно разбирането на интеграцията ще трябва да продължим да дискутираме с турския министър-председател“, е заявила в Хамбург Меркел, съобщава немското списание „Шпигел“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a i na balgarskite turzi w germnaia, akawi schibanazi sa , kato se wijdat s turzi ni pliat nasch balgarite ,kato sa s belgari pluat turzite, maikata da im na balgarskite turzi
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
as nesam nazist , no kato gledam turzite w germania, naprawo si kaswam to s otowoswoe potkrepim nazitete w germania, wan na turzite, tia nikoi ne gi ste
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
plus detzki i jilisteto se plasta sasto , otiwat kam 3 i nesto euroo na mesez
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
rajdat po 5 deza i ne rabotiat , samo sa edna familia polu4awa besrabotni , nad 2 euro mese4no
6
0
 
0
 
! Отговори
бен ладен преди 16 години
ТОВА Е ДА СИ АГЕНТ НЕ НА КГБ А НА ЦРУ!!!!!!!!!!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Шчекн Итрч преди 16 години
Ето тази статия я дайте на серГЕЙ да я прочете и да му послужи като урок по политика. Така се пазят национални интереси. Но всъщност той не е българин и му е все тая. Искам да го видя обаче гнусната гад Доган, ако беше в Германия при нормалните политици дали щеше ехидно да се самоопределя още в далечната '93 като "милионер в зелено" и дали щеше да има смелост да говори за "вадене на брадви"...И за обръчите щеше да ми е интересно как щеше да каже на немците, че това си е "европейска практика".. *** и лешпера турски....
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
не ядат свинско,както ние не ядем човешко-за хибрид овца с вълк не съм чувал
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
те и евреите бяха 6 милиона-каза немска бабичка на турски тинейжери
2
0
 
0
 
! Отговори
turist преди 16 години
Не я разбирам тази Турция. Приема най-напредничавото и полезното от западната цивилизация в сферата на икономиката /вижте им туризма, образованието, търговията, строителството/, и в същото време демонстрира толкова остаряло имперско мислене в областта на политиката. Забрадки в университетите - това е връщане в ислямизма от ХХ век
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
NE!