Откриха овъглено тяло в US-посолството в Белград

150 хил. протестираха срещу независимостта на Косово, ранени са 100 души
22 фев 2008 08:41,
58
Откриха овъглено тяло в US-посолството в Белград
Снимка: БГНЕС

Сръбски демонстранти, противопоставящи се на независимостта на Косово, подпалиха американското посолство в Белград. Протестиращите нахлуха в сградата в късните часове, когато в нея не е имало дипломатически служители.

Снощи в центъра на Белград се състоя грандиозен многохиляден митинг, на който присъстваха около 150 хиляди души, събрали се да протестират срещу едностранното обявяване на независимостта на Косово, на 17 февруари.

На демонстрацията, организирана от сръбското правителство, емоционална реч произнесе премиерът Воислав Кощуница. „Има ли друга нация на света, от която искат да се откаже от своята идентичност, да се откаже от своите братя в Косово“, обърна се той към събралите се.

„Никой в Сърбия никога няма да получи право да се съгласи с това“, подчерта Кощуница. На митинга говориха още и известният режисьор Емир Кустурица, известни спортисти и политици.

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович заяви, че "това е един от най-тежките моменти в сръбската история, че със сърцето си винаги е с Косово и че сръбският народ е готов да защити това, което е негово".

Голяма група младежи, участваща в многохилядния протестен митинг, успя обаче да пробие полицейския кордон в района, където са разположени сградите на чуждите мисии.

Те подпалиха помещения на консулския отдел на американското посолство, в които по това време не е имало служители и не са се охранявали от сръбската полиция.

По-късно пожарът бе овладян, а редът - възстановен от специалните полицейски части за борба с масовите безредици.

часове след палежа от сградата на американската мисия бе извадено овъглено тяло.

В момента се уточнява самоличността му. Посолството на САЩ обяви, че никой от неговите служители не е пострадал.

При сблъсъците има пострадали сред младежите и полицията.

От белградските болници съобщиха за около 100 ранени.

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди нападението на разярената тълпа срещу сградата на американското посолство в Белград.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана определи като тотално неприемливо насилието в Белград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Приятелю,не четеш внимателно историята.Сърбите не са били винаги по-добре от нас.Например в по-новата история на Балканите ще забележиш,надявам се,че след Св.война сърбите биват облаготетелствани много от т.н.велики сили.Сърбия/Югославия/става галеното дете на Европа и това продължи до края на 20.век,когато различни области започнаха да се отделят от гнета на Белград.Ние,в сравнение със сърбите,имаме много нещастна съдба и все пак ги изпреварваме в периода 1919-1939 год.,просто защото сме и по-умни,и по-работливи от тях.Те го знаят много добре,затова е тази люта омраза към нас.И затова винаги са ни забивали нож в гърба - те и гърците.Не знам кои ни мразят повече - сърбите или гърците,но едно е сигурно - ако нямахме такива продажни политици като сегашните,щяхме да сме по-добре от тях.Нещастието ни се нарича РУСИЯ.
16
0
 
2
 
! Отговори
Едикой си. преди 16 години
Евала на Сърбите мога да кажа само!!!Против насилието съм, НО какво всъщност е това което правят САЩ навсякъде по света....Налагат интересите си със сила!!!Братя Сърби ние сме с Вас.(нищо че не ни обичате много).
15
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
9ти кой знае какво тинеджърче си просто , чуло не дочуло, неразбрало, недорабрало! Върви си у Сърбия като толкова те кефи!
14
0
 
1
 
! Отговори
do N 9 преди 16 години
prosto nqmam dymi kakuv GALFON si!!?? samo nqkoi da ne e predi teb-bombandirovki......pro4etete my mnenieto na tova su6testvo plitkoymno
13
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Боли ме оная работа за сърбите, така им се пада, скоро ще дойде и република Тетово та ще видят и Македонците
12
0
 
1
 
! Отговори
lokster преди 16 години
Тия верно май са решили да си закриват държавата...
11
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Винаги сърбите са ни забовали нож в гърба, така че пада им се.
10
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 16 години
Как може, бе!!! Не знаете ли, че Костурица има славянско име вече! Понеже неговите деди са били насилствено ислямизирани!!! Позор!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Ameno преди 16 години
Сърбите все са били по-добре от нас. Добре, че от време на време им се налага някоя войничка, че да не избързват много напред от региона. И сега на такова ми намирисва.. белким пак се върнат на нашето дередже горките... Няколко бомбандировчици тук таме из стараната и Белград и ще се изравним по стандарт на живот...
8
0
 
1
 
! Отговори
IVO преди 16 години
Nichto ne moga da razbera , kakto i nachta lubov kum surbite koito vinagi sa ni e...li vuv vseki konflikt v nachata istoria, i kakvo tolkova se natiskat za edna teritoria koiato purvo e s 90 procenta albansko naselenie i vtoro vinagi e bila avtonomna predi onia *** milochechevich da ia otneme 1989, i za kakvo se natiskat tolkova sled kato predi godina ostaviha s referendum 4erna Gora da stane nezavisima bez problemi , kofti samo che se vlochava ikonomikata na regiona
7
0
 
2
 
! Отговори
kiroooooo преди 16 години
никога не съм мразил комунистите, никога!
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И моя прадядо се е бил със сърбите!!! ***! За нашата Македония, така им се пада, нека да видят как са се чувствали всички българи след ПСВ!!!!! Когато над 200 000 бежанци идват от Македония в България бягащи от сърбите и държавата им раздава земи и ниви където да живеят!Като са такива смелчаци що не се бият за Косово, ами хвърлят камъни по някви сгради???
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Съветът за сигурност на ООН бил единодушен. Браво на тях. Герои. За една потрошена сграда са единодушни ,а когато се къса месо от територията на една страна не са . Смешни,неработещи и корумпирани световни организации. САЩ правят каквото си поискат,гадовете.
4
0
 
1
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
нещо си мръднал тия дни.До оня ден мразеше комунистите,вчера им се обясняваше в любов.Ай ,дано се успокоят нещата,че огъня да не подпали и нашата черга.С американците шега не бива...
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Пра Дедо ми е участвал във войната със Сърбите и да ви кажа заради тях великите сили се намисът и Сърбите ни взимат сегашна Мъкедония... А там е било българска територия... Така ,че в за паметта на дедовците ни дето са се били за Велика България нека сега им вземат Косово
2
0
 
2
 
! Отговори
viktor преди 16 години
Що не баха американците в Европа, да влязат сърбите да ги изколят, техната семка гадна!
1
0
 
1
 
! Отговори
kiroooooo преди 16 години
НЕКА СЪРБИЯ И ОТРЕЖЕ ТОКА И ВСИЧКИЯ ВНОС НА СТОКИ...НЕКА ТОТАЛНО Я ИЗОЛИРАТ!!!