Цигари с разрешително. Плюс снимка на пушача

Английските пушачи скоро може да се окажат в положение, при което ще трябва да си купуват „разрешително за пушене“
16 фев 2008 11:31,
29
Цигари с разрешително. Плюс снимка на пушача
Цигари? Само с лиценз! Снимка: Dnes.bg

Английските пушачи скоро може да се окажат в положение, при което ще трябва да купуват лиценз за правото да пушат.

Това съобщава ВВС.

Ако правителството на страната се вслуша в заключението, направено от консултанти към отдела за здравеопазване, никой няма да може да си купува цигари без разрешително.

Смята се, че лицензът ще струва около 10 паунда.

Един от авторите на идеята- професор Джулиън Льо Гран, заяви, че предложената схема ще увеличи броя на хората, които искат да откажат цигарите. Той предлага средствата от закупените разрешителни да бъдат предоставяни на националната система за здравеопазване.

Освен това съветникът на бившия премиер Тони Блеър смята, че новата схема ще има не само финансови неудобства за пушачите. Ще трябва да получите специална анкета, да попълвате сложен формуляр – а правителството в тази област няма равно - ще се наложи и да се снимате ... И всяка година ще трябва да вземате съзнателното решение да останете пушач“, казва авторът на идеята.

Льо Гран смята, че 70% от пушачите искат да спрат цигарите.

От организацията „Forest“, която защитава правата на пушачите, определиха предложението като възмутително, като посочиха, че пушачите и така плащат „рекордно високи данъци“.

По думите на прессекретаря на организацията Саймън Кларк предложеният проект ще бъде сериозен удар за възрастните пушачи и тези с ниски доходи. 

„Forest“ са особено възмутени от директното изявление, че анкетата за получаване на лиценз трябва да бъде максимално сложна и объркана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Защо аз като непушач трябва да плащам същите здравни осигуровки, като колегите пушачи????? Пушачите не само, че ме тровят цял ден, а на всичко от горе ми живеят на гърба!!!!!Дано *** по рано всички от рак на белите дробове!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
equinox преди 16 години
si maikata si4ki nepu6a4i ako niakoi vi pre4i stoite si u vas pri mama i tate,ako iskate da kajete na niakoi otkrito 4e vi pre4i kato stoi do vas mu go kajete,a ne da mi licemerni4ite "zadu6ava me" i tiam "podobni"!na4ukaite si go!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
pavel mladenov преди 16 години
evala na vsi4ki tutumani pu6a daje s ba6tata na ba6tami
5
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Нормално е да се въведе такъв данък и да се ограничават пушачите, те тровят без да им пука. И сравнението с автомобилите е за комплексарите.Влезте в едно кафене, където 40 човека да ви пушат на главата, по-зле е от автомобилите по улиците.
4
0
 
0
 
! Отговори
redrum преди 16 години
Само нашите да не се светнат, че и те нали са по- европейци от "европейците"ще си искат не 10 а 100 паунда. А 10 паунда са надника за час работа
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Точно цигарите ли тровят най-много не можах да разбера. В Англия има автомобили който не отговарят на евронормите (както и в БГ), но искам да кажа следното: един пушач дето пуши на спирката е много по безвреден за природата (и за хората) от един непушач в автомобил на 20 години. А данък "пушач" ще се въведе след данък "корупция" - който иска да зема мангизи "под масата" първо да се регистрира и съзнателно да остане корумпиран :). Очаквам големи опашки от катаджии и министри (политици). Не може така да се вземат пари без лиценз и разрешително. Лек ден.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ееее нашите вампири как не са я надушили тая постичка да тъндзат данък "пушач". Голяма излагация, така да се минават с пропуснат нов налог.
1
0
 
0
 
! Отговори
izidar преди 16 години
I kakvo e tova pu6ene po spirkite! mnogo nepriatno!Spored men daje koito pu6i nikakvi socialni pomo6ti!6tastliv sym 4e jiveq v po civilizovana strana ot BG :)