Косово става държава

Днес южната сръбска провинция Косово ще обяви независимост от Сърбия
17 фев 2008 11:57,
31
Косово става държава
Снимка: БГНЕС

Днес се очаква южната сръбска провинция Косово да обяви независимост от Сърбия. Това ще стане на официално заседание на парламента на областта, който ще приеме необходимите промени в конституцията.

Европейският съюз вече одобри изпращането на специална мисия в Косово, чието разполагане ще започне през следващата седмица. Тя наброява около 2000 полицаи, митничари, прокурори и съдебни служители, които трябва да обучат съответните местни власти.

В много градове на Косово, чието население е 90% албанско, вече цари празнична атмосфера. С резолюция № 1244 от 10 юни 1999 г. на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на тримесечните бомбардировки на НАТО, се регламентира въвеждането на управление на световната организация в Косово.

Югославските военни и административни власти са изтеглени и е въведена администрация на ООН. Генералният секретар на ОOН назначава свой специален представител, на когото е поверено управлението на Косово под името Временно управление на мисията на Обединените нации в Косово (ЮНМИК).

Повечето страни-членки на Европейския съюз изразиха готовност да признаят независимостта на Косово веднага. Информационните агенция съобщиха, че най-малко шест страни от ЕС, сред които Кипър, Гърция, Словакия, Испания, България и Румъния, няма да прибързват с признаването на новата страна.

Срещу независимостта категорично се обявява Сърбия, която смята Косово за част от своята територия. В случай, че независимостта бъде обявена, Белград заплашва да наложи икономически и политически санкции, но изключва използването на военна сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
tim12 преди 16 години
Да живее независим Кюрдистан!Да живее независима Корсика!Да живеят независимите Фландрия и Валония!Да живеят всички независими, които се освободят от потисничеството на Англия!Думата "СЕПАРАТИЗЪМ" и нейните производни вече е забранена за употреба!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
КУНЧЕВ,ТИ СИ.......НЕВЕРОЯТНА КОМБИНАЦИЯ,ОТ УЖАСНО ТЪПО СЪЩЕСТВО,ДАВАЩА МНЕНИЕ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ (точно като Нана в "Сблъсък"!!!),РОБОТИЗИРАНО БЕЗМОЗЪЧНО,КОЕТО СИ ЗНАЕ И ПОВТАРЯ ВСЕ ЕДНО И СЪЩО (независимо ква е статията!!!),КАКТО И НЕЩО СЪВСЕМ НЕПОТРЕБНО ЗА НИКОГО НА ТАЯ ПЛАНЕТА - ВЕЧНАТА ТИ ОМРАЗА И НЕГАТИВИЗЪМ!!!!!!!ЩО НЕ ПОСЪБЕРЕШ МАЛКО ПАРИЧКИ,НЕ СИ КУПИШ НЕЩО И НЕ СЕ ГРЪМНЕШ С НЕГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
sasho преди 16 години
БГНЕС - 17 Февруари 09:23Писмо с призив незабавно да се преразгледа позицията на американската администрация за Косово изпратиха до президента Буш група членове на Конгреса на САЩ,Дори някои от Буш-мените си задават въпроси, а ние на Балканите ще теглим, ако се съгласяваме с от западна Европа.
7
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 16 години
РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ ПРЕДЪТ ! СЪС ИЛИ БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ Е РЕШЕНО ! СЪЩОТО ВЕЧЕ ВАЖИ И ЗА МАФИОТСКО ОЛИГАРХИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ ! КАКВОТО Е РЕЧЕНО ЩЕ СТАНЕ , ТА АКО ШЕ МАФИЯТА ДА СИ ОДЕРЕ *** !!! ДА НИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА БАЛКАНСКА ДЪРЖАВА ! СВОБОДА ЗА ВСИЧКИ ПОРОБЕНИ НАРОДИ ! ОСОБЕНО ЗА ТЕЗИ ПОПАДНАЛИ ПОД РУСКИ КОЛОНИЯЛЕН РЕЖИМ !
6
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 16 години
Защо обсъждате невъзможни казуси? Какво биха спечелили с отцепването си от една държава, вече приета и ползваща се от финансирането на ЕС, окупиралите властта в Кърджалийско ? Ми вие ги изкарахте тотални ***, които нехаят за собстевения си джоб. А те са всичко друго, но не и това.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
всъщност най-губещите са самите косовари! обричат се на беднотияи изолация, а сърбите лека полека ще си стъпят на краката, ще влезат в нато и ес и ще си оправят живота.виновници е малко глупаво да се търсят, колкото косоварите са виновни, толкова и сърбите, *** е че до вчера са живяли заедно, а днес са разделени.дано идните поколения се чукнат по главите и не правят грешките на бащите си!
4
0
 
0
 
! Отговори
Predlojenie преди 16 години
Neka vsi4ki *** i turci da otidat v kardjaliisko i da se otdelqt ot dyrjavata! DA JIVEE BYLGARIA!
3
0
 
0
 
! Отговори
x преди 16 години
ЗАРАДИ КОСОВО ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ПОСТРАДА... РУСИЯ ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА СПРЕ ДА ДАВА ГАС И ЕДИН КУП ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ЗА ВСИЧКИ,КОИТО ПРИЗНАЯТ КОСОВО + РАКЕТИТЕ, ЗА КОИТО СЕ ЗАКАНИХА. АКО ЗАПОЧНЕ ВЕРИЖНА РЕАКЦИЯ ДА СЕ ПРИЗНАВАТ ТАКИВА ТЕРИТОРИИ ЗА НЕЗАВИСИМИ, МОЖЕ ДА ИМА И ВОЙНА, КОЛКОТО И ГЛУПАВО ДА ЗВУЧИ В 21 ВЕК.
2
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Който има мозък в главата знае какво следва -> хора аз окончателно реших -> ще бягам в чужбина, няма живот за християните тук - това вече явно е решено!
1
0
 
0
 
! Отговори
brei преди 16 години
mrasnite fesove zavzemat sveta tova 6tese slu4i i balgaria sled 10tina godini ako ne i po ranono polo6oto e 4e togava nema da izkat dase otdelat ot balgaria a ot ciganaria za6toto togava *** 6te sa mnozinstvo