Путин: Независимостта на Косово е неморална

Руският президент критикува остро позицията на Запада за Косово
14 фев 2008 15:51,
52
Путин: Независимостта на Косово е неморална
Президентът Путин не харесва отношението на ЕС и САЩ към независимостта на Косово. Снимка: AFP

“Едностранната подкрепа за независимостта на Косово е неморална и противоправна”, заяви Владимир Путин по време на своята прощална пресконференция като президент на Руската Федерация.

По този повод в Кремъл се бяха събрали над 1300 журналисти от руски и световни медии.

Президентът Путин не изпусна тази добра възможност и предупреди, че „международното право сега не защитава интересите на малките страни”.

В отговор на западен журналист той отправи изключително остра критика към държавите от ЕС и САЩ, че не признават нито Северен Кипър, нито Абхазия или Южна Осетия, а сега изведнъж са такива пламенни поддръжници на косовската независимост.

“Вас, европейците, ни ви ли е срам изобщо да подхождате с такива двойни стандарти? На нас ни казват, че Косово е специален случай. Това са измислици, а не специален случай. Ние предлагаме на нашите партньори да не поощряват сепаратизма, а да изработят единни правила за поведение”, каза още в типичния си полемичен стил руският президент.

Путин е подчертал, че „Русия не се готви да се прави на маймуна и да действа огледално, ако някой признае противоправното решение за едностранно признаване на Косово“, защото „ако някой приема лошо решение, ние не сме длъжни да действаме по същия начин”.

Той е предупредил също така, че признаването на независимо Косово от страна на Запада ще бъде възприето от Русия като сигнал, след което „ние ще реагираме на това поведение на партньорите си, за да обезпечим нашите интереси. Ако те смятат, че са прави, защо ние да не можем, ние също няма да действаме праволинейно”.

Путин е бил категоричен: „Русия има свой план. Ние знаем какво ще правим”.

План за действие има и сръбското правителство, което на днешното си заседание прие “решение за обявяване за нищожни на незаконните актове на временните органи на самоуправление в Косово за провъзгласяване на едностранна независимост”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Arkan преди 16 години
e kojto izvadi naj-mnogo,s nego sme, nashte vinagi izbirat po silnija, a ako v Surbija ima konflikt nashte sa na dalavera, she profitirat mnogo. Oba4e e nemoralno. DOBRE 4e ne e KOSTOV NA VLAST, toj shteshe ne samo da priznae Kosovo, shteshe da dade orden Stara Planina na Ta4i, i da predostavi vuzdushnoto prostranstvo na REDNECKovete, koeto maj daje te mogat da polzvat shtoto sme v NATO.
10
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Е как каква-тя нашата позиция е ясна:ние сме ги признали още преди да са обявили независимост__:)))
9
1
 
2
 
! Отговори
Гого преди 16 години
Ей Путин , защо преди 50 години не се застъпвахте за малките народи , като албанци ,хървати , словенци и др. а ги вкарахте с другарите Димитров и Тито във велика Сърбия ? Сега ми се правиш на миротворец ! нещастното КГБ !
8
1
 
2
 
! Отговори
+ преди 16 години
Де да имахме и ние такива управници... признаваме всичко напред, което ни кажат.
7
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
от колко време се дискутира този въпрос, а аз все още не знам позицията на България. някой чевул ли е нещо, или МС чака още пощальона с нарежданията да преплува океана?
6
1
 
2
 
! Отговори
луд преди 16 години
Запада за пореден път доказва,че когато стане въпрос за пари ,спира да мисли нормално.Ще му се връща в най-скоро време!
5
1
 
2
 
! Отговори
Горбачов преди 16 години
Прав е другарят Путин! А кой по-добре от руснаците и Русия знаят какво е да граничиш със себе си...,Ех Великият СССР. Или пък ние, които граничим на югозапад с "Другата България", която като гледам и тя след време ще стане част пък от Велика Албания.... Напред на братята мюсюлмани
4
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
А какво общо пък има комунизма с албанския идиотизъм?
3
1
 
2
 
! Отговори
Arkan преди 16 години
Dosta istini kazva 4oveka, krajno vreme e zapada da spre s dvojnia standart,Ne 4e surbite sa cvete za mirisane, no priznavaneto na Kosovo e absurdno.
2
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
schiban kumonist, zialata wlas dajji toi, toi ste mi gowori sa demokrazia, ***
1
1
 
2
 
! Отговори
4ernobil преди 16 години
E което си е така си е испор не може да има!Албанците са опасни животни!